Pohodništvo v sredogorju

Letošnji januar je bil zelo radodaren s sončnim vremenom, to pomeni, da so bile sončne prav vse sobote v mesecu. In ker so poti po slovenskem sredogorju zares lepe in nezahtevne, je posebno veselje, ko se sprehodimo po gozdovih, travnikih in kolovozih.

Moj januar so razveselile Hleviške planine, Nanos, Slavnik in Slivnica. To pomeni za vsako pot okrog 20.000 korakov oziroma 3 do 4 ure zmerne hoje. Vem, ni nekaj posebno zahtevnega, je pa vsekakor zelo prijetno. Gibanje v naravi oziroma pohodništvo ima seveda mnoge pozitivne učinke za naše zdravje in počutje. Od nas ne zahteva veliko priprav, pač pa le malo volje in nekaj fizične pripravljenosti. Prav sredogorje pa je v zimskih mesecih zelo dobra izbira za pohodništvo.

Hleviška planina (908) je del Idrijskega hribovja in seveda nam najbližja, zato jo tudi velikokrat obiščemo. Vedno znova pa navdušuje s čudovitimi razgledi na globoko in ozko dolino Idrijce, na Črnovrško planoto in Javornik pa seveda na Trnovski gozd z Velikim in Malim Golakom.

Nanos (1240) je visoka kraška planota z osupljivim razglednim robom. Vrh ponuja čudovit razgled na Vipavsko dolino in Jadransko morje na eni strani ter na veličastne Julijske Alpe s Triglavom na drugi strani. Njegov najvišji vrh je Suhi vrh (1313). Nanos je najbolj priljubljena pohodniška pot v Vipavski dolini, ponuja pa različne možnosti dostopa in seveda tudi različne težavnostne stopnje.

Slavnik (1028) se dviga južno od Kozine, zahodno pa je vasica Podgorje, kjer je tudi izhodišče za vzpon na Slavnik. Ker je bilo lepo vreme, je bil lep razgled na Jadransko morje, italijanske Dolomite, na del Karnijskih in Julijskih Alp, nekoliko bolj blizu pa sta Vremščica in Snežnik. Slavnik je najbolj priljubljen cilj Obalno-kraške regije in eden najvišjih vrhov slovenske Istre, je del pokrajine Čičarija.

Slivnica (1.114) je zelo prijetna spomladi in jeseni, v tem času so bile poti še nekoliko poledenele. Pot gre v spodnjem delu po gozdu, v zgornjem pa po prelepih travnatih pobočjih, vzpenja se jugovzhodno od Cerknice. Prelepi so pogledi na Cerkniško jezero in Notranjsko podolje. Slivnico so za svoje domovanje izbrale tudi coprnice, z Uršulo na čelu.

Prijetno počutje pa hoji, lepi razgledi in krasni spomini so močni razlogi, da se odločimo za čudovite in tehnično lahke planinske poti.