Uživaj pravo hrano

Uživaj pravo hrano; Carlos Ríos –  knjiga iz založbe Hiša knjig nam ponuja strokovno utemeljeno znanje o našem prehranjevanju. Pojasni nam osnove Realfoodinga, življenjskega sloga, katerega namen je iz naše prehrane pregnati močno predelana živila. Knjiga nam ponuja praktične nasvete, trike in recepte za preprostejše in bolj zdravo prehranjevanje.

Okolje je zasnovano prav za uživanje nezdravih izdelkov: močno predelanih živil. Nad tem okoljem bdi temačna plat prehrambne industrije, ki prebivalstvo praktično sili k nakupu izdelkov, s katerimi škodijo svojemu zdravju.

»Realfooding je življenjski slog, ki temelji na uživanju prave hrane in izogibanju močno predelanim živilom. Je gibanje, ki zagovarja pravico prebivalstva do zdrave hrane. Je revolucija, ki se bori proti znanju in vesti temačne strani prehrambene industrije. Skupaj lahko uničimo prehranski sistem, ki mu vladajo močno predelana živila, mu povrnemo zavezanost k pravi hrani, resnični hrani, ki je nikoli ne bi smeli nadomestiti.

Pri prehrani smo se osredotočili na hranilne snovi in kalorije, namesto da bi se na živila ali jedi. Smrtnost zaradi debelosti je presegla smrtnost zaradi lakote, pri tem pa ne štejem smrti, ki jih zakrivi slaba prehrana. V svetovnem merilu gre za problem prehranskega sistema, ki v izdelkih uporablja nezdrave sestavine in njihovo uživanje promovira z izkoriščanjem prebivalstva, ki na koncu pristane pri slabi prehrani. Videti je preprosto, a do tega zaključka ni bilo lahko priti.«

Prvi korak, ki ga lahko storimo na poti k bolj zdravemu prehranjevanju je uživanje hrane, ne izdelkov. Knjiga Uživaj pravo hrano nam je lahko v veliko pomoč, saj nam natančno opisuje, katere so osnovne surovine, katera so dobra predelana živila in katera so močno predelana živila.

»Prehrana se je sprevrgla v predpisovanje hranil, se osredotočila samo na hranilno dimenzijo, toda prehrana je veliko več. Pri prehranjevanju gre za presnavljanje živil, pa tudi za njihovo kombiniranje znotraj prehranjevalnega vzorca, za prehranjevanje v družbi in kuhanje z ljubeznijo. Pozabili smo na njeno družbeno, gastronomsko in kulturno dimenzijo. Če to razumemo, potem bomo lažje dosegli dolgoročno zdravo prehranjevanje.«

Prehrana je nekaj, kar nas spremlja do konca življenja, čeprav se v določeni starosti in določenih obdobjih naše potrebe spreminjajo. In dejstvo je, da smo to, s čemer se prehranjujemo.

Hrana iz domačega vrta mi pomeni prestiž in neskončno sem hvaležna, da imamo možnost zelo veliko hrane pridelati doma. Res je, da je zdaj v poletnem času kar precej dela s pripravo zelenjave in jedi za zimo, ampak to počnem z največjim veseljem. Z velikim zadovoljstvom naredim domačo marmelado, zelenjavo vlagam in zamrznem, nekatere plodove iz vrta pa uporabljamo sveže še do novembra ali decembra.

Carlos Ríos v knjigi, ki je pred nami zelo strokovno utemeljuje, kaj za naše zdravje pomeni uživanje močno predelanih živil, ki nam jih vsiljuje industrija. Ideja Realfoodinga mi je resnično blizu in želela bi, da knjiga doseže čim več ljudi. Zato knjigo Uživaj pravo hrano  toplo priporočam.