Sicilija

Sicilija je zanimiva zaradi svoje zgodovine in arhitekture, je največja in najbolj raznolika italijanska regija. Različni osvajalci so skozi zgodovino tukaj pustili svoj pečat in danes lahko uživamo v večplastni kulturi te dežele. Otoki, neskončno dolge obale, razbrazdane gore, ognjeniki, prostrana polja, palme in evkalipti ter očarljiva obmorska mesta nas seveda ne pustijo ravnodušne.

Seveda sva z možem tudi tokrat potovala s Slovenia Vacation, ki vedno poskrbi, da vse teče brez najmanjših zapletov in brez nepredvidenih stroškov. Tako se lahko v celoti posvetiva zanimivim krajem in resnično uživamo v vsakem trenutku potovanja.

Ker sva na Etni že bila, se tokrat nisva odločila za vzpon na ta največji evropski ognjenik, sva jo pa lahko opazovala celo iz hotelske sobe in seveda z vseh okoliških krajev, kjer sva hodila. Etna je v tem času zelo posebna, zasnežena in nekako živa, saj se je z vrha stalno dvigal majhen dim.

Valle dei Templi pravzaprav ni dolina, saj leži na sosednjem hribu zraven Agrigenta. Dolina templjev je arheološko najdišče v Agrigentu.  Je med najbolj znanimi primeri umetnosti in arhitekture Velike Grčije in ena od glavnih znamenitosti na Siciliji. Območje je bilo vključeno na seznam Unescove svetovne dediščine leta 1997. Ruševine na razgibani pokrajini z morjem v ozadju ter vsa zgodovinska dejstva nam tukaj ustvarjajo zanimive podobe preteklosti.

Scala dei Turchi ali Turške stopnice sta  izoblikovala veter in morje. Pogled na bele stopnice, ki se spuščajo v turkizno morje je nepozaben, zato so seveda na seznamu ogledov.

Giardini-Naxos je majhno letoviško mesto, ki privablja turiste iz vsega sveta. Zgodovinarji pravijo, da je bila to prva grška naselbina na Siciliji. V ta kraj naj bi leta 734 pr. n. št. zaneslo ladjo, ki je plula v južno Italijo. Tukaj lahko uživamo v neskončnih plažah ali pa gremo na promenado.

Taormina je v tem času izjemno lepa, mirna in brez prevelikega števila obiskovalcev. Nahaja se pod goro Tauro in nam ponuja prelepe poglede na Etno in na modrozeleno morje. Je najbolj očarljivo mesto na Siciliji.

Pod njo leži majhen otoček Isola Bella, plaža ob njem je prekrita z drobnimi kamenčki.

Še nekoliko višje nad Taormino je mestece Castelmola, kjer so razgledi še za spoznanje lepši.

Če smo v tem delu Sicilije, ne gre brez obiska Savoce, kjer je bil posnet film Boter. Vasica je izjemno slikovita in tukaj oživijo mafijske zgodbe:

Soteska Alcantara je del botaničnega in arheološkega parka. Reki Alcantara je strugo izdolbla lava in nastale so fascinantne stene soteske.

Noto je leta 1693 uničil hud potres, po tem pa so ga obnovili v čudovitem baročnem slogu, s kamnom iz tega območja, ki daje vsem zgradbam nežen rumankast videz.

In seveda je bil tukaj posnet film Malena, s čudovito Monico Belluci:

Avola pa je zame košček sveta, kjer bi lahko ostala za vedno. Morda so k temu pripomogle tudi izjemno lepe svetlobe, ki so ponudile vse odtenke modre in sive. Veter je razburkal morje in sonce mu je dodalo srebrne tone. Intenzivna rubinasta barva in okus aromatičnih zelišč pa sta značilnosti rdečega vina Nero d´Avola.

Sirakuze so leta 733 pr. N. št. Ustanovili korintski naseljenci in so bile ena prvih grških kolonij na otoku.

Sicilija je tudi bogata z dobro hrano,  sredozemskimi okusi, s svežo zelenjavo, limonami, pomarančami, … kruh je na Siciliji obred, ribe in morska hrana so na dosegu roke, oljčniki se razprostirajo po celem otoku. Testenine si lahko privoščimo na tisoč načinov, pa seveda siciljanske lazanje in pice z različnimi nadevi.

Canolli je sladica iz testa, napolnjena z sladkano ricotto in potresena s pistacijo ali mandlji.

Simbol Sicilije je Trinacria in predstavlja tri pomembna zgodovinska mesta na Siciliji, ki tvorijo trikotnik. To so Siracusa, Messina in Marsala. Predstavlja legendo o krilati ženski pošasti z ostrimi kremplji in s kačami namesto las.