Domače dišave

Dejstvo je, da ima vonj izjemno močan vpliv na naše počutje in razpoloženje. Včasih potrebujemo kaj, kar bi nam dvignilo raven energije, drugič pa kaj, kar bi delovalo pomirjujoče. Z vonjavami si lahko pričaramo prijetne spomine, saj ima vsaka vonjava svoje vibracije. Nekatere vonjave upočasnijo delovanje možganskih valov, druge jih pospešijo. Vonj vpliva na limbični sistem možganov – del, kjer so shranjena naša čustva in spomini. Z dišavami lahko poudarimo svojo osebnost, se razvajamo ali pa v njih preprosto uživamo.

Za vse, ki imamo rade naravno in domačo kozmetiko imam čudovit podatek:

izdelava domačega parfuma je lahko preprosta.  

Seveda moramo biti pozorne na par dejstev in nekaj zelo osnovnih podatkov imamo že tukaj:

  • sama naravna eterična olja mešam z mandljevim oljem, ker nima močnega vonja,
  • mandljevemu olju in naravnim eteričnim oljem dodam etanol.

Vedeti moramo, da vsak parfum sestavljajo tri osnovne dišavne note, ki se med seboj povezujejo v celoto: zgornja, srednja in spodnja nota. In v te note razdelimo določena eterična olja, glede na čas trajanja in značaj vonja.

Zgornja nota je vonj, ki ga najprej začutimo, vonji zgornje note so sveži.

Srednja nota poveže spodnjo in zgornjo noto in tukaj lahko uporabimo cvetna eterična olja.

Spodnja nota pa je vonj, ki ostane in se ohrani najdlje, hkrati pa zagotavlja trajanje tudi vonjem iz zgornje in srednje note.

Zakaj bi si torej naredile parfum same? Zato ker si lahko izberemo povsem svojo naravno kombinacijo. Isti parfum lahko na dveh osebah diši povsem drugače in če si ga pripravimo same, lahko izberemo dišave, ki jih imamo rade in ustrezajo naši koži, našemu razpoloženju in počutju. Izberemo lahko lahke in sveže vonje, cvetlične dišave vrtnice, potonike, hijacinte ali pa sadne vonjave. Če so nam bolj všeč močnejši toni, bomo izbrale orientalske sestavine, kjer ne bosta manjkala pačuli in vanilja.

Ko bomo svoj parfum delale prvič, je morda bolj varna izbira vonjev po že pripravljenih recepturah, ko bomo v tem že bolj suverene, pa se lahko prepustimo domišljiji.

Ko si pripravimo želeno kombinacijo, bomo stekleničko za dva do tri tedne shranile v hladen in temen prostor. Vsak dan jo malo pretresemo, da se sestavine in vonji med seboj povežejo. Šele potem nalijemo v stekleničke s pršilko, ki nam omogočajo, da parfum popršimo po koži in le-ta ne pride v neposreden stik s kožo.