“Skozi moje zelene oči”

»Skozi moje zelene oči« je čutno doživetje. Nastalo je je iz prelepe izkušnje in te energije lahko občutimo, če se odločimo za fotografiranje z Mojco Janželj Tomažič.

Fotografija Mojce Janželj Tomažič nastaja skozi njeno oko in skozi njeno srce in to je skrivna in najpomembnejša sestavina pri seriji njenih portretov. To ni samo serija fotografij, ampak nam podoba, ki nastane, lahko razkrije našo osebnost in notranjo lepoto.

Z Mojco sva se srečali na Gradu Vinica, kjer sva želeli združiti portretno fotografiranje s prelepim okoljem, ki ga nudijo grajski prostori. Odločili sva se torej, da poiščeva trenutke položajev telesa in izrazov obraza, lepoto svetlobe in ambienta, lepoto trenutka in občutkov.

Z Mojco sva se že ob prvem srečanju počutili, kot bi si bili blizu že zelo dolgo. Energije so stekle takoj, v trenutku, s prvim nasmehom. To pa je za sproščeno fotografiranje izjemnega pomena, saj omogoča ustvarjalno vzdušje. To seveda pomeni spontano izražanje tudi za vse, ki se pred fotografskim objektivom sicer ne počutijo ravno domače. Dovolj je torej, da imamo željo in pripravljenost doživeti nekaj novega.

Mojca išče spontanost, v njenem procesu ustvarjanja ne gre za naučen pogled, kako mora kaj izgledati, kako mora biti pravilno, všečno, kako mora ustrezati nekemu pogledu družbe, socialne skupine ali modnim trendom. Gre za pogled srčne lepote, za ujeti trenutek, za občutek, … Gre za kombinacijo svetlobe, občutkov, detajlov, prostora in fotografa – nekoga, ki vidi in čuti.

Izbrali sva brezčasni in klasični slog črno-bele fotografije. Na splošno velja, da črno-bela tehnika prevladuje predvsem pri fotografiranju portretov, od fotografa pa ta tehnika zahteva sposobnost, da ustvari harmonijo med barvami, motivom in zgodbo ozadja. Ko odstranimo barve, pridejo do izraza svetloba in sence, ki nam ponudijo več domišljije pri opazovanju fotografije. Črno-bela fotografija je elegantna, nežna in hkrati skrivnostna. Je kontrast in harmonija istočasno. Fotografu omogoča, da se počuti kot slikar in nam na ta način ponudi vse barve med belo in črno.

Ko se odločimo za fotografiranje »Skozi moje zelene oči« z Mojco Janželj Tomažič  je to lahko transformativen proces, ki nam omogoča pogled, ki ga pred tem še nismo zaznali.

Vedno nastane serija, ki služi namenu. Včasih so to portreti smo za nas, da se lahko v miru, brez prisotnosti kogarkoli pogledamo. Počasi in z ljubeznijo do sebe si dovolimo stati pred objektivom in tega ne pokažemo nikomur. Včasih začenjamo novo poslovno pot in potrebujemo sveže portrete. Včasih želimo stopiti iz sence in si dovolimo biti vidne. Včasih potrebujemo fotografije za družinski album, zase, za svoje otroke, za svojega ljubega. Včasih želimo videti svojo privlačnost. Včasih potrebujemo serijo svojih portretov, ker stopamo naprej in vemo, da je prišel čas, da se izpostavimo in se ne omejujemo z idejami, kakšni bi morali biti. S fotografijami za spletno stran delimo sebe v svet.

Zato je ustvarjen paket, »Skozi moje zelene oči«, ki vključuje: 

  • Eno do dvourno fotografsko srečanje
  • Obdelava fotografij
  • USB ključ z izborom fotografij
  • Ročno izdelana, podpisana brošura (natisnjena z digitalnim tiskom)
  • Poštnina za pošiljanje USB ključa in brošure

Fotografska izkušnja »Skozi moje zelene oči« torej ni zgolj fotografija, je doživetje, radost, veselje in tudi izziv. Je skupek mnogih pozitivnih občutkov. Je pa tudi zgodba, ki je za vsakega med nami drugačna in posebna. Vsaka med nami je svet zase in s fotografijo lahko to pokažemo in ohranimo trenutke za vedno.