Slavic Vidrih – nova ustvarjalna pot

Slavica Vidrih je bila ena prvih dam, ki smo jih spoznale tukaj: https://urejenepopetdesetem.si/slavica-vidrih/

Čeprav Slavica trenutno ne ustvarja na modnem področju, pa njene stilske nasvete še vedno z veseljem pogledam na YouTube kanalu na https://youtube.com/@Chic50Plus ali na spletni strani https://chic50plus.com/. Njeni stajlingi so brezčasni, dovršeni, elegantni, umirjeni in odmerjeni, v čudovitem razmerju med modnimi trendi in klasiko.

Slavico vidim kot damo z velikim občutkom za estetiko, zato me seveda ne preseneča dejstvo, da se je ob upokojitvi podala na novo ustvarjalno pot. Svoj smisel za lepo zdaj izraža s slikanjem, blizu sta ji akril in akvarel.

Slavica Vidrih nam je zaupala nekaj misli o svojih »potovanjih«:

»Življenje je pravzaprav eno samo veliko potovanje za katerega smo nekoč davno kupili karto. Kako bomo potovali, kam, s kakšnim ciljem in kaj nam bo potovanje prineslo je večinoma odvisno od nas samih. Vendar pa včasih vmes, na tak ali drugačen način, poseže tudi usoda. 

Zase lahko rečem, da sem vedno vedela česa si želim in kaj je tisto kar ne more biti del mojega življenja. Vedno me je veselilo oblikovanje, ustvarjanje z barvami, materiali in oblikami. Vendar mi to ni bilo usojeno. Življenjska pot me je zanesla drugam. Še vedno pa hranim skice modnih oblek, ki sem jih kot deklica narisala. In srce mi zaigra vsakič, ko jih gledam.

Pred dobrim letom dni, malo pred mojo upokojitvijo sem nekega dne odprla mojo delovno beležnico. Narisala sem nekaj makov. Nič posebnega se mi niso zdeli, vendar sem po tistem ko sem jih narisala, imela nek čuden občutek, ki mi je bil do takrat malo znan: bila sem sproščena in zadovoljna.

Tako se je kar naenkrat začela moja pot slikarskega ustvarjanja, mojega novega potovanja. Počasi sem nehala skicirati v mojo delovno beležnico in pričela slikati na papir za slikanje. Najbrž me boste vprašale kako sem ‘naučila’ slikati. Najprej velja: “Brez strahu in pogum!” Vsi imamo različne talente. Vendar jih velikokrat ne znamo ali zmoremo razviti in uporabiti. Pri slikanju še posebej velja stari izrek, da vaja dela mojstra. Prav zato je na začetku je kar nekaj mojih slik pristalo v košu za smeti.

Počasi sem začela preizkušti tudi različne tehnike in podlage. Veliko napotkov in informacij je mogoče najti na spletu. Res pa je, da je vseeno potrebno še veliko truda in vaje. Od tega kako pravilno držati čopič, do tega kako se barve mešajo, nanašajo, plastijo, sušijo in odstranjujejo, ter seveda kako se zasnuje dobra prostorska in barvna kompozicija slike. Posvetovala sem se tudi z izobraženi slikarji. Dobila sem dobre nasvete. Vendar enega le nisem hotela upoštevati, to je, da naj eno leto rišem samo v svinčniku.

Zdaj slikam že dobro leto in moram reči, da me to izjemno izpolnjuje, mi daje občutek zadovoljstva in sreče. Od vsega najraje slikam rože, ker mi dajejo veliko svobode glede njihove interpretacije, kompozicije in uporabe barv. Lotim se tudi kakšnih motivov iz narave, naslikala pa sem tudi nekaj portretov.

Včasih slikam po nekaj dni zaporedoma, včasih pa si vzamem tudi daljši odmor. Pri tem me vzpodbujata moj mož ter sin, ki mi pomaga tudi pri njihovi prodaji.”

Nekaj mojih zadnjih slik:

Z enakim navdušenjem, kot pogledam stilske ideje Slavice Vidrih, uživam tudi v njenih slikarskih delih, zato jih z veseljem delim z vami na naši mini razstavi. Slavica Vidrih je prijetna in odprta oseba in če vas karkoli zanima, je dosegljiva na naslovu slavicavidrih62@gmail.com.

Sproščenost, umirjenost in zadovoljstvo pa so seveda dobrine, ki naj bodo osnova za vse naše početje in bivanje. In Slavici to zelo lepo uspeva.