Riževa voda za lase

K urejenemu in negovanemu videzu prav gotovo veliko pripomorejo zdravi in lepi lasje. Lasje so človekov naravni okras in okvir obraza in prav zato si zaslužijo našo pozornost. Pogosto se zgodi, da so naši lasje poškodovani od različnih agresivnih kozmetičnih proizvodov, zgodijo pa se lahko tudi poškodbe zaradi uporabe sušilnikov, ravnalnikov, kodralnikov in pogostega barvanja. Industrijski šamponi so pretežno izdelani na osnovi detergentov. Ti šamponi imajo močan čistilni učinek in prav to je lahko škodljivo. S šamponi tako sicer odstranimo vso nečistočo, hkrati pa tudi preveč lasne in lasiščne maščobe. Boljša izbira so torej naravni šamponi na podlagi mila, ki imajo blage učinke. Od idealnega lasnega šampona pričakujemo, da dobro umije lase, ne da bi pri tem spremenil njihovo strukturo ali načel njihovo varovalno oblogo. Obstaja pa tudi precej naravnih načinov, ki pripomorejo k hitrejši rasti, morda zgostitvi in nasploh boljši kvaliteti (uničenih) las. Ena od možnosti je tudi spiranje las in lasišča z riževo vodo.

Nika Mirt nam je zaupala svojo izkušnjo in recept za pripravo riževe vode za spiranje las in lasišča. Riževa voda je preizkušeno sredstvo za izboljšanje kakovosti las, vendar se spremembe ne zgodijo čez noč, za rezultate je potrebna določena stopnja vztrajnosti.

Riževo vodo se uporablja za spiranje las in lasišča. Pomembno je, da se posvetimo predvsem masaži lasišča, da se vanj vtre čimveč riževe vode – od tam namreč lasje dobijo največ koristnih snovi, ki pripomorejo k njihovemu zdravju in hitrejši rasti.

Recept za 2 uporabi

Potrebuješ:

 • 1 skodelica riža
 • 1 pomelo – olupki  (če ni pomela, lahko tudi grapefruit)
 • 4- 6 skodelic vode
 • Po želji kakšna žlička ali dve eteričnega olja

Jaz še dodam dve vrečki kakšnega zelenega, črnega ali belega čaja (kar pač imam doma pri roki in predvidevam, da je azijskega izvora).

Priprava vode:

 1. Riž opereš pod tekočo vodo v cedilu.
 2. V skledo vlijemo 4-6 skodelic vode in vanj damo opran riž.
 3. Z rokami nekaj minut peremo riž (drgnemo ga ob dlani, kot da bi prali oblačila ali kaj podobnega).
 4. Ko riž operemo, to riževo vodo precedimo v lonec, v katerem jo damo kuhat.
 5. V vodo damo olupke od pomela, eterično olje in čaj. Kuhamo do vrenja in tu pa tam premešamo. Ko zavre še kuhamo kakšnih 10-15 min.
 6. Vodo nato vlijemo v kakšen večji tupperware kontejner ali kakršnokoli posodo s pokrovom, prav tako damo vanj olupke od pomela. Posodo zapremo in jo damo na kakšno temno mesto fermentirati za kakšen teden.

Jaz običajno pustim 1 teden fermentirati, do prve uporabe, drugo polovico pa še kakšen teden zraven.

Uporaba (jaz kar na umazane lase, nič ne perem prej):

 1. Riževo vodo prelijem v lavor ali kakšno širšo posodo v katero bo lahko odtekala, ko si bom z njo spirala lasišče.
 2. Lavor si postavim na dnu kadi kjer sklonjena stojim z glavo naprej in si s pomočjo kozarca, s katerim zajemam vodo, masiram in spiram lasišče.
 3. Pri tem je res pomembno, da se posvetite masaži lasišča, saj le-ta pripomore k stimulaciji rasti las.
 4. To delam približno 5 min oz dokler mi ne zmanjka vode (ker mi voda itak skos šprica tudi mimo lavorja)
 5. Potem lase dobro ožamem in si jih s špango spnem in nosim to riževo vodo na glavi kolikor dolgo se le da (običajno jo imam gor po 1-3 ure).
 6. Lase potem normalno operem – šampon, keratinska maska, balzam.

Priporočila:

 • Jaz si lase šamponiram z glavo sklonjeno dol, isto kot pri spiranju z riževo vodo.
 • Za normalno pranje lasišča uporabljam hladno ali mlačno vodo, saj je bolj zdrava za lase.
 • Po šamponiranju si skoraj vendo delam keratinsko masko, ki jo imam vsaj 30 min gor.
 • Fenam si z hladno nastavitvijo, včasih s tisto srednjo toploto.
 • Pijem tudi Medexov kolagen. V dieto sem vključila proso.

Opozorila:

 • Dlje časa se riževa voda fermentira, bolj bo imela neprijeten vonj.
 • Tudi po pranju lahko ima lasišče in lasje takšen vonj, ki pa pri meni zgine, ko si lase posušim. Če je kdaj res sila glede vonja, si malo zlakiram lase ampak ponavadi ni nikoli tako hudo.
 • Lahko se zgodi, da tvoji lasje ne potrebujejo toliko proteinov (ki jih dobijo iz riževe vode) kot moji, zato ti priporočam, da pri prvi uporabi riževo vodo pustiš na laseh le 30 min, max 1 uro in jo prvih. Nekajkrat uporabiš le 1x na teden. Če jo predolgo pustiš na laseh, lahko pride do proteinskega “overload-a“ in lasje postanejo krepasti.

Moji lasje zahtevajo kar precej pozornosti, saj imam dvakrat beljene, poleg tega pa sem še slabokrvna in še dedovano imam slabo kvaliteto las.

Po toliko letih sem končno ugotovila, kaj dejansko vsaj malo pomaga mojim lasem in to sta riževa voda & kolagen.

Prilagam še link, kjer sem sama pridobila vse te informacije in kjer je v videu mogoče bolj nazorno pokazano pranje riža in ostali postopki: https://www.youtube.com/watch?v=K9Ie7aeyYqg&t=573s