Komu zaupati?

O storitvah, ki so nam na voljo v zobozdravstveni ordinaciji Artident, sem že pisala:

https://urejenepopetdesetem.si/skrb-za-zdravje-zob/.

Tokrat pa razmišljam o izbiri in o vprašanjih, ki se nam pojavijo, ko se odločamo, komu bomo zaupali.

Nekateri ljudje se odločijo, da sanacijo in skrb za svoje zobe zaupajo zdravnikom in klinikam v sosednjih državah. Posebno popularne so prav klinike na Hrvaškem, seveda predvsem zaradi nekoliko cenejših storitev. Dejstvo je, da v naši sosednji državi res delajo veliko implantologije in protetike.

Obstaja pa bistvena razlika med tem, ali imamo svojega zobozdravnika vedno blizu, da lahko obiske načrtujemo, da nas zdravnik pozna in nam svetuje ter je v primeru kakršnihkoli potreb vedno pri roki – in med dentalnim turizmom, ki smo ga deležni v sosednjih državah.

Na prvi pogled cenejša storitev lahko zelo hitro postane tudi precej dražja. Ker smo na primer na Hrvaškem samo krajši čas, to skoraj zagotovo pomeni, da se storitev, ki naj bi bila opravljena v več fazah, naredi istočasno. Posledica tega je največkrat nenatančen odtis, protetični izdelki zato lahko popustijo ali pa se ne prilegajo tesno zobnemu loku. V teh prostorih se prične nabirati plak in zobne bakterije. Naše težave se običajno pojavijo šele po določenem času in takrat seveda ne bomo šli ponovno 200 kilometrov daleč, pa tudi garancijo na opravljeno delo bomo zelo težko uveljavljali.

Naslednja razlika pa so seveda materiali. V stomatologiji so na voljo zelo različni materiali za različne rešitve. Določeni se uporabljajo samo kot provizorična nadomestila, drugi pa kot trajne protetične rešitve. In tako se celo zgodi, da nam lahko naredijo na implantatih fiksno privijačene mostičke za trajno oskrbo iz PMMA plastike. Taki izdelki imajo večjo verjetnost zloma, zabarvanja in nabiranja plaka. Sodobna rešitev so seveda mostički iz cirkonija ali porcelana, ki so dovolj trdni in estetsko dovršeni. Tudi med porcelanom in cirkonijem je kar nekaj razlik, predvsem glede obstojnosti, so cirkonijeve prevleke v veliki prednosti. V zobozdravstveni ordinaciji Artident vam z veseljem tudi svetujejo glede udobja, obstojnosti, prilagodljivostjo z barvami, varnosti, funkcionalnosti in vzdrževanja različnih materialov.

V zobozdravstveni ordinaciji Artident zelo veliko delajo zobno protetiko in implantologijo. Pri nadomeščanju enega zoba v čeljusti, se najprej vstavi implantat v kost, ki se potem 3 mesece celi. Po poteku tega časa se vzame odtis. Že ob naslednjem obisku pa dobimo pono stalno prevleko. V zobozdravstveni ordinaciji Artident delajo z digitalnim intraoralnim skenerjem, to pomeni, da ne odtiskujejo na stari klasični način z žlicami. To je za paciente bolj prijetno in tudi bolj enostavno ter sodobno.

Kadar pa nadomeščamo vse zobe v zobnem loku, nam najprej vstavijo štiri ali šest implantatov, še isti dan pa vzamejo tudi intraoralni digitalni odtis. To pa pomeni, da že naslednji dan dobimo začasni mostiček,  ki se sidra na implantatih. Tudi taka začasna rešitev je zelo estetska in uporabna v času celjenja. Čez tri mesece, ko je stanje z implantati zaceljeno, nam zdravnik naredi ponovni odtis  tako da se bo nov mostiček lahko tesno prilegal dlesni. V zobozdravstveni ordinaciji Artident veliko pozornost posvečajo zadovoljstvu svojih pacientov, zato se v največji meri prilagodijo našim željam tudi glede videza in občutkov.

Zelo pomemben dejavnik pri izbiri zobozdravstvene ordinacije je seveda tudi garancija na opravljene storitve. V zobozdravstveni ordinaciji Artident je nam na voljo garancija na vse njihove storitve. Na protetične izdelke je garancija 10 let, na zobni implantat pa nudijo doživljenjsko garancijo. Ta podatek nam zelo veliko pove o načinu dela, o odnosih do pacientov in seveda o tem, da jim ni vseeno za naše zdravje in počutje tudi potem, ko je storitev opravljena.

Vsekakor je prijetno, če imamo svojega zobozdravnika blizu in na voljo vedno, kadar ga potrebujemo. Zobozdravstvena ordinacija Artident je družinska ordinacija, ki ima več kot 20 let izkušenj. V njej so zaposleni trije zobozdravniki in trije zobni asistenti ter še digitalni zobni tehnik – dizajner. To pomeni, da vse storitve, ki jih potrebujemo, naredijo sami in na enem mestu, kar  omogoča prihranek na času in denarju. Sama sem z njihovimi uslugami zelo zadovoljna.