Poletne jedi

pripravljene doma in po večini iz domačega vrta.

Življenje in hrana sta neločljiva. Odločilne trenutke v evoluciji človeštva predstavljata prehranjevanje in kuhanje. Uporaba ognja v kulinariki, kuhanje torej, je pomenilo prehod na uživanje novih živil. Najbrž pa je šel razvoj na tem področju prehitro in v napačno smer, saj se je zgodilo, da danes ne uživamo več osnovnih živil, ampak obdelana, vnaprej pripravljena in močno predelana živila. Tako smo danes prišli do stopnje, ko se zavedamo pomena “prave hrane”, jedi iz osnovnih sestavin torej, ki jih pripravimo sami. Če smo med tistimi srečneži, ki lahko vsaj nekaj hrane pridelamo doma in jo sami tudi pripravimo, lahko z zdravimi sestavinami ohranjamo zdravo telo. Moji predlogi seveda niso nič novega in nič posebnega, morda zgolj toliko, da se spomnimo, da lahko veliko preprostih in okusnih jedi pripravimo s sestavinami iz svojega vrta.


Šparglji in pire iz špargljev s semeni.


Prve bučke iz vrta, pečene v pečici


Zavitek s skuto in rozinami


Piščančja rolada z blitvo, česnom in sirom


Hladne sladice iz jabolk: jabolčni sladoled z medom, jabolčni puding z rozinami


Vlivanci z domačimi jajčki in drobnjakom, popečen losos z žajbljem


Morda na prvi pogled ne izgleda poletno, ker je “na žlico”, vendar je smukavc pripravljen iz prvih listov ohrovta, zelja, toskanskega ohrovta, kolerabe,…


Polnozrnate testenine z rukolo, mandlji in parmezanom.


Potica z luštrekom.


Široki rezanci z žajbljem, orehi in parmezanom.


Polpeti iz pečice: kvinoja, čičerika, naribane bučke, bazilika, jajce, ovseni kosmiči, parmezan, česen, sol.


Rižota s šparglji, paradižnikom in parmezanom.


Lahko si naredimo piknik v naravi.


Solatke 🙂


Pečena jabolka so v poletnih mesecih ohlajena.


Ribič pride ob sobotah: kapesante.