Skrb za zdravje zob

Je naše počutje lahko dobro brez zdravih in lepih zob? Bi se lahko strinjale, da je lep nasmeh najbolj opazna stvar, ki je hkrati tudi mnogo bolj vidna od modernega plašča?

Zdravi zobje in dlesni so ogledalo našega zdravja in našega počutja, tega se gotovo vsi zavedamo. Veliko lahko za dobro ustno higieno ter zdravje zob in dlesni naredimo sami: s pravilnim in rednim čiščenjem zob in medzobnih prostorov, z rednimi pregledi pri zobozdravniku, s pravilno prehrano, z rednim čiščenjem zobnega kamna, z izogibanjem slabim navadam,…

Pa vendar – leta neizogibno prinesejo določene spremembe, ki se odražajo tudi na naših zobeh. Zaradi različnih dejavnikov se zgodi, da ostanemo brez nekaterih zob, ki jih je potrebno nadomestiti. Izgubljene zobe pa lahko nadomestimo na različne načine in z različnimi materiali, odvisno torej od stanja naših zob, naših želja in seveda nenazadnje tudi od naših finančnih zmožnosti. Prav zobozdravstvo pa je tisto področje, kjer nam zdravstveno zavarovanje ne ponuja prav veliko opore in pomoči. To torej pomeni, da je za lepe zobe potrebno seči kar globoko v denarnico. Prav tukaj pa se prične zelo zanimivo raziskovanje: za katere načine naj se odločimo, katerega izvajalca naj izberemo, da na koncu cenejše ne postane dražje, kako se izognemo zapletom, katere rešitve so sodobne in učinkovite?

V to področje sem se poglobila, ker seveda tudi sama potrebujem določene popravke. Moje raziskovanje me je pripeljalo do zobozdravstvene ordinacije Artident .

Odločitev o vrsti zobozdravstvene storitve je seveda v največji meri odvisna od stanja naših zob.

  • Beljenje zob

Če imamo še zdrave svoje zobe, ki so po določenih letih porumeneli, je najhitrejša in najbolj učinkovita metoda BELJENJE ZOB. To je metoda, ki nam hitro in varno povrne lep nasmeh na obraz. V zobozdravstveni ordinaciji Artident nam beljenje naredijo po metodi Opalescene BOOST, ki ni boleča in ponuja izjemne rezultate. Sama sem s to metodo več kot zadovoljna, saj ne poškoduje sklenine in je praktično brez bolečin, učinek pa je zares dober.

  • Zobne luske

ZOBNE LUSKE se običajno izdelajo za sanacijo poškodovane zobne sklenine, za zmanjšanje razmaka med zobmi ali za sanacijo močno obarvanih zob. Za to storitev se običajno odločimo, če imamo zdrave zobe, vendar nismo zadovoljni s svojim videzom. Luske so tanke keramične lupine, ki se tesno prilegajo na zob, njihova glavna naloga pa je izboljšanje estetskega videza naših zob. Z zobnimi luskami bomo torej pridobili zares lep nasmeh, luske pa imajo tudi dolgo življenjsko dobo.

  • Porcelanaste zobne prevleke ali mostički

ZOBNE PREVLEKE ALI MOSTIČKI so najpogostejše fiksne rešitve, ko gre za sanacijo enega ali več izgubljenih zob. Dajejo nam občutek naših naravnih zob, hkrati pa so tudi izjemno obstojni. Zobne prevleke so lahko kovinsko-keramične ali porcelanske. V zadnjih letih postajajo standard seveda keramične zobne krone, ki so lahko izdelane iz dveh različnih materialov: iz cirkonija ali E max keramike.

Z zobnimi mostički pa nadomeščamo enega ali več izgubljenih zob. Poleg estetske ima mostiček tudi zdravstveno funkcijo, saj onemogoča umikanje dlesni in premikanje sosednjih zob.

Inlay in Onlay nadomestek pa se priporoča, ko je zobna krona poškodovana zaradi kariesa, še vedno pa ima dovolj zdravega močnega tkiva, ki se ga lahko izkoristi za sanacijo.

  • Implantati – zobni vsadki

IMPLANTATI so zobni vsadki z namensko oblikovano umetno korenino, ki se vstavi v čeljustno kost. So idealna rešitev za manjkajoče zobe, brušenje sosednjih zob pa ni potrebno. V tem postopku sodelujejo zobozdravnik, pacient, parodontolog in zobni tehnik. V zobozdravstveni ordinaciji Artident so vsi strokovnjaki na enem mestu in skupaj se glede na potrebe pacienta izdela ustrezen načrt zdravljenja. Z implantati lahko nadomestimo en zob, več zob, vse zobe ali stabiliziramo protezo.

  • All-on-4

ALL-ON-4 predstavlja novo metodo v zobozdravstvu, ki s pomočjo štirih implantatov nadomesti vse izgubljene strukture. Ta metoda se izvaja pri vseh, ki si želijo fiksno-snemno protetiko in nimajo svojih zob. Ta možnost je tudi cenovno ugodnejša od običajne implantatno protetične rehabilitacije in omogoča zelo kratek čas okrevanja. Je zelo dolgoročna rešitev, ki povrne naraven videz obraza in funkcijo žvečenja.

V zobozdravstveni ordinaciji Artident imajo redno tudi različne akcijske cene, kar nam omogoča ugodnejšo kakovostno in zanesljivo storitev.