Žongliranje

Že vrsto let se eno soboto v mesecu juniju v svetu obeležuje Svetovni dan žongliranja. In letos so prav v začetku junija tri žogice navdušile tudi mene. Baje se žongliranja lahko nauči vsak, ki je dovolj spreten, da si zaveže čevlje. Seveda pa brez vaje in vztrajnosti ne bo šlo.

Kaj je torej žongliranje in zakaj bi se ga učili?

V osnovi gre pri žongliranju za metanje in lovljenje. Žongliranje je dejavnost, pri kateri na zabaven način rešujemo različno zapletene gibalne naloge, vsakemu posamezniku pa dopušča možnost ustvarjanja in izražanja na svoj način.

Žongliranje je lahko tudi športna dejavnost, lahko pa je predvsem zabavno in kreativno preživljanje prostega časa. Z rednimi vajami izboljšujemo ritem, koordinacijo, preciznost, ravnotežje, hitrost, moč, gibljivost in sproščanje.

Slovenski žongler in filozof Janez Moličnik je zapisal najkoristnejše posledice žongliranja (Moličnik, 2010):

1. Je ena iz med redkih dejavnosti, pri kateri se razvijata obe možganski polovici.

2. Žongliranje izboljša koordinacijo roka-oko, kar izjemno pozitivno vpliva pri vsakodnevnih opravilih in pri vseh športih, še posebej športih z žogo. Ker se pri žongliranju vrtijo sklepi rok, s tem povečujemo pretok tekočine v hrustance, kar je preventiva obrabi sklepnih hrustancev.

3. Z žongliranjem vplivamo na zavedanje ritma, ki je v življenju povsod prisoten.

4. Z žongliranjem vplivamo tudi na izboljšanje gibalnih sposobnosti, kot so: ravnotežje, preciznost, koordinacija, hitrost, vzdržljivost, gibljivost in moč.

5. Z žongliranjem je mogoče doseči stanje sproščene koncentracije. Tudi petminutna žonglerska aktivnost bo prečistila um skrbi in po tej kratki meditaciji bo posameznik na problem gledal z več jasnosti in mogoče bo na sam problem pristopil drugače, bolj osredotočeno. Žongliranje te potopi v trenutek, v katerem ti onemogoči razmišljanje o drugih aktivnostih.

6. Ker imamo pri žongliranju neskončno število izzivov in različnih vzorcev, lahko napredek vsak dan nadgradimo z občutkom izpolnitve dosežkov.

7. Pri pridobivanju in posredovanju žonglerskih sposobnosti in žongliranju v skupini se posameznik druži z drugimi žonglerji. S to dejavnostjo lahko pridemo v stik z novimi prijatelji in družbo po celem svetu, kar ima pozitiven vpliv na socializiranje posameznika.

8. V različnih raziskavah ugotavljajo, da naj bi preprečevalo Alzheimerjevo bolezen. Z žongliranjem treniramo tudi naše možgane.

9. Žongliranje preganja dolgčas. Ker poznamo izredno veliko število pripomočkov in raznih variacij kot posamezni žongler ali v paru, je možnosti širjenja svojega znanja veliko.

10. Žongliranje kot meditacija ponavljajočih se vzorcev ali vzorca lahko um odpelje stran od stresa, ki ga doživlja v dnevnem življenju

Meni je všeč tudi zato, ker potrebujemo samo čas in za začetek 3 žogice. Navodila za postopno učenje sem sama poiskala na spletu in pričela z vadbo. Za vadbo lahko porabimo vsak prosti trenutek in tako opazujemo ter se veselimo svojega napredka.

Zaradi številnih pozitivnih učinkov pa seveda to dejavnost z navdušenjem priporočam.