Hiša dobrega počutja Jan

Jesen je pravi čas, da odkrijemo in raziščemo zanimive kraje na Krasu. Tukaj si lahko privoščimo aktiven oddih in uživamo v dobrih domačih jedeh, v jesenskem času pa so tukaj najlepši rdeči odtenki ruja in vinske trte. Posebna izkušnja pa je razvajanje v Hiši dobrega počutja Jan, ki leži na robu vasice Prešnica, na relaciji Kozina-Koper.

Hiša Dobrega Počutja Jan je hiša, ki nas razveseli z mirom in razvaja z izjemno sodobnim ter prefinjenim ambientom. Moderen in prostoren apartma z romantičnimi detajli je prostor, kjer se z lahkoto umirimo ter upočasnimo življenje.

To je kotiček, kjer si v prelepi naravi  naberemo novih moči, se v čudovitih krajih naužijemo lepote in ustvarjamo nepozabne spomine.

Penina za dobrodošlico in sveže cvetje nas v trenutku omrežita, domači pridelki iz okoliških kmetij pa nas razveselijo s polnimi okusi.

Prav zaradi izjemno mirne lokacije, je pohodništvo in kolesarjenje tukaj zelo dobra izbira. Po aktivnem dnevu pa si privoščimo vse udobje, ki nam ga nudi Hiša Dobrega Počutja Jan. Dve zunanji terasi, od katerih lahko eno zapremo z daljinskim upravljanjem, nam omogočata uporabo zunanjih prostorov hiše v vseh letnih časih. Na ta način se počutimo še bolj povezani z naravo in osupljivi razgledi postanejo del nas.

Moderna in prostorna kuhinja nas vabi k pripravi zajtrka, kot ga imamo najraje. Kar nekaj domačih in lokalnih dobrot nas že čaka v apartmaju: pijača dobrodošlice, žganje, napolnjen avtomat s kavo, več vrst čaja, domače marmelade brez sladkorja in hišni med – odvisno od letnega časa in razpoložljivosti. 

Ker smo na počitnicah, kuhanje seveda ne bo glavni del našega oddiha. Skoraj nujno pa je, da poskusimo domače dobrote, ki nam jih ponuja lokalno okolje.

Čudoviti domači sokovi, marmelade in žgane pijače Kmetije Renko iz Slivja, so dobitniki več zlatih priznanj za kakovost, nam pa so na voljo po zelo prijaznih cenah.

Košarica mlečnih izdelkov Izletniške kmetije Pr Birtovih iz Prešnice pa nas bo navdušila s sladkimi in slanimi sirovimi štruklji, sirom, albuminsko skuto in jogurti ter številnimi drugimi domačimi dobrotami.

Njihove kravice se pasejo zunaj in to se odraža na kakovosti mleka in mlečnih izdelkov.

Prav zares ne moremo ravnodušno mimo pravega masla, ki je izdelano na 1000 metrih nadmorske višine, v prečudovitem modelu z inicialkami lastnikov hiše.

Iz popolnoma naravnih, domačih in tradicionalnih sestavin je bil hitro pripravljen sodoben »butter board«, ki je trend med kulinaričnimi navdušenci. Masleno desko lahko pripravimo na neskončno načinov, od slanih do sladkih variant, predvsem pa tako, da bo pravo veselje za oči in dušo. Z velikim zadovoljstvom sem torej uporabila domačo slivovo marmelado, pečeno v pečici, pa marmelado iz marelic, sliv in viljamovk. Prečudovite barve in pristni domači okusi naredijo pravo čarovnijo. In to že takoj zjutraj – noro lep začetek dneva!

Po zajtrku se bomo torej podali na kolo ali pa bomo peš raziskovali bližnje hribe. Prelepe poti nas tukaj vodijo na Slavnik, na Kokoš, na ogled razvalin črnokalskega gradu ali na pohod po Kraškem robu. In če nam je sreča naklonjena, lahko doživimo pravo kraško burjo.

Nekatere od teh lahko krajev lahko obiščemo tudi s kolesom, s katerim pa nam je na voljo še več možnosti: Grad Socerb s prelepim razgledom, Trst po slikoviti kolesarski progi Kozina-Trst, Grad Miramare, Hrastovlje, Lipica ali pa slovenska obala.

Zato je kot na dlani odločitev, da bomo pri svojih gostiteljih najeli električno kolo in z njim poiskali čudovite kraje in svoj oddih napolnili z neprecenljivimi doživetji.

Izjemno sem se razveselila zmogljivega električnega kolesa, ki omogoča brezskrbno raziskovanje. Primerna kolesarska oblačila pa si seveda pripravimo že doma. Lepo je, če smo na kolesu tudi primerno oblečeni in barvno usklajeni. Glede barvne kombinacije bi priporočila kombinacijo dveh barv. Najbolj varna izbira je živahna barva v kombinaciji s črno ali antracit sivo. Črna je vedno nepogrešljiva, živahni odtenki pa so pri kolesarjenju pomembni predvsem zato, da nas drugi udeleženci v prometu prej opazijo. Če se odločimo za kombinacijo več barv, bi bilo najbolj primerno razmišljati o različnih odtenkih sive, več od tega pa raje ne.  Kako dodelana in profesionalna kolesarska oblačila bomo imeli je seveda odvisno od tega, koliko tudi sicer kolesarimo, kaj si želimo in koliko smo pripravljeni potrošiti, pa tudi od letnega časa.  

Na splošno pa velja, da so oblačila za električno kolo lahko manj profesionalna in bolj ležerna, saj to seveda ni kardio trening, pač pa eno samo uživanje v vožnji. Nepogrešljiv del kolesarske opreme je čelada, ki pa si jo izposodimo skupaj s kolesom. S seboj pa prinesemo tudi manjši nahrbtnik (ni pa nujno, saj je dovolj velika torba že na kolesu), kolesarske rokavice in kolesarske čevlje, ki so udobni in z bolj trdim podplatom. Naše kolesarsko raziskovanje in doživetje bo tako popolno.

Ampak našega čudovitega dneva še ni konec – večerja v Piceriji in oštariji Tonca je tista »jagoda na torti«, ki nam še manjka.

Picerija in oštarija Tonca razveseljuje svoje goste z vrhunskimi jedmi in s skrbno izbranimi vinskimi spremljavami. Pred kratkim prenovljena furmanska oštarija nas očara tudi s sodobno arhitekturo, v katero je vpeta zgodba več kot sto let stare hiše.

In zvečer nas Hiša Dobrega Počutja Jan pričaka z romantičnim ambientom in intimno večerno svetlobo ter z razkošno kadjo s svečkami. Izberemo si še dejavnost, ki nas pomiri – lahko posedimo s partnerjem ob kozarcu penine, zaplešemo ali uživamo ob dobri knjigi – kar nam je ljubo. Vsekakor pa je lahko kopel z vrtnicami popoln zaključek najlepšega dne.