Orehova potica

V knjigi Slovenska potica – vseh sladic kraljica lahko poiščemo preko 100 receptov sladkih in slanih potic. Vsaka gospodinja jo naredi seveda malo po svoje, tako da so možnosti zares neomejene. Sama sem tokrat pripravila najbolj klasično orehovo, meni najljubša je slana z luštrekom in čebulo, obiskovalce kmečke tržnice pa sem prepričala z jabolčno potico. V Sloveniji so ljubitelji potice ustanovili celo društvo in potica ima tako svoj festival. Vse to priča o tem, da ima potica v Sloveniji posebno mesto in poseben status. Recept si tako lahko izberete katerikoli, so pa pomembni detajli, ki jih velja upoštevati. Pri orehovi potici sama prisegam na začetek od začetka, s celimi orehi torej. Ko jih stremo, jih lahko tudi še operemo in posušimo. Najlepše se zmeljejo na retro ročni mlinček. Zdi se mi, da to nujno sodi zraven. Pa seveda pečemo v potičnici, ne v navadnem pekaču, ker se lepše speče in tudi oblika je potem prava. Pri orehovi potici prisegam na razmerje 1:1, to pomeni, kolikor moke, toliko orehov za nadev. Pazljive moramo biti tudi pri mazanju in zavijanju. Nadev naj bo lepo mazav in enakomerno namazan po testu. Lahko, da prvič ne bomo povsem zadovoljne, ampak vaja tudi tukaj dela mojstra. Je pa sočna in lepo dišeča potica prav gotovo vredna truda in časa.