Skrb za možgane

Pravijo, da ljudje uporabljamo tako majhen delež svojih možganov oziroma njihovih zmogljivosti, da gre pravzaprav za potrato. Da so možgani dobro prekrvavljeni, skrbi 160.000 kilometrov mikroskopsko drobcenih žil. 

Ko se otrok rodi, so njegovi možgani že precej blizu velikosti možganov odraslega človeka in imajo tudi skoraj enako število celic. Nevroni se tvorijo vse življenje, možganske celice pa začnejo pri 18 letih odmirati in njihovo število se zmanjšuje. Prav zaradi tega je bistveno, da jih do takrat »aktiviramo« čim več, oziroma za to poskrbimo že v najzgodnejšem otroštvu.

Za boljše delovanje možganov lahko kar precej naredimo sami. Redna telesna vadba pospešuje pretok krvi po celem telesu in na ta način pride tudi v možgane več kisika, kar okrepi njihovo delovanje.

Lahko si izberemo tudi dejavnosti, s katerimi okrepimo delovanje možganov in ena takih je gotovo učenje tujih jezikov. Ob učenju plesa pa bomo  čudovito povezali motorične in miselne funkcije. Zelo koristno je, če občasno zavestno naredimo kakšno novo stvar, nekaj, kar nas prisili v razmišljanje.  Učenje žongliranja je ena izmed možnosti, s katero lahko izboljšamo delovanje možganskih funkcij.

Za zdrav razvoj možganov, naj bodo mladi ali pa starejši, najbolje poskrbimo tako, da jim omogočimo pestro dejavnost. To velja za celotno življenjsko obdobje, tudi v starosti je najboljša skrb za možgane pestra paleta različnih dejavnosti, ki vključujejo udeleževanje prireditev, sprehode, potovanja, pisanje, slikanje, učenje tujega jezika, branje, ples, žongliranje,… Pri rutinskih opravilih lahko poskusimo zamenjati roki, kar našim možganom omogoča čudovito vadbo. Možnosti je še zelo veliko, dejstvo pa je, da možgani začnejo delovati v višji prestavi šele takrat, ko jih v to prisilimo.

Na možgane tudi nima dobrega učinka kronični stres, kjer ves čas po malem čutimo duševni pritisk, zato je dobro, da smo na to pozorni.

Že s prehrano lahko dosežemo višje rezultate pri inteligenčnih testih, prav tako pa preprečimo demenco na stara leta. Različne snovi, ki jih vnesemo v telo, ne vplivajo le na delovanje prebavil in mišic, ampak tudi na delovanje možganov: na spomin, odločanje, budnost, učenje in številne druge umske sposobnosti. 

Včasih pa se zgodi, da na vse to nismo dovolj pozorni. Kdaj pa nam je bližnjica lahko tudi preprosto všeč.

In Biostile Brain Support je enostavna in hitra izbira, ki nam lahko pomaga izboljšati delovanje možganov in prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju.

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje izvleček ginka in azijskega popnjaka, omega-3 maščobne kisline rastlinskega izvora, koencim Q10 ter vitamine A, E in B-kompleksa.

  • Vsebuje omega 3 maščobne kisline (DHK) iz rastlinskega vira
  • Vsebuje naravne izvlečke ginka in azijskega popnjaka visoke kakovosti
  • Ne vsebuje sestavin živalskega izvora

DHK ima veliko vlogo pri delovanju možganov. Vitamin C, vitamin B12 in vitamin B6 izboljšujejo delovanje živčnega sistema. Vitamin B12, vitamin C, folat in vitamin B6 prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju ter k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. DHK in vitamin A imata vlogo pri ohranjanju vida, holin pa izboljša delovanje jeter.

Ginko je ena najzanimivejših zdravilnih rastlin na svetu, na zemlji raste že 300 milijonov let. Drevo ima izjemno dolgo življenjsko dobo in je neverjetno odporno proti žuželkam, bakterijskim in virusnim okužbam ter onesnaženemu zraku. Ginkova trdoživost je verjetno posledica številnih snovi, ki so zelo učinkoviti antioksidanti in preprečujejo poškodbe celic zaradi škodljivih vplivov iz okolja. V kitajski medicini so ga v zdravilne namene uporabljali že pred 5000 leti. V Evropi se izvleček iz ginkovih listov uporablja za zdravljenje upadanja spominskih sposobnosti, motenj prekrvitve okončin, vrtoglavice in šumenja v ušesih.

Azijski vodni popnjak redči kri, znižuje količino sladkorja v krvi, je pomlajevalec, povečuje zbranost in zboljšuje spomin in povečuje plodnost. Kroži legenda o slovitem dolgem življenju profesorja LI Čunga Jona, ki je preživel svojih 24 žena in doživel 256 let, ker je pil čaj iz azijskega vodnega popnjaka.

Azijski vodni popnjak je staro ajurvedsko zdravilo, ki ga danes veliko uporabljajo tudi v zahodnih deželah. Je zelo uporabno krepčilo in sredstvo za hitrejše izločanje strupenih snovi iz telesa, pomaga pa predvsem pri kožnih bolezni, med drugim tudi gobavost, vendar je cenjen predvsem kot zelišče za obnavljanje in krepitev živčevja in spomina. Je učinkovito zdravilo za živce, s pomirjajočim učinkom, krepčilnim vplivom na možganske in živčen celice, izboljšuje spomin in zmanjšuje tesnobo.

Kitajska medicina azijskemu vodnemu popnjaku pripisuje upočasnitev senilnosti, spodbujanje dolgega življenja ter izboljšanje težav z revmatizmom. Študije so dokazale sposobnost popnjaka, da celi opekline in rane, krepi žile, še posebej izboljša krčne žile.

Azijski vodni popnjak se uporablja v kozmetičnih izdelkih za pomlajevanje kože, ker vzpodbuja proizvodnjo kolagena.

 Vsak seveda sam za sebe najbolje ve, katera od možnosti mu je najbližja.

Če se boste odločili za Biostile Brain Support, lahko s kodo UREJENA5 kupujete vse izdelke v spletni trgovini https://biostile.si/  s 5% popustom.