Kamilice

Kamilica je znana po protivnetnih, protibakterijskih in pomirjujočih učinkih, bogata je z močnimi antioksidanti.

Seveda je kamilica vsestransko uporabna tudi za nego las, za grgranje pri vnetju grla, kamilična kopel deluje pomirjajoče, kamilični čaj pomaga pri krčih in bolečinah v trebuhu, pomaga pri nespečnosti,… Nega kože s kamilico pa bo tudi zmanjšala nastajanje gubic in upočasnila staranje kože. Pomirjajoče kamilične kopeli in umivanje s kamilicami blagodejno vpliva na celoten živčni sistem. Skoraj ne bi bilo pretirano, če bi kamilico imenovali »zdravilo za vse«.

Najlepše je, če imamo kamilico na vrtu, njene cvetove lahko pobiramo celo poletje. Jaz je letos žal nimam, zato si pomagam s čajem v filtru. Ker je vse skupaj izjemno preprosto in učinkovito, bi bilo res škoda, da ne bi poskusile.

Enostavno skuhamo kamilični čaj in par žlic čaja prihranimo za obraz. Čaj popijemo, v ostanek pa pomakamo blazinico in si z njo umijemo obraz.

Enkrat tedensko pa si pripravimo še piling, tako da vsebino čajne vrečke kamilice zmešamo z majhno žličko olivnega olja. Pripravljeno zmes z blazinico nežno zmasiramo po obrazu, tako bomo s kože odstranile nečistoče in odmrle celice. Splaknemo z mlačno vodo.

Kamilico se uporablja v ljudski medicini že od antičnih časov in prava škoda bi bila, če bi pozabile nanjo in na njene vsestranske učinke.