Benetke – mesto na vodi

Ker se v Benetkah vse dogaja na vodi, je za pravo občutenje tega mesta seveda potrebno izbrati vodne poti. V »mesto na morju« je skoraj nujno vstopiti iz morske strani, kajti to nam ponudi popolnoma drugačno dimenzijo doživetja Benetk. Benetke so zgodba, ki je tako tesno povezana z morjem, da mimo tega enostavno ne moremo. Ko vstopimo v beneško laguno z morske strani, se nam torej odpre pogled na popolnoma drugačen svet: kanali nadomeščajo ulice, plovila pa avtomobile, tovornjake, celo prodaja zelenjave se dogaja na gondoli.

Jaz sem izbrala pot v Benetke iz Pirana s  katamaranom PRINCE OF VENICE, s katerim je plovba izjemno udobna, prijetna in poučna. Že med potjo imamo možnost izvedeti veliko zanimivosti in zgodovinskih dejstev o tem čudovitem in edinstvenem mestu. Ker je bil v času mojega obiska Canale Grande zaprt, sem namesto vodnega taksija izbrala panoramsko vožnjo po beneški laguni in med številnimi otočki.

Mostovi, palače in najožji kanali v Benetkah pa so seveda najlepši in najbolj edinstveni, če po njih odplujemo z gondolo. Pravi užitek je iz gondole opazovati zanimiva baročno oblikovana okna, elegantne palače, balkone, velika vhodna vrata in mostičke čez ulice. Enostavno začutimo, da smo na najbolj romantični točki sveta, na poti, ki jo je Casanova ubral, ko je bežal iz zaporov. Z gondolami so se od nekdaj prevažali tudi bogati beneški trgovci in plemiči. Iznajdljivost in edinstvene sposobnosti manevriranja beneških gondolierjev pa so nekaj, kar nas enostavno osupne. Število gondolerjev v Benetkah je strogo omejeno in izjemo težko je pridobiti ta poklic, običajno ostane v družini, vendar to ni dovolj. Gondolier mora znati tudi peti, govoriti tuje jezike in poznati zemljevid mesta.

Bi se nam pridružile v naših romantičnih morskih Benetkah?

Urejene po petdesetem vas skupaj s podjetjem Top line iz  Portoroža že zdaj lepo vabimo, da z nami doživite utrip Benetk in uživate v vseh znamenitostih mesta. Za naš skupni morski izlet smo rezervirali najlepši pomladni termin v mesecu maju naslednje leto. O podrobnostih tega prav posebnega doživetja pa bomo seveda še veliko in pravočasno obveščali.