Jeseni nam narava ponuja druge vrste zelenjave, kot v poletnem času. Letos nas je še posebno močno razveselila bogata bera gob, v vrtu pa nas čakajo por, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, fižol, jesenske buče… Kostanj, jabolka, hruške in orehi nas vabijo k pripravi sladic. Posebno v jesenskem in zimskem času so priljubljene jedi na žlico, ki nas pogrejejo in napolnijo z energijo v hladnejših dneh. S polnozrnatimi živili bomo ohranjali telesno energijo; kislo zelje, ki bo pripravljeno v prvih zimskih mesecih, pa bo poskrbelo za dobro delovanje imunskega sistema in za boj proti vnetjem, virusom in bakterijam. Iz vseh teh čudovitih domačih sestavin lahko pripravimo okusne jedi, ki bodo v našo dušo vnesle veselje in notranji mir.
Kostna juha, naravni vir kolagena
V zimskem času so nam na voljo sveže kapesante.
Iz popolnoma naravnih, domačih in tradicionalnih sestavin je hitro pripravljen sodoben »butter board«, ki je trend med kulinaričnimi navdušenci. Masleno desko lahko pripravimo na neskončno načinov, od slanih do sladkih variant, predvsem pa tako, da bo pravo veselje za oči in dušo.
Rezanci s slanino in porom
Njoki iz kostanja
Čokoladna torta (samo jajca in čokolada) s pomarančo in kokosom
Brez bučne juhe seveda ne gre
Lovor je čudovita začimba, ki ima tudi mnogo zdravilnih učinkov, zato v kuhinji zares ne sme manjkati. Dodajam ga v razne omake, jedi na žlico ali pečene jedi. V jesenskem času potrgamo liste na grmičku in jih posušimo.
Dežnikarice z ohrovtom in krompirjem
Panirane dežnikarice pripravim nekoliko drugače, zato bom opisala: dežnike očistim in jih razrežem glede na velikost ter postavim na kuhinjsko desko. Čez dam peki papir in jih stisnem z valjarjem za testo, tako da nastanejo zrezki. Običajno paniram in solim samo jajca, ničesar drugega ne dodajam. Peki papir, ki sem ga prej uporabila, postavim na pekač in nanj naložim panirane koščke gob. Na vsak košček dodam samo še par kapljic olivnega olja. Peče se 10 do 15 minut v ogreti pečici na 180 °.
Kremna porova juha s krompirjem in panirane dežnikarice
Palačinke z aronijo
Popečena slanina na pireju iz brokolija in blitve
Italijanska mineštra iz različne sezonske zelenjave, ki jo imamo trenutno pri roki. Zraven lahko dodamo tradicionalno istrsko polenovko na belo in domač kruh iz polnozrnate moke.
Občasno, recimo enkrat na teden si brez težave privoščimo tudi meso.
Belo meso domačega kunca z žajbljem in rožmarinom
Narastek z ohrovtom (ohrovt, česen, kumina, krompir, sir, jajca)
Zeleno solato lahko nadomestimo z zeljno
Posebno veselje letošnje jeseni so gobe
Omake za zimo so pripravljene
Peteršilj je v soli in olivnem olju
Feferoni v olivnem olju čistijo dihalne poti in lajšajo prehodnost sinusov