Vila Prešeren Bled

V najbolj prešernem mesecu sem se seveda odločila za oddih v Vili Prešeren na Bledu, ki se nahaja na izjemno prestižni lokaciji pod grajsko pečino, tik ob jezeru. Vila Prešeren je trendovski penzion s kavarno, slaščičarno in restavracijo v središču dogajanja.

Podeželske vile ob obali Blejskega jezera so se pričele graditi v sredini 19. stoletja. To so bili razkošni počitniški objekti, ki so ustvarili podobo enega najbolj priljubljenih zdraviliških letovišč v avstro-ogrski monarhiji. Zgrajene so bile na najimenitnejših lokacijah ob jezeru, vsaka s svojim parkom in čolnarno. Prvotno so bile v lasti industrialcev, trgovcev, politikov in visokih uradnikov, ki so svoje bogastvo pokazali tudi s podeželskimi vilami. Namenjene so bile stiku z naravo in počitnicam na podeželju.

V času do danes so te imenitne vile doživljale različne usode in dobivale različne namembnosti, mnoge so zasedli novi oblastniki ali pa tudi jugoslovanska ljudska armada in ena takih je bila tudi Vila Prešeren, ki pa je po obnovi ponovno na voljo kot turistični objekt.

Vila Prešeren je kraj, namenjen užitkarstvu in navdušuje z bogatim izborom dišečih kav, mamljivih slaščic, vrhunskih vin, najboljših šampanjcev, prefinjenih cigar, modnih koktajlov in izbranih jedi, s katerimi nam v lepem vremenu postrežejo  na sončni terasi s pogledom na jezero.

Pogosto nas na terasi z instrumentalno glasbo razveseljujeta tudi moja draga prijateljica  Maja Tajnšek in njen kolega Branko Brezavšček. Užitek ob glasbi je ob kozarcu penine, ob kavici ali  koktejlu ter ob čudovitih pogledih na jezero in grad, najbolj popolna izkušnja.

Poudarek v ponudbi restavracije à la carte Vile Prešeren je na sodobni, lahki kulinariki s pridihom Sredozemlja. Izbiramo lahko med široko ponudbo solatnih krožnikov, rižot, testenin, morskih in mesnih jedi, jedi z žara ter lahkih sladic, ki jih združujejo z vrhunskimi vini iz najboljših domačih in tujih vinskih kleti.

Vila Prešeren je tradicionalna blejska vila iz 19. stoletja in v njej nam je na voljo šest sob in dva apartmaja. Vila Prešeren je hiša z dušo, posebno zanimivo je originalno stopnišče v notranjosti vile.

 Apartma Prešeren je butična suita, ki nam nudi spektakularen pogled na Blejsko jezero z otočkom na eni strani in grad na drugi strani čudovitih obokov na balkonu.

Bled je resnična podoba raja in turistični biser svetovnih razsežnosti. Ozadje z mogočnimi gorskimi vrhovi očara z mirom in spokojnostjo. Prav v zimskih mesecih pa lahko to idilično podobo uživamo še bolj polno in občuteno. Vsekakor se v tem času izognemo gneči in si tako naredimo oddih najbolj romantičen in pristen.

Za popolno izkušnjo tega prelepega kraja bi vsekakor priporočila vožnjo s kočijo. Fijakerji imajo na Bledu dolgo tradicijo. Najprej so vozili romarje, potem pa so opravljali prevoze do železniške postaje. Danes pa so tukaj samo za nas, da nam pokažejo Bled na čudovit način, da nam ustvarijo prelepe spomine in nepozabno doživetje. Dovoljenje za to dejavnost pa jim je prva podelila Marija Terezija.

Za najlepši razgled na Blejsko jezero se je potrebno malo potruditi: 20 minut hoje do Ojstrice in 40 minut do Velike Osojnice. Vse pešpoti so zelo lepo označene in prehojene, začnemo pa pri avtokampu Zaka.

Tak oddih nas zagotovo napolni z novimi energijami in radostjo, zato ga močno priporočam.