Preobrazba z Mileno Pozderec

Najprej mi je na spletu padla v oči naslovnica knjige PREOBRAZBA – POT DO SAMOZAVESTI. Le katera si ne želi visokih petk?!?! In to rdečih! Dobesedno in v prenesenem pomenu – oboje je nujno. Zato sem jo seveda z veseljem prebrala. Knjiga nam skozi navdihujoče zgodbe ponudi spoznanja, kako preprosti sta lahko notranja in zunanja preobrazba človeka. Koliko izzivov moramo premagati, da bo iz nas stopila ženska, ki bo samozavestna in ženska, ki se bo zavedala svoje vrednosti in vrednot? Nekatere ženske najprej naredijo preobrazbo navznoter in nato navzven, nekatere obratno. Seveda se lahko tudi sama v popolnosti strinjam z avtorico, da lahko zažarimo v vsej svoji lepoti šele takrat, ko smo zadovoljne s svojim življenjem in s seboj. In za to se je seveda vredno potruditi. Če ne sledite temu, kar si želite, tega nikoli ne boste imeli. Če ne vprašate, je odgovor vedno ne, verjame avtorica knjige Milena Pozderec.

Milena Pozderec se je prijazno odzvala povabilu, da vsem nam razkrije zanimivosti o sebi, o svojem delu, o tem, kaj jo razveseljuje in osrečuje, pa seveda o svoji knjigi.

Milena Pozderec

direktorica v svetu lepote, vizažistka, mednarodna govornica, mentorica, coachinja, motivatorka, osebna trenerka, partnerka in mama dveh čudovitih otrok

Že od ranega otroštva sem rada urejala ženske frizure in na svoje lutke nanašala ličila, ob čemer sem se sama počutila odlično pa tudi moje prve »stranke« so bile navdušene nad mojimi kreacijami. Takrat sicer še nisem vedela, da bo to otroško navdušenje preraslo v moj poklic in da bom nekoč ustvarila svoj posel ter ga nadgradila še s šolo ličenja in s šolo nege obraza, kjer ženske naučim uporabljati kozmetiko in ličila glede na potrebe kože.

Z leti srčnega opravljanja svojega poklica sem srečala na tisoče žensk vseh starosti. Z nekaterimi sem se srečala morda samo enkrat, dvakrat, druge so postale moje redne stranke, spet tretje so tako ali drugače postale moje prijateljice, sodelavke, poslovne partnerke.

Zgodbe, življenjske preizkušnje, ki sem jih slišala od »mojih« žensk, so se me vedno znova dotaknile in moje poslanstvo je preraslo v to, da zdaj že več kot sedemnajst let pomagam ženskam tako do zunanje kot notranje preobrazbe. Nekatere od teh zgodb sem tudi delila v svoji knjigi Preobrazba – pot do samozavesti, ki je izšla spomladi 2021.

Res je, da sama še nisem doživela petdeset trgatev, zato ne morem iz prve roke vedeti, kako je, ko se zjutraj zbudiš in ob sebi zagledaš ne samo svojega življenjskega sopotnika temveč tudi starosto abrahama. Lahko pa rečem, da je med več kot deset tisoč ženskami, ki sem jim pomagala v svoji dosedanji karieri, bilo veliko žensk v petdesetih in šestdesetih letih in iz njihovih izkušenj sem se tudi sama veliko naučila za svoje življenje. Hvaležna sem za vsako zgodbo, vsak navdih, vsako besedo, ki mi je pomagala, da sem danes tukaj, kjer sem – uspešna poslovna ženska, partnerka, mamica dveh prečudovitih nadobudnežev, hkrati imam velik krog prijateljic, predvsem sem pa – srečna.

Vedno pa ni bilo tako. Nekoč sem bila precej nesamozavestna. En stavek, ki mi ga je pri mojih šestih letih rekla nič hudega sluteča mama, me je zaznamoval tako, da sem verjela, da nisem lepa. Po drugi strani so mi ljudje govorili, da sem zelo prijazna in to mi je bilo precej v uteho in sem se osredotočila bolj na notranjo lepoto kot na zunanjo ter se trudila biti pridna. To me je spremljalo v letih odraščanja in šele leta potem, ko sem se vse bolj posvečala osebnostni rasti, sem ozavestila svoje omejujoče prepričanje ter se z njim soočila.

Mojo preobrazbo in pot do samozavesti je spodbudila knjiga, ki je nekega dne, ko sem spremljala prijatelja v knjižnico, da si zase izposodi knjige, dobesedno padla s police predme. Ta knjiga mi je pomagala, da sem začela spoznavati, da partnerska veza, v kateri sem bila od svojega petnajstega leta, ni primerna zame in da igram vlogo žrtve. Od takrat naprej mi je vsaka knjiga, vsako izobraževanje dalo motivacijo, spodbudo, da sem premagala neke svoje strahove, življenjske izzive in naredila korak naprej.

Recimo, ko sem začela svojo poslovno pot, je bil zaradi disleksije moj največji strah strah pred javnim nastopanjem. Ko danes lahkotno predavam tudi pred tisoč glavo množico in pogledam nazaj, se lahko samo nasmehnem, na kak način sem premagala ta strah. Namreč, na eni od družabnih prireditev sem srečala nekega župana, ki je bil izjemen govornik. Po svojem nastopu mi je v kratkem klepetu mi je priznal, da ga je mrzlično strah plesati. Ker sama obožujem ples, mi je sprva bilo nerazumljivo, kako je lahko nekoga strah plesati. Potem sem situacijo preslikala nase in ugotovila, da enako, kot je njega strah plesati, je mene strah javno nastopati. In če on lahko javno nastopa, zakaj ne bi zmogla tudi jaz. In moja poslovna pot je takrat dobila povsem novo dimenzijo.

Verjamem, da je smisel življenja biti srečna, radostna, hvaležna, koristna, odgovorna, sočutna. Predvsem pa je smisel življenja biti nekomu pomembna, biti drugemu v oporo, se zavzemati za dobro in poskrbeti, da je svet zaradi tebe boljši. Prav zaradi tega verjamem, da sta notranja in zunanja preobrazba med seboj neločljivo povezani, in da je tako notranja kot zunanja preobrazba v kateremkoli življenjskem obdobju ženske, sploh pa po petdesetem, izjemno pomembna.

Nekatere ženske, predvsem nasprotnice ličil, se morda ne bodo povsem strinjale z mano. Cenim vsako mnenje in vem, da nekaterim ličila niso blizu, se ne ličijo, ker se ne želijo. In če je ženska kljub temu srečna, prav. Vem pa tudi, da se veliko žensk ne liči, ker si ne upajo, ker se ne cenijo, ker se ne smejo, ker se ne znajo, ker si ne vzamejo časa zase, ker …

Ženska je v različnih življenjskih obdobjih v najrazličnejših vlogah, od hčerke, prijateljice, sošolke, punce, partnerke, tete, botre, žene, mame, sodelavke, podjetnice, vodje ali zaposlene, babice, prababice in še bi lahko naštevala. V vseh teh vlogah, predvsem pa v vlogi mame, ženske prepogosto pozabijo nase in nimajo časa zase. In prav tukaj je prostor za preobrazbo.

Spomnim se ženske, katere zgodbo sem v knjigi strnila pod naslovom Visoke petke. Ko se je po odhodu odraslih otrok in kljub na videz udobnemu življenju z možem podjetnikom v veliki prazni hiši znašla osamljeno, neslišano in nesrečno, se je nekega dne odločila, da izkoristi sestrino darilo (samo, da je ne bi razočarala) in prišla na nego obraza in ličenje. In njena notranja in zunanja preobrazba se je začela …

»Mož jo je sprva le tiho opazoval, brez vsakega komentarja,

a njegov pogled je izdajal, da je opazil spremembo pri njej in

da jo dojema drugače.«

(iz knjige: Preobrazba – pot do samozavesti; Visoke petke)

Resnica je ta, da imamo vsi na razpolago 24 ur na dan in da si ženske moramo vzeti čas zase. Če si ga ne bomo same, nam ga tudi drugi ne bodo dali. Znati moramo postaviti sebe na prvo mesto, saj le ko smo same v dobrem čustvenem in zdravstvenem stanju, lahko dobro poskrbimo za svoje najbližje. To ni egoizem! To je skrb zase in za svoje telo in hkrati tudi za druge. Otroci imajo radi srečne in nasmejane mamice. Partnerji, možje imajo radi nasmejane in srečne ženske ob sebi.

Ko je ženska v svoji jedrni ženski energiji, je srečna. Takrat ga ni moškega (ki je v pravi moški energiji), ki se mu taka ženska ne bi zdela privlačna. Ženska energija naredi žensko bolj ženstveno in privlačno. V sodobnem svetu pa ženske pogosto preveč časa preživijo(mo) v moški energiji.

Moška energija je materializem, vodenje, ciljna usmerjenost, nadzor, tekmovalnost, … Cilji, ki jih ne dosežemo, nam povzročajo stres. Posledica tega, če je ženska preveč časa v moški energiji, je to, da prihaja do konfliktov in izginja polarnost v partnerskem odnosu. Če ni polarnosti, ni strasti.

Tudi sama sem v preteklosti morala ozavestiti, kaj pomeni zame, za moj odnos s partnerjem, z otroci, če sem doma večino časa v moški energiji. Kot otrok sem veliko časa preživela z očetom, ki me je zaradi svoje želje, da bi imel tudi sina, vzgajal na ta način. Navduševal me je nad avtomobili, nad motorji in vsem, kar je povezano s tem. Ko je kaj popravljal, sem bila vedno zraven in mu pomagala. Tako sem nekako ponotranjila to moško energijo. Če pa želimo harmonično družino, je nujno, da smo ženske doma v svoji pravi ženski energiji. Da ne bo pomote, obe energiji sta za nas pomembni. Ključno pri tem pa je, da smo ženske večino časa v svoji pravi ženski energiji. To omogoča tudi partnerju, da je v svoji pravi moški energiji. Krajši čas, ko je to potrebno, pa moramo znati preklopiti tudi v moško energijo.

Začela sem se zavedati, da je ženska energija tista, ki me naredi lepo. Lahkotnost, veselje, radost, sočutnost, potrpežljivost, ženstvene obleke, dolgi lasje, make-up, ki poudari lepoto ženske. To, da si naredim dan harmoničen, po svojem ritmu, nisem v časovni stiski, stresu, mi pomaga ohranjati svojo pravo energijo. Ko se vračam iz službe, sem običajno še pod vplivom moške energije to-to-to in potem bi tudi doma naredila enako. Pa ne gre. Ne splača se z vso silo ali močjo riniti naprej. Zato se ustavim. Umirim. Da pustim vse to za sabo.

Imam svoj priljubljen kraj v naravi, ki ga obiščem ne glede na vreme in letni čas. Včasih se ustavim tudi drugje, pomembno mi je le, da je kraj ob vodi. Med sprehodom, ki lahko traja samo dvajset minut, pol ure, kdaj tudi uro in več, opazujem naravo, kako se iz dneva v dan spreminja. Prav vsak dan je nekaj novega, nekaj drugačnega. In tudi če se letni časi na videz ponavljajo, v naravi nikoli ne moreš najti iste slike kot včeraj ali kdaj koli prej. Tako nas narava s svojo brezčasnostjo opozarja na minljivost, na to, kako pomemben je vsak trenutek, ki ga imamo na voljo v tem življenju; kako nepomembni so izzivi, ki jim velikokrat posvečamo vse preveč pozornosti, namesto, da bi se osredotočili na tisto, kar nam je zares pomembno. Med hojo izvajam vajo hvaležnosti. Zmeraj je nešteto stvari, za katere se lahko zahvaljujem. Nekaterim se lahko zdi samoumevno, jaz pa se tudi ko grem na primer po kruh zahvalim za celo verigo ljudi, ki so z ljubeznijo posejali seme, ga poželi, zmleli, prepeljali do pekarne, zamesili testo, potrpežljivo počakali, da se speče in ga dali na prodajno polico, kjer s svojim božanskim vonjem kar vabi, da ga še brbončice razvadimo z njegovim okusom. Meditacija je nekaj, kar umiri moj um, da lahko ponavljam in kreiram nove afirmacije. Še danes hranim kartico s šestimi afirmacijami, s katero sem začela pred leti afirmirati.

Iz sebe dajem najboljše in najboljše v vsem prejemam.

Karkoli potrebujem, pride k meni z lahkoto in v obilju.

Vedno razmišljam pozitivno in v vsem napredujem.

Moj uspeh je brezmejen in ga privoščim tudi drugim.

Zaslužim si zdravje, srečno, ljubezen in denar.

Zahvaljujem se za ta čudoviti dan in čudež bo sledil čudežu.

Ko se tako umirim, pridem domov v povsem drugačni energiji. Otroci to začutijo. Partner to začuti. Tudi sama to začutim. Takrat sem pripravljena, da se posvetim in predam svoji družini, saj sem hvaležna, da sem imela »svojih 5 minut«. Takrat lahko živim vrednote, ki so mi zares pomembne.

Veliko mi pomeni čas, ki ga preživim z otroci. S hčerko Mišo ustvarjava razne okraske, kreacije oblek, nakit, … Hčere dajejo globino, sinovi pa širino in s sinom Maticem je na programu vedno kakšno raziskovanje, šport, ples, vedno je treba kaj novega izumljati. Ko se prepustimo ustvarjanju, svet okrog nas ne obstaja.

Obožujem rože, ker so tako unikatne v svoji lepoti, omamno dišijo in me spominjajo na ženske, ko smo v razcvetu. V jesensko zimskem času, ko je v naravi manj cvetov, jih najraje izdelujem iz ličja, da z njimi popestrim dom.

Sicer pa v prostem času rada plešem, se družim. Obožujem potovanja. Zaradi slednjega sem izjemno hvaležna za posel, ki mi omogoča veliko potovanj na prečudovite lokacije tudi s partnerjem.

Ob vsem tem me pa najbolj veseli vse, kar je povezano z lepoto ženske, od nege telesa do urejenosti las, nohtov do modnih smernic. Toplo mi je pri srcu, ko žensko polepšam na način, da poudarim njeno lepoto, njene barve, njen ženstven sijaj. Ko ženska naredi preobrazbo od zunaj navznoter ali od znotraj navzven, se ne samo sama počuti bolj žensko, tudi svet okoli nje se spremeni. To sem doživela pri sebi in temu sem priča iz dneva v dan, ko pomagam ženskam do preobrazbe na raznih druženjih, kot so ženski večeri, delavnice, izobraževanja pa tudi zabave in nenazadnje tudi kavice.

Druženje z ženskami je ena stvar, ki bi jo ženske morale početi več, kajti veliko žensk se počuti osamljeno, so v depresiji in živijo v vlogi žrtve. Ta vloga žrtve pomeni, da nekomu drugemu dovolimo, da upravlja z našim življenjem in predamo odgovornost za svoje počutje tej osebi. Lahko je to partner, starši, stari starši, nadrejeni. Dostikrat kažemo s prstom na druge, da so krivi za našo usodo, za naše težave. Dejstvo pa je, da se naša energija, ki jo oddajamo zrcali in vrača nazaj k nam. Podobno kot če psa zapremo v prazno sobo z ogledali – če začne pes renčati, vsi psi v ogledalih renčijo nanj, če pa vstopi v sobo vesel in maha z dvignjenim repom, bodo enako storili psi v ogledalih. Zato je pomembno, da ženska posveti pozornost sebi, svoji preobrazbi, tako zunanji kot notranji. Ko začnemo graditi svojo notranjo lepoto, začne ta lepota sijati v očeh in izžarevati navzven. In če pogledamo v zgodovino, so se ženske v plemenih nekoč družile, skupaj prale, kuhale, vzgajale otroke, si pomagale, medtem ko so možje odšli na lov za hrano. V tem času so druga drugi zaupale svoje težave, se pogovorile in jim je bilo lažje. Dandanes pa se odnosi krhajo, ženske se zapirajo znotraj štirih sten in med spremljanjem »popolnih« življenj na družabnih omrežjih še bolj tonejo v depresijo, namesto, da bi se zaupale vsaj svoji prijateljici.

Glede na to, da so mi na moji življenjski poti poleg prijateljic precej pomagale knjige, ki sem jih v nekem trenutku začela kar požirati, želim tudi sama s knjigo Preobrazba – pot do samozavesti pomagati drugim ženskam. Knjigo sestavlja 30 resničnih kratkih zgodb, iz katerih lahko vsakdo izlušči tisto, kar potrebuje za svojo preobrazbo. Zajeti so osnovni principi srečnega in lepega življenja. Knjiga lahko pomaga vsakomur, od najstnice do ženske zrelih let kot tudi moškim, da bolje razumejo svoje žene. Ker pa sem pri mnogo knjigah poleg teorije pogrešala praktične napotke, moja knjiga vsebuje tudi priročnik, s katerim lahko ženska takoj naredi korak do notranje in zunanje preobrazbe.

Vsi si zaslužimo LJUBEZEN.

Živite svoje VREDNOTE.

Določite PRIORITETE.

Imejte ŽELJE.

Sanjajte velike SANJE.

Postavite si CILJE.

Zapišite AFIRMACIJE.

ODLOČITE se.

Do ciljev vas ženeta ŽELJA ali STRAH.

ODPUSTITE.

Prebudite v sebi STRAST.

Vsaka aktivnost vam bo dala novo VERO.

Sprejmite POMOČ.

VZTRAJAJTE.

Zberite POGUM.

Zaupajte vase in zaupajte svoji INTUICIJI.

Bodite HVALEŽNI.

PRAZNUJTE.

(povzeto iz knjige: Preobrazba – pot do samozavesti)

Torej, če tega še niste naredile, po petdesetem je čas za preobrazbo, tako notranjo in zunanjo. Naj zasije lepota iz vaših oči, naj se vaš nasmeh blešči. Tudi sama se veselim tega življenjskega obdobja, ki počasi a vztrajno prihaja, kot se veselim vsakega dne tukaj in zdaj. Hvaležno in radostno stopam v vsak nov dan in s hvaležnostjo in radostjo v srcu zaspim.