Dihanje

Diham že 55 let, v povprečju 20.000 vdihov in izdihov na dan. X365 dni X55 let je to 401.500.000 vdihov in izdihov, ne da bi se tega sploh zavedala. Izjemoma sem si v stresnih situacijah včasih rekla: »DIHAJ GLOBOKO«.

Kje so torej razlogi, da bi si želeli dihanje ozavestiti in o tem procesu, ki nas spremlja od rojstva do smrti, izvedeti več? Kako vstopiti v to izjemno široko in kompleksno področje? Kako z dihanjem izboljšati kakovost našega življenja? Na katere stvari in procese lahko vplivamo z dihanjem?

S pravilnim dihanjem lahko povečamo odpornost in zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni, z dihanjem uravnavamo naša čustvena stanja, znižamo raven stresa, povečamo energijo in vitalnost. Z dihanjem lahko zmanjšamo zakisanost telesa, nadzorujemo krvni tlak, lajšamo glavobole, vnetja dihal, smrčanje, povečamo prehodnost žil,… In z dihanjem lahko vstopamo v nezavedno, v telo in dušo – z dihom spoznamo sami sebe.

Bolj poglobljene odgovore nam na izjemno preprost, iskren, zanimiv in razumljiv način podaja dr. Milan Hosta. Sistematično in srčno nas skozi ozaveščanje dihanja vodi do zdravja, lahkotnosti in življenjske pretočnosti.

Dr. Milan Hosta, ki se že 20 let terapevtsko izjemno uspešno ukvarja z dihanjem, je na podlagi Butejkove metode zdravilnega dihanja, razvil celostno metodo soočanja s stresom, čustvovanjem in nekaterimi kroničnimi simptomi šibkega zdravja imenovano Dihalnica. V otroštvu je imel hudo astmo, o kateri ni več ne duha ne sluha. Kot rekreativni športnik pa si je težko poškodoval koleno (zdrobljena pogačica in odstranjena sinovialna ovojnica), a je z uspešno rehabilitacijo in regeneracijo daleč presegel napovedi zdravnikov o možnostih gibanja. Na lastni koži je tako izkusil in presegel moč nezavednih vzorcev, ki so pogojevali astmatične težave ter moč dihanja, somatskih vaj in vizualizacije pri regeneraciji poškodbe kolena. ​Na Fakulteti za šport je diplomiral na temo Kineziterapija pri bolnikih z astmo in leta 2000 objavil knjigo Astma in šport. Je predavatelj na Fakulteti za vede o zdravju, UP. 

Več na https://www.dihalnica.si/o-dihalnici.