Nega las v hladnejših dneh

Enako kot vroče poletne temperature, se tudi v hladnejših zimskih mesecih pojavijo dejavniki, ki vplivajo na lase in njihovo strukturo, to so zagotovo temperaturne spremembe, nošenje neustreznih pokrival in suh zrak v prostorih. To pa nas lahko pripelje do poškodbe las, če za njih ne bomo ustrezno poskrbele. Najpogostejše težave so krhki in lomljivi lasje, izpadanje las, suhi lasje brez sijaja, razcepljene konice,… Tudi dolgotrajno sušenje, likanje in kodranje las v zimskih mesecih lahko pripomore k temu, da lasje postanejo še bolj suhi in lomljivi. In čeprav si v hladnejših  mesecih zaželimo daljših las, moramo razcepljene konice vseeno odstraniti, saj je to edina rešitev, s katero preprečimo nadaljnje cepljenje.

Nekaj nasvetov o pravilni negi las v zimskem času so za nas pripravili strokovnjaki iz SIMPLE frizerskih salonov:

1.     Lahko stanje naših las izboljšamo že s samo prehrano?

Za zdrave lase lahko poleg pravilne nege poskrbimo tudi z bolj uravnoteženo in zdravo prehrano. Rast močnejših las krepijo jajca, proso, jagodičevje, špinača, avokado, oreščki in semena. Pri dodajanju vitaminov za lase pa je pomemben biotin.

2.     Globinska nega – kakšne preparate uporabljati?

Na trgu je na voljo široka izbira praparatov, ki so namenjeni točno določenemu tipu las in namenu pričeske. Vsekakor priporočamo, da uporabite kakovostno lasno kozmetiko, za nasvet pa povprašajte tudi svojo frizerko, ki zagotovo pozna vaš tip las in ustrezne preparate.

3.     Kako preprečiti prekomerno izpadanje las

Vedeti moramo, da imamo v pomladanskem in jesenskem času obdobje naravnega izpadanja las. Prav tako se kakovost in količina las zmanjša v času stresa ali bolezni. Prekomerno izpadanje las lahko umirimo z raznimi šamponi in toniki, ki so na trgu.

4.     Kako lase negujemo sami?

Sami doma lahko lase negujemo z lasem primernimi šamponi, balzami in maskami. Lase umivamo po potrebi glede na to, koliko se nam mastijo ali kolikokrat smo športno aktivni. Če se naše lasišče hitreje zamasti je dobro, da za zadnje spiranje uporabimo hladnejšo vodo, da se zleže lojnice umirijo. Priporočamo, da na striženje konic pridete k frizerju na dobre 3 mesece, za barvanje pa najboljše enkrat mesečno. 

5.     Kako preprečiti statiko las (kadar nosimo pokrivala, se nam lasje pogosto naelektrijo)?

Statiko las lahko umirjamo  z zimskimi losjoni za lase, z uporabo lesenih glavnikov, z uporabo laka za lase, z uporabo ionskega sušilnika,…Na voljo so seveda tudi šamponi, ki poskrbijo, da imajo naši lasje dovolj vlage, kar tudi preprečuje statiko las.

Za zdravje in izgled las je potrebna pravilna in zadostna nega las. Ker imamo zelo različne dolžine in vrste las, imamo tudi različne potrebe in težave. Prav to pa je razlog, da potrebujemo specifično svetovanje glede nege in seveda celostno obravnavo, ki nam jo nudijo naši frizerji.