Shilajit MOUNTAINDROP

Shilajit MOUNTAINDROP uživam kot prehransko dopolnilo. In ker sem sama prepoznala številne koristne učinke shilajita, bi ga seveda toplo priporočila tudi vam. Poleg vseh ostalih koristnih lastnosti, ki jih omenjam v nadaljevanju, sem sama po uporabi zelo hitro opazila boljši spanec in več energije. Navdušena pa sem tudi nad veliko pozitivnimi učinki, ki so zbrani v majhni kapljici gorske smole.

V Tibetu, Indiji in delu Kitajske je mumie shilajit že dolgo glavno zdravilo v tradicionalni medicini. V Sovjetski zvezi je shilajit veljal za strateško surovino, za katero je veljala prepoved izvoza. Šele po sprostitvi trga leta 2011 pa je shilajit dosegljiv kot prehransko dopolnilo tudi v Sloveniji.

100% čista gorska smola nastane iz naravnih rastlinskih sedimentov, ki pronicajo iz gorskih razpok na več kot 3000 metrih nadmorske višine. Najpogosteje jo imenujemo shilajit, najbolj kakovostna pa nam je na voljo v prehranskem dopolnilu MOUNTAINDROP, s katerim jo lahko uživamo v obliki kapljic. V Ekološki trgovini nam je na voljo tudi z medom, kot napitek, v obliki tablet ali kot kozmetika v obliki mila in seruma.

Več milijonov let so bile rastline in organske snovi ujete v plasti kamnin v gorskih predelih Indije in Tibeta. Pritisk teže gora in ekstremne temperaturne spremembe so povzročile, da so se rastline spremenile v bogato mineralno maso, ki priteka iz kamnin. Te rastline, ki so razpadale stoletja, se zbirajo ob vznožju Himalaje ter v hribovitih predelih Indije in Tibeta. Ko jih naberejo, jih zgolj očistijo in posušijo ter pakirajo za porabo. Končni izdelek je shilajit.

Uživanje shilajita nam pomaga razvijati najvišje fizične, mentalne, čustvene in energetske potenciale. Lahko bi rekli, da je shilajit resnično dar narave. Poln je vitaminov in mineralov, medtem ko ima številne zdrave učinke na naše telo in duha. Vsebuje več kot 85 mineralov in elementov v sledovih, ki jih človeško telo potrebuje za optimalno delovanje. 

V Aziji se že tisočletja uživa kot prehransko dopolnilo zaradi številnih koristi, ki jih zagotavlja: ima pomembne antoksidativne lastnostni in pomlajevalni učinek, pomaga ohranjati močne kosti in zdrave sklepe, pomaga pri uravnavanju telesne teže, podpira moške in ženske spolne funkcije, uravnoteži delovanje imunskega sistema ter podpira mentalne in kognitivne funkcije, ustvarja pogoje za pravilno delovanje žlez, vpliva na živčni sistem, izboljšuje presnovo in uravnoveša elektrolite oziroma kislo – bazično ravnovesje v celicah. Minerali v shilajitu so v ionski obliki, kar pomeni, da jih telo lažje absorbira in premakne na področja, kjer so potrebni za rast in vzdrževanje celic. Smolo v velikosti pšeničnega ali grahovega zrna popolnoma raztopimo v tekočini s temperaturo pod 39° C ter zaužijemo 1 krat dnevno.

Posebne koristi shilajita za ženske:

  1. Po menopavzi, ko raven estrogena pade in se lahko pojavi osteoporoza, so koristne naravne lastnosti regulacije hormonov Shilajit smole. Shilajit pospešuje prenos mineralov, kot so magnezij, fosfat in kalcij, v kostno in mišično tkivo, kar ima za posledico večjo gostoto kosti in zmanjšano tveganje za krhkost kosti. Uporablja se kot naravno zdravilo za osteoporozo, bolezen, ki oslabi kosti in v ta namen ga uporabljajo številne starejše ženske. Težave s sečilom se pogosteje pojavljajo tudi pri ženskah, zato je to lahko uživanje smole zelo pomemben dejavnik za naše splošno zdravje. Shilajit tako pomaga ohranjati zdravje našega urinarnega sistema.
  • Kot sem že omenila, je shilajit poln vitaminov, mineralov in drugih antioksidantov. Antioksidanti še posebej znižujejo oksidativni stres in blokirajo proste radikale, ki lahko povzročijo veliko škodo našemu telesu. Ti prosti radikali lahko negativno vplivajo tudi na kožne beljakovine in vodijo do prezgodnjega staranja kože. To lahko povzroči gube, neenakomeren ten kože in temne lise. S pomočjo shilajita lahko naša koža izgleda mlajša, bolj zdrava in bolj sijoča. Zelo učinkovita je lahko tudi maska za lase iz shilajita, ki pomaga izboljšati rast las, zmanjša izpadanje las in lase dejansko naredi močnejše. 
  • Shilajit močno podpira presnovo maščob in sladkorjev, kar ima za posledico izgubo telesne teže.

Ko dosežemo svoja zlata leta, se zavemo, da naše zdravje morda ni več takšno, kot je bilo, in se posledično začnemo bolj truditi za ohranjanje zdravega načina življenja. Želimo si, da bi bili lahko še dolgo aktivni in zdravi. In shilajit je popoln dodatek, ki nam lahko pomaga doseči ta cilj. Shilajit je eden najmočnejših naravnih spodbujevalnikov imunskega sistema. S starostjo gibanje sklepov postane togo in manj prožno, ker se količina mazalne tekočine v naših sklepih zmanjša, hrustanec pa postane tanjši. Mišice lahko s starostjo postanejo toge in lahko izgubijo tonus, tudi pri redni vadbi. Shilajit  s svojo antioksidativno in protivnetno funkcijo zmanjšuje občutek bolečine, hkrati pa zagotavlja prepotrebno zdravilno podporo za naše sklepe, vezi in mišice. Tu igrata pomembno vlogo kalij in cink, saj krepita mišični tonus, delujeta kot blažilec pretirano kislih pH vrednosti, hkrati pa ščitita celice pred oksidativnim stresom. 

Z leti se tudi naše kognitivne funkcije spreminjajo. Osnovni kognitivni funkciji, na katere starost najbolj vpliva, sta pozornost in spomin. Starost lahko vpliva tudi na kognitivne funkcije višje ravni , kot sta izražanje in odločanje. S starostjo povezane spremembe kognitivnih funkcij se med posamezniki in kognitivnimi področji zelo razlikujejo, pri čemer se zdi, da so nekateri za učinke staranja bolj dovzetni kot drugi. Naša zlata leta so res lahko zlata, če ohranjamo telesno aktivnost, zdravje srca in koronarnih sistemov, prožnost sklepov in pozitiven pogled na življenje. In tako kot mišice, mentalne in kognitivne funkcije potrebujejo usposabljanje in vzdrževanje. Shilajit podpira in pomaga ohraniti jasnost, ostrino in osredotočenost svojih misli skozi vse življenje. 

In zakaj shilajit MOUNTAINDROP?

Shilajit torej nastaja v Altajskem gorovju in domačini poznajo posebne kraje, kjer nabirajo najboljšo naravno črno smolo. Ko je smola nabrana, vsebuje še veliko nečistoč, zato jo je potrebno očistiti. Prvi korak je čiščenje s čisto izvirsko vodo. Ko shilajit  potopijo v vodo,se vse nečistoče dvignejo na vrh in še dodatno filtrirajo dokler ne pridobijo prečiščene mešanice shilajita in vode… Ta postopek je ostal v bistvu nespremenjen že od antičnih časov, edina razlika je dejstvo, da danes uporabljajo sodobne filtracijske sisteme.  Shilajit MOUNTAINDROP na tej fazi sušijo dlje časa pri nižjih temperaturah. Na ta način uspejo ohraniti njegov biološki potencial, ne da bi pri tem poškodovali katero od njegovih številnih hranilnih snovi. Na ta način pa tudi mi dobimo shilajit, ki je 100% naraven in čist izdelek narave.

Na trgu se seveda dobi veliko različnih shilajitov, zato je prav, da smo pozorni na to, kateri izdelek bomo uporabili.

1 thought on “Shilajit MOUNTAINDROP”

  1. Pingback: V poletje z manj celulita – Urejene po petdesetem

Comments are closed.