Nakit: idrijska čipka in dragi kamni

O nakitu na tem mestu še nisem govorila. Zato bom začela kar z nakitom, ki sem ga sama oblikovala in izdelala za Modni spektakel idrijske čipke v letu 2011. Klekljani del pa je bil izdelan v Čipkarni Saša (http://www.cipkarnasasa.com/). Res je, da bo čez nekaj mesecev minilo 10 let od takrat, vendar so čipke nekaj zelo brezčasnega, še posebno v kombinaciji z dragimi kamni. Nakit s čipko in dragimi kamni je dopolnjeval kolekcijo spodnjega perila s čipko modne oblikovalke Alenke Stopar pod blagovno znamko Alisa.

Deset kompletov nakita s čipko in dragimi kamni sem stilsko uskladila s spodnjim perilom, v kolekciji pa smo uporabili tri barve: belo za poroko in nove začetke, rdečo barvo cinobarita in srebrno kot barvo živega srebra. V kolekciji so skupaj s čipkami zasijali biseri, granat, hematit in žad.

Čipka in biseri

Posebno romantičen je bel nakit, kjer se s čipkami prepletajo biseri. Bisere izdelujejo školjke že več sto milijonov let. So dragulji, ki imajo dušo in so najbolj ženstveni. Toplina biserov in nežnost čipk poudarita notranjo lepoto in značaj sleherne ženske. Biseri simbolizirajo čistost, nedolžnost in zvestobo. Biseri čistijo in uravnovešajo energije, odganjajo strah in uravnovešajo pri pogostih nihanjih razpoloženja. Verjamejo, da ščitijo popotnike, ki potujejo po morju. Pomagajo pri izčrpanosti, dajejo energijo in odpravijo brezvoljnost. Vzpostavljajo duhovno ravnovesje, večajo vitalnost in lajšajo bolečine. Barva biserov je odvisna od vrste školjke, biserne matice in biserovine, ki jo izloča. Biseri so navadno beli, lahko s kremastim, rožnatim ali vijoličnim odtenkom. Zaradi naravnega načina gojenja, biseri danes niso več le privilegij bogatih, pač pa so postali uresničen sen mnogih žensk.

Foto: Mediaspeed

Čipka in rdeči granat

Nakit iz čipk in rdečega granata pričara čutenje močnih energij iz globin našega planeta. Granat je cenjen kot kamen zvestobe in prijateljstva, skupaj s čipkami pa krepi našo samozavest in nam pomaga pri doseganju ciljev.

Granat uporabljamo kot splošni stimulans za celotni organizem. Umirja jezo in nočne more, deluje antidepresivno in vliva samospoštovanje. Pomaga pri slabokrvnosti, uravnava hemoglobin, ugodno deluje na srce in krvno plazmo in delovanje ščitnice, spodbuja presnovo, blaži glavobol in pomaga pri spolnih težavah. Priporočajo ga ljudem, ki morajo povečati svojo samozavest in potrebujejo več poguma.

Granat je veljal za simbol viteštva in je bil najbolj priljubljen v rimskem času, krasil je orožje, obleke cesarjev, nakit…

Foto: Mediaspeed

Čipka in hematit

Hematit je kamen svežine. V nakitu s čipkami nas obda z zaščitnim poljem in omogoča brezskrbno, vedro in jasno začrtano življenje. Hematit ima rdečo barvo črte, zato je najlepši z rdečimi čipkami. Krepi našo povezavo z zemljo, zaradi česar se potem počutimo varni in samozavestni.

Hematit krepi telo in oči, pomirja vnetja in opekline, ugodno deluje na krvni obtok in male možgane, uravnava rdeča in bela krvna telesca, krepi srce in umirja prehiter srčni utrip, pomaga delovanju pljuč, ledvic, jeter in vranice. Pomaga pri histeriji, blaži pretiran egoizem, deluje pozitivno in spodbudno. Prinaša spontanost, svežino in veselje. Hematit nam pomaga izboljšati občutek za čas, prostor in ravnotežje. Če ga nosimo na goli koži, ima razstrupljajoč učinek, zato je nujno redno čiščenje nakita s hematitom.

Čipka in žad

Žad je poznan kot varovalni kamen in prinašalec sreče. V nakitu iz čipk prinaša ugodje ter nudi veliko veselja in življenjskih radosti.

Žad krepi imunski sistem, vrača vitalnost. Uspešen je pri zdravljenju kosti in zob in pomaga pri ledvičnih obolenjih. Odpravlja krče v predelu trebuha. Posebej ga priporočajo tudi doječim materam. Ščiti pred sovražniki oz. pred negativnimi vplivi.

Žad je najbolj cenjen poldragi kamen Daljnega vzhoda, najdemo ga v neštetih grobnicah cesarjev in drugih vladarjev. Še posebno čaščen je bil v Egiptu kot kamen harmonije, ljubezni, notranjega miru in ravnovesja. Žad nam pomaga razviti nežna čustva in strpnost. Njegova zelena barva krepi duhovno osredotočenost in jasno usmerjenost k cilju. Žad je povezan s srčno čakro in je simbol čistosti in vedrine.

Foto: Mediaspeed

Komur je kamen samo kamen, temu narava ni prišla do srca, je zapisal znameniti nemški pesnik Goethe in še kako prav je imel.

Dragi kamni v kombinaciji s čipkami pa so lahko še posebno žlahten in brezčasen okras. Vrednost nakita danes pomeni njegovo oblikovanje. Individualna kreativnost oblikovalca je zamenjala tradicionalni vrednoti: statusni simbol in dobro naložbo. Najbolj pomembno pa je, da je nakit ubran s celotno podobo in osebnostjo. K bolj bogatim oblekam praviloma sodi le prefinjen in zares izbran nakit. Povsem drugače pa je, če je obleka preprostejša: tukaj je nakit lahko bogatejši in bolj poudarjen. In kadar nosimo posebno lepo in izbrano spodnje perilo, takrat verjetno ne bomo brez šminke in nakita. Pravilo je, da čipko kombiniramo k materialom, ki so mehki in gladki, na ta način se čipka in oblačilo zlijeta v eno.