Idrijski žlikrofi

“Najbolj priljubljena in daleč naokoli najbolj znana idrijska jed so žlikrofi. Podobni so dunajskim Schlikkrapfertin, majhnim testenim zavitkom z vloženimi krofki, toda s posebno vsebino. In prav ta vsebina je največja skrivnost in umetnost pravih žlikrofov. Po idrijsko se tem vloženim krofkom reče kugelce. Idrijčanke prav v njih denejo vse svoje kuharsko znanje, ljubezen in hrepenenje. Dobro uspeli žlikrofi poravnajo družinske spore, dajo praznikom poudarek, ponudijo odhajajočim in vrnivšim pozdrav, proslavijo rojstvo, god in svatbo ter utešijo bolečine v primeru smrti.” 

V zapisu najdemo tudi podatek, da je bila v Idriji včasih ena sama gostilničarka, ki je znala pripraviti idrijske žlikrofe za vsak in vse okuse. To je bila gostilničarka Harmel vGasi. V večjih družinah, ki so štele med pet in osem članov, so jih za obrok pripravili tudi do 700 kosov.

RECEPT ZA IDRIJSKE ŽLIKROFE

1. Testo: do 30 dag moke, 1 – 2 jajci, olje, voda ali mleko po potrebi, da testo nastane mehko,

2. Nadev: 50 dag krompirja, do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine, do 5 dag čebule, drobnjak, majaron, črni poper, sol

Za pripravo idrijskih žlikrofov so potrebni naslednji postopki:

1. Priprava testa:

iz moke, jajca in vode ali mleka se zamesi testo, ki je mehkejše kot testo za rezance. Testo se gnete tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Če se testo prereže, mora biti gosto in brez luknjic. Nato se oblikuje hlebček in se pokrije, da se ne izsuši in pusti počivati najmanj pol ure. Tako pripravljeno testo se na tanko razvalja;

2. Priprava nadeva:

nadev za idrijske žlikrofe se pripravi iz kuhanega krompirja, ki se še topel pretlači. Pretlačenemu krompirju se doda sol in maščobo (ocvirki, zaseka, pražena slanina). Nato se primeša pražena čebula in začimbe (majaron, drobnjak, poper, sol). Vse sestavine se dobro premešajo in hitro ugnetejo tako, da se dobi voljno zmes. Nadev ne sme biti drobljiv, zato se mu po potrebi dodaja maščobo. Iz nadeva se napravijo enakomerne, za lešnik velike kroglice, ki se jih polaga na testo;

3. Oblikovanje:

na razvaljano testo polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Nato se testo med kroglicami prereže po dolgem in počez. Testo se vzviha in med kroglicami stisne, da se sprime in se dobijo ušesca. Zgoraj, v vsakega, se vtisne vdolbinica, tako da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino (višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji);

4. Kuhanje:

idrijski žlikrofi se stresejo v vrelo slano vodo, pomešajo in pokrijejo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzame se jih iz kropa in takoj ponudi;

5. Način serviranja:

idrijske žlikrofe se lahko servira kot samostojno jed in se jih zabeli z ocvirki. Lahko se jih ponudi z znano idrijsko omako bakalco, drugimi mesnimi omakami (politi s pečenkino omako, golažem, raznimi pečenkami), z gorgonzolo ipd.

Vabim te na delavnico izdelovanja idrijskih žlikrofov.