Kultura oblačenja

Slovenski kulturni praznik je pravi čas tudi za pogled na področje kulture oblačenja, ki je prav tako del nas in naše zgodovine.

Že od 16. stoletja dalje so v Sloveniji ohranjeni zakoni, »OBLAČILNI REDI«, ki so za posamezne družbene sloje narekovali uporabo materialov, krojev, barv in nekatere druge podrobnosti.

V začetku 19. stoletja, v Prešernovem času, so se oblačila za mestno in kmečko prebivalstvo kar precej razlikovala po materialih, načinih izdelave, spretnosti šivanja, krojih,…

V Kranjski hiši lahko nekaj originalnih oblačil iz tega časa tudi preizkusimo in tako za trenutek še bolj občutimo utrip tega obdobja. Navdušujejo predvsem kroji, ki so izjemno ženstveni, poudarijo postavo in stisnejo pas. So pa materiali bolj grobi in industrijski, kar je v današnjem času kar nepredstavljivo.

V Gradu Khislstein je na ogled stalna razstava PRELEPA GORENJSKA, kjer lahko občudujemo nekaj prelepih narodnih noš ter opazimo razliko med oblačenjem v mestu in na podeželju.

Spomnimo se tudi znanih modnih blagovnih znamk, ki so še nedavno narekovale kakovost in modne trende.

V katalogu sto in več let starih oblačil iz etnološke zbirke Gorenjskega muzeja OBLEKA, KI JE NAREDILA ČLOVEKA, pa si lahko podrobneje preberemo o kulturi oblačenja in posameznih zelo zanimivih kosih oblačil iz naše zgodovine. To so žoki, kožuhi, rute, predpasniki, peče, rokovci, jošpekli, kočemajke, životki,…