Post

Spomladansko čiščenje telesa in duha se letos prične v sredo, 17. februarja. Post so poznale največje svetovne religije in filozofije, zato to ni nekaj novega in modnega. Po krščanskem izročilu se 40-dnevni post prične na pepelnično sredo in traja do velike noči. Ne glede na vero in prepričanje pa je post odlična priložnost za vse, ki želijo telo razstrupiti in razbremeniti vsakodnevnih naporov, ki so povezani s prebavo in presnovo hrane. V Sloveniji že kar nekaj let istočasno poteka tudi akcija 40 dni brez alkohola, ki jo podpira več organizacij.

Post si torej vsak naredi po svoji meri, najpogosteje pa se čistimo s pitjem zadostne količine vode, s presnimi zelenjavnimi in sadnimi sokovi. Priporočljivo je, da se v času posta izognemo vsem škodljivim navadam in razvadam: sladkarijam, alkoholu, nikotinu, kavi … In seveda ne smemo pozabiti na zadostno in redno telesno dejavnost, saj mišice tudi med postom potrebujejo gibanje. Priporočljivo je tudi, da se v času posta odpovemo jedem, ki jih imamo najraje. Na ta način bo izkušnja samodiscipline še bolj pristna.

Flora – zelišča Rogatec vam za čiščenje in razstrupljanje telesa priporoča pegasti badelj.

Pegasti badelj, najlepši med osati, ima značilne velike belo-zeleno pisane liste, ki so trnasto nazobčani. Na koncih stebel so posamična kroglasta in škrlatno rdeča koškasta socvetja. Vsebuje flavonolignan silimarin, grenčine in nekaj malega eteričnega olja in smol. Pegasti badelj se uporablja pri dopolnilnem zdravljenju jetrnih in žolčevodnih motenj. Naša jetra so življenjsko pomembna, saj presnavljajo ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Tvorijo žolč, ki sodeluje pri prebavi. Badljeva zel spodbuja izločanje žolča. Mleta ali cela semena lahko enostavno zaužijemo z jogurtom ali z drugo hrano. Na voljo so mleta in cela semena pegastega badlja. Razlika je le v tem, da je mleti pegasti badelj malo lažji za uživanje. Včasih se je iz celih semen pegastega badlja delal tudi čaj, a se predvsem v zadnjih letih priporoča, da se uživa semena kar tako, na žlico – lahko jih vmešamo v jogurt, zaužijemo z žlico medu, ipd. Semena pegastega badlja uživamo, kadar želimo telo očistiti in razstrupiti. 

V spletni trgovini https://www.flora-trgovina.si/ lahko naročite cela ali mleta semena pegastega badlja in tudi druge detox izdelke.