Jedi za hladnejše dni

Jeseni nam narava ponuja druge vrste zelenjave, kot v poletnem času. Letos nas je še posebno močno razveselila bogata bera gob, v vrtu pa nas čakajo por, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, fižol, jesenske buče… Kostanj, jabolka, hruške in orehi nas vabijo k pripravi sladic. Posebno v jesenskem in zimskem času so priljubljene jedi na žlico, ki nas pogrejejo in napolnijo z energijo v hladnejših dneh. S polnozrnatimi živili bomo ohranjali telesno energijo; kislo zelje, ki bo pripravljeno v prvih zimskih mesecih, pa bo poskrbelo za dobro delovanje imunskega sistema in za boj proti vnetjem, virusom in bakterijam. Iz vseh teh čudovitih domačih sestavin lahko pripravimo okusne jedi, ki bodo v našo dušo vnesle veselje in notranji mir.


Kostna juha, naravni vir kolagena


V zimskem času so nam na voljo sveže kapesante.


Iz popolnoma naravnih, domačih in tradicionalnih sestavin je hitro pripravljen sodoben »butter board«, ki je trend med kulinaričnimi navdušenci. Masleno desko lahko pripravimo na neskončno načinov, od slanih do sladkih variant, predvsem pa tako, da bo pravo veselje za oči in dušo.


Rezanci s slanino in porom


Njoki iz kostanja


Čokoladna torta (samo jajca in čokolada) s pomarančo in kokosom


Brez bučne juhe seveda ne gre


Sladica iz hrušk in kostanja – popečene hruške, polnjene s kostanjem, medom in albuminsko ovčjo skuto


Lovor je čudovita začimba, ki ima tudi mnogo zdravilnih učinkov, zato v kuhinji zares ne sme manjkati. Dodajam ga v razne omake, jedi na žlico ali pečene jedi. V jesenskem času potrgamo liste na grmičku in jih posušimo.


Dežnikarice z ohrovtom in krompirjem

Panirane dežnikarice pripravim nekoliko drugače, zato bom opisala: dežnike očistim in jih razrežem glede na velikost ter postavim na kuhinjsko desko. Čez dam peki papir in jih stisnem z valjarjem za testo, tako da nastanejo zrezki. Običajno paniram in solim samo jajca, ničesar drugega ne dodajam. Peki papir, ki sem ga prej uporabila, postavim na pekač in nanj naložim panirane koščke gob. Na vsak košček dodam samo še par kapljic olivnega olja. Peče se 10 do 15 minut v ogreti pečici na 180 °.

Kremna porova juha s krompirjem in panirane dežnikarice


Palačinke z aronijo


Popečena slanina na pireju iz brokolija in blitve


Italijanska mineštra iz različne sezonske zelenjave, ki jo imamo trenutno pri roki. Zraven lahko dodamo tradicionalno istrsko polenovko na belo in domač kruh iz polnozrnate moke.


Občasno, recimo enkrat na teden si brez težave privoščimo tudi meso.

Belo meso domačega kunca z žajbljem in rožmarinom


Narastek z ohrovtom (ohrovt, česen, kumina, krompir, sir, jajca)


Zeleno solato lahko nadomestimo z zeljno


Posebno veselje letošnje jeseni so gobe


Omake za zimo so pripravljene


Peteršilj je v soli in olivnem olju


Feferoni v olivnem olju čistijo dihalne poti in lajšajo prehodnost sinusov