Gremo na kavico?

Ali tudi vi dan težko pričnete brez svoje skodelice kave? Ali veste, da prvega oktobra obeležujemo svetovni dan kave? Je mogoče ravno kava spremljevalka vašega jutranjega brskanja po spletu?

Prvo močno pijačo iz zmletih kavnih zrn naj bi v 9. stoletju pripravljali v etiopskem visokogorju. Od tedaj pa do danes je kava postala ena izmed najbolj priljubljenih pijač. In danes seveda kava ni več samo pijača, pač pa je navada ali pa tudi obred, brez katerega si težko  predstavljamo začetek dneva, druženje s prijateljicami, kratek odmor med delom, prebiranje novic ali sestanek. Tako močno je vpeta v naše vsakdanje življenje, da je postala obred prijateljstva, jutranje pravilo, spodbuda za delo in najboljša razvada. Opojni vonj in bogata aroma, velika vsebnost antioksidantov in premnoge koristi za zdravje so razlogi, da lahko kavo v zmernih količinah brez slabe vesti uživamo v svoji najljubši izvedbi.

In ker vsi vemo, da se dobro počutje in zdravje prične pri vsakodnevnih navadah, ni vseeno, kakšno kavo pijemo. In prav na kakovost prisegajo tudi v pražarni vrhunskih kav Escobar. To je prva mikro pražarna v Sloveniji, kjer so začeli pražiti vrhunske kave iz segmenta specialnih kav (Specialty Coffees). Poleg stalnih hišnih mešanic Escobar, Skodelica kave in Kapučino, imajo v ponudbi tudi izbrane, visoko kakovostne kave z različnih koncev sveta (Single Origin Coffees), ki jih dobavljajo glede na sezono dozorevanja. Izbor kav v pražarni Escobar stalno dopolnjujejo in v svojo ponudbo uvrščajo le najboljše kave ter stalno nadzorujejo kakovost surovin in se trudijo za najkrajšo pot od pridelovalcev do kupca. Zavedajo se, da na kakovost kave pomembno vplivata sezonskost in svežina, kavo pa uvažajo od manjših farm, kjer osebno poznajo kavne nasade in pridelovalce kave.

Praženje je največja sprememba, ki jo kavno zrno doživi na poti od kavnega nasada do skodelice. V pražarni Escobar se zavedajo, da je kakovostno praženje hrbtenica njihovega delovanja. Solastnik in soustanovitelj pražarne Omar skrbno nadzoruje praženje kave in natančno pozna, kako iz vsakega kavnega zrna dobiti najboljše: idealno razmerje med okusi in aromami.

Omar v pražarni Escobar dnevno praži kavo v majhnih količinah, saj le tako lahko zagotavlja, da se ohranijo polne arome, okus in kakovost praženih kavnih zrn. Kava mora po praženju počivati, saj se mora iz pražene kave izločiti ogljikov dioksid CO2. Priporočljivo je, da se s pripravo kave počaka vsaj štiri dni po praženju, za espresso pripravo pa še več, 8 do 10 dni. Kavo vedno kupite v zrnju, zmeljite le količino, ki jo potrebujete za pripravo, ostalo pa hranite v embalaži, tako da kava ni izpostavljena vplivom iz okolice (kisik in svetloba). Ob pravilnem pakiranju in shranjevanju pa kava ohrani polno aromo in okus tudi mesec dni po praženju.

Novost pražarne Escobar v letošnjem letu je brezkofeinska kavna mešanica, pri kateri kavi odvzamejo kofein z najbolj naravnim procesom, ki ohrani pristen okus kave. Pri tej metodi odstranijo 99,9 % kofeina iz kavnega zrna. Zato je brezkofeinska kava primerna tudi za tiste, ki zaradi zdravstvenih ali katerih koli drugih razlogov, ne smete uživati kofeina. Pa tudi za vse tiste, ki si zaželite okus po kavi v poznih popoldanskih ali večernih urah. 

V pražarni Escobar vsem ljubiteljem kav svetujejo, da kavo v skodelici najprej spoznate, torej okusite kavo brez vseh dodatkov, tudi brez sladkorja. Skozi zgodovino pitja kave so kavi dodajali sladkor predvsem zaradi slabe kakovosti kave in so s sladkorjem tako prikrili grenke in neprijetne okuse kave. Ko se je pitje kave razširilo na vse sloje prebivalstva, so kavi dodajali sladkor tudi zato, da je napitek okrepil in napolnil z energijo, kar je bilo v pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Escobar vedno priporoča, da si skodelico kave privoščite brez vseh dodatkov, saj kave navdušujejo z zelo različnimi okusi, ki so odvisni od raznolikih porekel, kavnih sort in načinov procesiranja. Seveda je to izbira vsakega posameznika, saj je zelo pomembno tudi, da nam je kava všeč in nas razveseli.

In kako se je pričela zgodba o kavi Escobar?

Omar je iz Hondurasa prišel živet h Katji na Vrhniko, kjer je pogrešal le eno stvar. “Nisem znala skuhati dobre skodelice kave,” je povedala Katja Escobar. “Pogrešal sem svežino kave,” je dejal Omar Escobar, ki je stvari vzel v svoje roke. Zrna kave, ki jih je prinesel s seboj, je spražil kar na domačem štedilniku in z vonjavami navdušil vse okoli sebe.

In kljub temu, da je Omarjev dom zdaj v Sloveniji, ga na Honduras še vedno veže družina in pa seveda kava. Honduras je obmorska država v severni Srednji Ameriki, tropsko podnebje pa je idealno za pridelavo tropskega sadja in seveda kave. Že od nekdaj je bil Honduras eden izmed vodilnih izvoznikov kave (poleg banan), v zadnjih 20 letih pa proizvodnja kave še vedno konstantno narašča. Pridelajo največ kave med vsemi državami Srednje Amerike, na svetovni lestvici so trenutno na sedmem mestu. Napolnijo več kot 5 milijonov kavnih vreč (69 kg), vse sorte Arabica.

Kavo torej pije kar dve tretjini zemljanov. Kava daje moč, poživlja, spodbuja in razveseljuje. Prežene utrujenost, ravnodušnost, zaspanost, izboljša delovanje čutil, izboljša presnovo in telesno kondicijo, povečuje dojemljivost in koncentracijo ter pripomore k boljši absorpciji hrane. Zdravemu človeku kava torej samo koristi, zato si jo privoščite z največjim zadovoljstvom.

Pozornost pa velja seveda nameniti kakovosti kave, še posebno zato, ker je vsak dan naša spremljevalka. V pražarni Escobar Omar in Katja z vso strastjo skrbita za okus, poreklo in kakovost kave.

1 thought on “Gremo na kavico?”

  1. Pingback: Kavna zrna – Urejene po petdesetem

Comments are closed.