Vesna Cetinski

je svoje poslanstvo našla v tem, da ženskam, ki se približujejo obdobju menopavze in po njej, posreduje koristne napotke, ki v resnici delujejo. Veliko zanimivih informacij nam je na voljo v njeni knjigi MENOPAVZA Je to konec, le pavza ali nov začetek?

Nekaj svojih osebnih izkušenj v tem obdobju in zaključkov, do katerih jo je pripeljala njena pot, pa je Vesna Cetinski strnila tudi v spodnjem zapisu:

»Lahko rečem, da imam rada svoje življenje. Rada imam svojo jutranjo kavo, rada imam večerni mir. Sem zelo kreativna in vedno nekaj tuhtam. Rada imam navdihujoče pogovore in zanimive ljudi. Rutina ni za mene. Skorajda ne morem verjeti, da bom letos stara 60 let. Vnuka me spominjata, da sem že babica.

Pa nisem bila vedno tako zadovoljen in notranje izpolnjen človek. Daleč od tega. Na zunaj mi ni ničesar manjkalo, v notranjosti pa sem bila nesrečna in nemirna. Vedno sem nekaj iskala. Iskala sem notranji mir in pa duhovni spokoj, iskala sem številne odgovore na preštevilna vprašanja: o življenju, o smislu, o poslanstvu in še čem. Na srečo pa se mi je zgodila menopavza, ki je moje življenje postavila na glavo. Mirno lahko rečem, da sem se takrat drugič rodila.

Šlo je pa takole…Ko se je približeval moj 50. rojstni dan pokrovka ni zmogla več zadrževati vsega, kar se je pod njo nabralo v vseh dolgih letih. Najprej me je izdalo zdravje. Signali so se pojavljali že prej, vendar jih tokrat ni bilo moč spregledati. Ob tem pa je menopavza z vso močjo trkala na moja vrata in mi govorila: časa ni več, sedaj ali nikoli. Zagrabil me je vihar izredno močnih čustev in skorajda živalske energije. To energijo je poganjal notranji bes, od katerega me je kar razganjalo. Hormoni so prevzeli vajeti v svoje roke in telo je reklo, da je dovolj. Menopavza je čas, ko življenje izstavi račun za pretekle slabe odločitve. Z njimi se soočimo, kot bi se neusmiljeno pogledali v ogledalo. In mojih slabih odločitev v preteklosti je bilo kar nekaj.

V tej osebni transformaciji, ki je potekala v burnem obdobju menopavze, sem iskala napotke, kako se soočiti s svojim telesom, s preveliko težo,  s psihičnim in fizičnim zdravjem in še čem. V poplavi informacij, ki se ponujajo za ženske po 50. letu, sem se težko znašla. Težko sem ločila tisto kar v resnici deluje, od tistega, kar so le oglasna sporočila za posamezne dodatke, tabletke, kreme, new age delavnice itd. Predvsem pa me je presenetilo, kako nas večina strokovnjakov in javnost uvršča med stare ljudi, ki naj le pridno jemljemo tablete, bodimo ubogljivi potrošniki ter se sprijaznimo, da smo pač odpisani. Kot da je življenja po 50. letu praktično konec, da je konec vsega lepega in da nas čaka le še ždenje na robu družbe, ker nas nihče več ne potrebuje.

Iz vsega, kar se ponuja, sem izbrala stvari, ki so pri meni delovale, niso povezane z velikimi stroški in si jih vsaka ženska lahko privošči s ciljem, da ostane lepa, predvsem pa zdrava in zadovoljna v svoji koži, psihično stabilna in usklajena s svojo modrostjo ter duhom in pripravljena na izpolnjeno drugo polovico življenja. Program sem poimenovala »lepa zdrava zadovoljna«. Svoje poslanstvo sem našla v tem, da ženskam, ki se približujejo obdobju menopavze in po njej, posredujem koristne napotke, ki v resnici delujejo. Ker pa je prevelika teža pogosta težava žensk v tem obdobju, sem največ pozornosti namenila prav temu. Prevelika teža namreč ni le ovira za bolj samozavesten videz, prevelika teža je vir premnogih zdravstvenih težav, ki jim danes že kar rečejo bolezni sodobnega časa.

Zato v programu lepa- zdrava-zadovoljna največ pozornosti in tudi časa namenjam programom hujšanja. Ti so postali že velik hit. Programi so prilagojeni zrelim ženskam. Nekatere imajo raje individualno obravnavo, z drugimi pa se srečujem v zaprtih facebook skupinah, ki jih organiziram vsake 3 mesece. Toliko časa tudi traja program hujšanja. Na moji spletni strani so vsi programi podrobno obrazloženi. Ženske zanesljivo in trajno shujšajo, ob tem pa se tudi polepšajo, saj vzpodbudimo tvorbo rastnega hormona, ki nas pomlajuje. Odlična stran mojega program hujšanja je tudi, da temelji na zdravi hrani in je zato način prehranjevanja, ki je lahko trajen. Pravzaprav se po metodi vmesnega postenja lahko prehranjujete do konca življenja. S tem si boste zagotovili vitko postavo in stabilno zdravje.

Drugo večje področje pa so programi masaže obraza. To je starodavna metoda, ki so jo predniki uporabljali predvsem v zdravstvene namene. Pred stoletjem pa jo je moderni, zahodni človek prilagodil in sedaj je orodje za ohranjanje sijoče kože. Ženske naučim samomasažo obraza, ki jim z obraza zbriše tudi 10 let in več. Tehnika izredno sprošča in vpliva tudi na psihično počutje.

4  ideje, ki vam bodo obogatile življenje:

  1. Poskrbite za svoje zdravje in za svoje telo. Brez telesa nimamo življenja, zato ravnajte z njim kot z največjo dragocenostjo. Skrbno izbirajte hrano, dihajte svež zrak in pojdite brez odlašanja do svojega zdravnika, če opazite kakršno koli spremembo v telesu. Notranji glas vas bo vodil, prisluhnite mu.
  2. Priznajte si svoja negativna čustva. Ne jih potiskati v stran s tako imenovanim pozitivnim razmišljanjem ali s čim podobnim. Največ psihičnih težav nam povzročijo ravno potlačena negativna čustva. Tem čustvom je potrebno dati bistveno večjo veljavo in sporočilno vrednost. Vprašajte se, kaj vam sporočajo, katera vaša vrednota je ogrožena in katera meja prestopljena. Razmislite in nato preudarno odreagirajte. Svoje življenje presojajte z razumom, z zdravim razumom, katerega temelj pri presojanju so vaše vrednote.
  3. Ugasnite TV in obsedite v tišini, v miru. Večere raje preživite ob svojih obredih radosti, ob knjigi ali čem drugem, kar vas veseli. Po 50. letu starosti je potrebno na novo postaviti smisel življenja. Ne moremo druge polovice življenja preživeti na istih ciljih in smislu, kot leta poprej! Z materinstvom, starševstvom smo zaključili, pred nami pa je še dober del življenja, ki mu je potrebno dati novo vsebino, nov smisel. Ne pristanite le na vlogo ubogljivega potrošnika, ki dneve in večere preživlja pred TV zasloni in pasivno opazuje, kako življenje beži. Življenje je lahko tudi v drugi polovici precej več in tega si ne pustite vzeti.
  4. Bodite pogumne. Življenje ni enostavno, pogosto tudi ni lahko. Menopavza je prijatelj ženske, saj ji da priložnost, da prične znova. Menopavza nam da moč in pogum, da si na novih temeljih in vrednotah postavimo drugo polovico življenja. Z menopavzo življenje ne konča, temveč v resnici šele prične.

Po vrhuncu menopavze se mi je odprlo popolnoma novo življenje. Postala sem drug človek, nekako sem bolj usklajena sama s seboj. Našla sem tudi notranji mir. Vse to kar učim, živim tudi sama. Neprestano si postavljam nove izzive, ki me ohranjajo vitalno in mi ne dovolijo, da bi se potopila v konformistični vsakdanjik.

Zrele ženske smo polne modrosti in sedaj je čas, da se prenehamo spraševati, kaj lahko še od življenja pričakujemo. Namesto tega se vprašajmo, kaj še lahko družbi damo. In tega ni malo.«