Picerija in oštarija Tonca

Picerija in oštarija Tonca navduši že na prvi pogled. Pred kratkim obnovljena furmanska oštarija na Kozini nas očara s sodobno arhitekturo, ki v veliki meri ohranja kulturno dediščino. Stari kamnoseški detajli so poudarjeni z nevtralnimi barvami – črno, belo in barvo lesa. S prenovo več kot sto let stare kamnite hiše, je nastala sodobna in izjemno prijetna oštarija, ki pripoveduje zgodbo nekega časa. Ime je dobila po nekdanji lastnici Tonci Kotar in njene so tudi besede zapisane na stenski plošči: “Potrpljenje božja mast,” s katerimi je poskušala umiriti strasti med gosti. V gostilni so se takrat ustavljali furmani, ki so v Trst vozili les. Hiša je imela tudi svojo ledenico, led pa so delali za potrebe pivovarn v Trstu. Danes Picerija in oštarija Tonca razveseljuje svoje goste z vrhunskimi jedmi in s skrbno izbranimi vinskimi spremljavami.

Picerijo in oštarijo Tonca sva z možem obiskala med bivanjem v https://www.facebook.com/Hisadobregapocutja  in to je bila zares dobra izbira in izjemno prijetna izkušnja. Čudovit ambient, prijazna in strokovna postrežba ter seveda odlične jedi v spremljavi vrhunskih vin okoliških vinarjev naredijo doživetje popolno in zagotovo nepozabno.

Najprej sva uživala v okusih domačih oljčnih olj sorte Leccino in Istrska belica, postreženima skupaj z domačim kruhom z drožmi. Leccino je izjemno kakovostno oljčno olje zlato rumene barve in bolj blagega okusa. Istrska belica pa je avtohtona sorta iz zaledja Trsta, ki je temnejše barve in bolj svežega, grenkega in nekoliko pikantnega okusa. Za jedi, ki jih solimo na krožniku pa nam je na voljo najdragocenejši pridelek Piranskih solin, solni cvet.

Bakala na belo s svežim črnim tartufom ter bruschetta z zeliščno bivoljo rikoto in dimljenim lososom sta dva krožnika, ki očarata tako z okusi, kot z izgledom. Predjed je dopolnil lahki in razigran hišni  cuvee  družine Ferjančič, pridelan na Vipavskih gričih.

Prepustila sva se izbiram gostiteljev in uživala v kulinaričnem popotovanju v neznano: domači ravioli polnjeni z dimljeno postrvjo v bučni kremi s svežimi jurčki in kaviarjem postrvi ter domači pljukanci s svežimi jurčki, gamberi in različnimi vrstami školjk –  sta krožnika z glavno jedjo, ki nas ne pustita ravnodušne. Vrhunske okuse najboljših sestavin in izjemno privlačen izgled obeh krožnikov je dopolnil Goli breg. Goli breg je sočno in vabljivo vino vijolične barve, pridelano na posestvu in v vinogradih Fedora. Cvetica je mladostna in sadna, z vonjem po popolnoma zrelih malinah, jagodah, črnih sadežih, malce po senu.

Ker so bili okusi tako pristni in popolni, sva midva tukaj zaključila. To je bil večer za uživanje in razvajanje, poln kontrastov in tekstur, z veliko harmonije okusov ter z ljubečo gostoljubnostjo.

Sicer pa v Piceriji in oštariji Tonca lahko izbiramo tudi v izjemni ponudbi sladic, pice pa so najboljše daleč naokoli – to je znano. In seveda, ne pozabimo mize rezervirati vnaprej na številko  051 273 737 – Picerija in oštarija Tonca.

Midva se zagotovo kmalu vrneva in ponoviva prelepe okuse in spomine.