Zagorela polt brez krem za sončenje

Končno je tukaj: poletje v vsej svoji lepoti – z dolgimi dnevi, toplimi nočmi in s soncem, ki nas greje in boža s svojo toplino.  Lepo je, da v tem času uživamo in lepo je, da sprejmemo sončne žarke in se napolnimo z vitaminom D, ki ga naše telo samo proizvaja takrat, kadar smo izpostavljeni direktni sončni svetlobi. Vitamina D torej ne moremo dobiti iz hrane. Seveda smo rade tudi lepo in zdravo zagorele, saj poletne obleke povsem drugače izpadejo na bakreni kot na svetli koži.

In kako si vzeti pravilen odmerek sonca in na pravilen način? Krem za sončenje vam ne morem priporočati, saj jih tudi sama ne uporabljam. To pa zato, ker te kreme povzročajo alergije, hormonske motnje in poškodbe celic, ki lahko vodijo v nastanek raka. To je le nekaj rakotvornih substanc, ki jih najdemo v kremah za sončenje: oksibenzon, homosalat, oktil metoksicinamat, avobenzon, ekamsul, nanodelci… Seveda nas kozmetična industrija močno opozarja pred hudobnim soncem, ki povzroča kožnega raka. Sama verjamem v dejstvo, da so bistveno bolj škodljive kemikalije v večini sončnih krem. Dodatna težava pa je v tem, da zaščitni faktor v kremi blokira nastajanje vitamina D v telesu.

Zaradi naštetih dejstev krem za sončenje torej ne uporabljam. Do zagorele polti lahko pridemo na bolj zdrav način. Seveda se ne izpostavljamo soncu v najtoplejših urah dneva, sončimo se postopoma in ob vodi, tako da je naša koža lahko vedno mokra in navlažena. Za nego kože pa sama uporabljam kokosovo olje, ki je primerno tudi za nego las. Kokosovo olje je tudi glavna sestavina naravnih mil, ki jih izdelam sama.

NE kremam za sončenje in DA soncu na pravilen način – to je moje sporočilo, ki ga z veseljem delim in vam želim veliko toplih sončnih dni.