Ljubezen do sebe je pot do zdravja

Knjiga Ljubezen do sebe je pot do zdravja je pravzaprav ljubezenska zgodba. Zgodba o ljubezni do sebe, o ljubezni, ki bo ostala z nami do konca življenja. Zato je prav, da si prizadevamo, da do sebe vzpostavimo najlepši odnos, kar jih lahko imamo. Louise Hay je knjigo napisala skupaj še z dvema osebama, ki sta ji spremenili življenje: Ahleo Khadro in Heather Dane.

Na kar 384 so nam na voljo navodila, jedilniki, recepti, afirmacije in vaje, ki so Louise Hay vse življenje pomagali, da je bila zdrava, dinamična in močna. Knjiga spodbuja brezpogojno ljubezen do sebe in svojega telesa in odkriva nove razsežnosti zavesti o zdravem življenju. Vabi nas, da smo s seboj potrpežljivi, da začnemo z majhnimi spremembami in se imamo vsak dan malo bolj radi.

»Vsak ima svojo življenjsko zgodbo in zgodbo svojega zdravja – kje smo bili, kje smo in kam smo namenjeni. Morda smo jo že tisočkrat povedali sebi ali drugim. Toda kaj če vaše sedanje stanje ali težave iz preteklosti sploh niso pomembni? Kaj ko bi vedeli resnico – da je vaše telo narejeno tako, da se ozdravi samo? Kaj ko bi bila vaša zgodba pravzaprav ljubezenska? Verjetno so vas učili, da morate k zdravnikom ali strokovnjakom, da bi vas »spravili v red«. Kaj ko bi že tedaj vedeli, da imate v sebi veliko moč. Da, res je, imate jo.

Imate moč, da prisluhnete svojemu telesu. Kot vse drugo v življenju, je tudi telo ogledalo vaših misli in prepričanj. Vsaka celica se odziva na vsako misel in vsako besedo, ki jo izrečete, nič čudnega torej, da se telo odziva na dolgotrajne miselne vzorce in prepričanja s prijetno umirjenostjo ali z boleznijo. Bolj ko spoznavate svoje telo in bolj, ko ga poslušate, bolj vas vodi k trdnemu zdravju.«

»Vse več študij razkriva, da hrana vpliva na razpoloženje in da je zdravje črevesja odločilnega pomena pri različnih boleznih, vključno z osteoporozo, avtizmom, depresijo in avtoimunskimi boleznimi.

Tudi naslednje študije so poudarile povezavo med črevesjem in možgani:

  1. Kar gre v želodec, lahko spreminja razpoloženje. Belgijski znanstveniki s študijo odkrili, da uživanje maščob izboljša čustveno stanje in nas naredi srečnejše. Zato se ljudje tolažijo s hrano, kadar so potrti.
  2. Kronični stres lahko povzroči hlepenje po hrani. Študije so pokazale, da so miši, ki so bile nenehno pod socialnim stresom (duševni pretres zaradi zlorabe in ustrahovanja), najraje izbirale visokokalorične maščobe in visokokalorično hrano, zato so se bolj zredile kot tiste, ki so doživljale manj stresa. Raziskovalci so tudi ugotovili, da črevesje zapoveduje možganom, kaj jesti, in ne obratno. Možgani pod stresom proizvajajo grelin, hormon, ki povzroča občutek lakote.
  3. Prehrana vpliva na črevesne bakterije, črevesne bakterije pa na možgane. Po izsledkih nevroznanstvenikov dobre črevesne bakterije ali »črevesni mikrobiom« delujejo kot pomožni DNK, saj lahko spremenijo delovanje genov. Na njihovo sestavo vpliva hrana. Če torej uživate hrano, ki spodbuja zdrave bakterije, bodo te poskrbele, da bo vaše telo zdravo, ne glede na gensko zasnovo.«

Če povzamemo, pomembno je torej kaj jemo in kaj prebavimo. Od črevesja je odvisno naše počutje, delovanje, zbranost, spanje, splošno zdravje in ugodje. Ko skrbimo za črevesje, skrbimo za telo in um.

V knjigi Ljubezen do sebe je pot do zdravja bomo torej dobili odgovore na vprašanje, zakaj se odločiti za spremembe. In ko bomo razumeli, zakaj so spremembe dobrodošle, jih bomo bistveno lažje vnesle v svoje življenje.

Naše življenje, počutje, čustvovanje, delovanje in seveda zdravje je torej odvisno od naših misli, naše prehrane in našega odnosa do sebe. Pravzaprav je zelo preprosto, če vemo. In knjiga, ki je pred nami, nam ponuja možnost, da izvemo.

1 thought on “Ljubezen do sebe je pot do zdravja”

  1. Pingback: Piknik na travniku – Urejene po petdesetem

Comments are closed.