Joga smeha z Romano Strašek

BI SE DANES OD SRCA NASMEJALE Z ROMANO STRAŠEK?

Prav ste uganile, govorile bomo o jogi smeha. Ko si boste v svojem krogu zaželeli hudo smejoč dan, ki bo še dolgo odmeval v vas in okrog vas, jo povabite medse. 

Romana Strašek je vaditeljica joge smeha z mednarodnim certifikatom, body-bodhi mentor pri BODI BODI, s. p., najdete pa jo na http://www.bodibodi.si/smeh.

Vesela sem, da se je odzvala povabilu in bo z nami delila znanje in dejstva o pozitivnih učinkih smeha. 

Romana Strašek:
“Ste se torej danes že od srca nasmejali? Če ja, kolikokrat in zakaj? 

In ne samo, ker je luštno, ampak ker je smeh dosti več kot pol zdravja!

Kaj pa, če vam še povem, da smeh hkrati zmanjšuje fizični, psihični in čustveni stres!? Morda vam to pomembno dejstvo prebudi še večjo željo po smehu …

Kako in mnogo več o tem, zakaj bi se smejali, nam pojasni JOGA SMEHA, ki je prava znanost o smehu. Z drugimi besedami: dobro ve, kako človeka pripraviti do globokega, sproščenega smeha.

Sestavljena je iz pisane palete vaj, ki sprožijo brezpogojni smeh, in dihalnih vaj, ki le-te dopolnjujejo. Izvajajo se v obliki gibalnih vaj, podkrepljenih s smehom, jogijskih dihalnih vaj (pranajama), sprostitvenih tehnik, včasih plesa in gibberisha (izražanje v jeziku brez pomena). 

Začetne vaje smeha se v skupini kaj kmalu razvijejo v naraven, sproščen smeh. Maske in vloge padejo, saj smeh premosti naš običajni (vedenjski) samonadzor. 

Lahko se zgodi, da so komu nekatere vaje na začetku celo nekoliko butaste, a joga smeha točno ve, kaj dela 🙂 Korak za korakom nas vodi v sproščen in glasen smeh iz trebuha. Ta sprosti trebušno prepono, telo prediha in prekrvavi ter sproži še mnoge druge pozitivne učinke.

Premalo se zavedamo, kako dragoceno in v zibelko položeno darilo je smeh, zato si poglejmo še nekaj najpogostejših znanstveno dokazanih učinkov:

∙         zniža se nam psihični, fizični in čustveni stres;

∙         poveča se naša čustvena inteligenca in okrepi imunski sistem;

∙         pričakujemo lahko manj bolezni dihal, uravnavo krvnega tlaka in znižano možnost ponovitve srčnega infarkta kar za tretjino;

∙         počutimo se odlično zaradi produkcije hormonov sreče (endorfin, seratonin);

∙         povečan nivo kisika v možganih nam pomaga pri večji zbranosti – vodje posluh(!);

∙         posledično postanemo kreativni in inovativni;

∙         sproščeni in polni radosti smo zato pozitivno naravnani;

∙         dvigne se nam potencial in energija za delovanje – vodje zopet posluh(!);

∙         učinkovito in srčno se med seboj povežemo;

∙         med seboj sodelujemo in se cenimo, namesto da tekmujemo – pomembno za kolektive, društva, vse skupine – vodje, še nekaj za vas(!);

∙         kreiramo pozitivno in konstruktivno družbeno okolje …

Lahko bi še dolgo naštevala, a naj kar direktno vprašam:

“Kaj več si lahko še želimo kot sproščen um, pretočno telo in pristno radost v srcu?”  Vse to naredi smeh!

Slovenci smo lahko ponosni, da imamo Mednarodni inštitut za smeh (MIZS), ki ga že dolga leta skrbno vodi mag. zdr. nege Simona Krebs. Za izobraževanja in mnoge klinične raziskave, med katerimi so vpliv smeha na srčno žilne bolezni, diabetes tipa II, Parkinsonovo bolezen … se lahko zahvalimo prav njej. Rezultati so odlični, zato je predlog, da postane  smeh del zdravstvene terapije, vedno bolj aktualen. 

Situacija, ki je v svetu prisotna zadnje leto, nam je onemogočila klasično vadbo joge smeha. A je našla svojo obliko v uspešni on-line izvedbi. Na primer nedavno veliko zadovoljstvo skoraj 250 članskega kolektiva za zasloni priča o delovanju smeha brez meja. Po dogovoru namreč pripravim ustrezno in celo vam tematsko prilagojeno delavnico joge smeha.


Za konec pa: “Ali že veste, da je 1 minuta pravega smeha enakovredna 10 minutam na fitnes napravah za tek ali veslanje?!

Bodite čim več v smehu!«