Iris Belko

Dolge volančkaste obleke v močnih barvah, rože v laseh, pahljače, čevlji s peto – vse to je del flamenka, etnične zvrsti glasbe in plesa, ki prihaja iz južne Španije. Flamenko je najprej dobil svoje mesto kot petje ob delu in na družinskih praznovanjih, pozneje p se je tradicija preselila tudi v taverne in na prireditve ob različnih praznikih. In flamenko predstavlja pomemben del življenja Iris Belko, ki se nam tokrat predstavlja.

S plesom se je začela ukvarjati pri 15-ih letih in sicer je v plesni šoli Kazina štiri leta plesala jazz balet ter s selekcijsko skupino nastopala po Sloveniji. S flamenkom se je prvič srečala leta 1993 na poletni plesni šoli v Ljubljani. Takoj ga je vzljubila. V zibelki flamenka, Andaluziji, jo je ta temperamentni ples še bolj navdušil in tako je dobila zamisel, da bi ga nekoč tudi sama poučevala. Flamenko je tako plesala, nastopala in poučevala v KUD Luna gitana.

Iris Belko je torej plesalka in učiteljica španskega plesa –  flamenka. Pogosto in z velikim veseljem obiskuje seminarje pri španskih učiteljih flamenka tako doma, kot v tujini. Po 15 letnem rednem plesanju in vodenju tečajev tega strastnega plesa, trenutno obiskuje le vikend seminarje, tako da ne izgubi stika s to njeno več kot 20 letno strastjo. Na Fakulteti za šport, kjer je usmerjala ples, je tudi diplomirala iz smeri ples, z diplomsko nalogo Etnični ples – flamenko.

Iris je prof. športne vzgoje, plesna pedagoginja, inštruktorica in demonstratorka vodenih skupinskih vadb, z ogromno izkušnjami. Je predavateljica in demonstratorka za FZS – modul skupinske vodene vadbe, kjer z velikim veseljem predaja vse svoje znanje bodočim inštruktorjem. 

Na Fakulteti za šport si je kot študentka hitro pridobila naziv vaditeljice aerobike in kasneje inštruktorice, ter demonstratorke. Že od takrat vodi redne vadbe in se udeležuje domačih in tujih kongresov. Med tem časom je bila dejavna kot: Step Reebok inštuktorica, plesala v Nike tim SLO, bila več let vodja fitnes centrov, GZS – sodnica v tekmovalni športni aerobiki, usposobljena za vodeno vadbo v nosečnosti in po porodu, ter seniorje. Danes je aktivna v redni službi kot učiteljica športa, kot tudi v FZS, kjer je predavateljica in demonstratorka na usposabljanjih, na strokovnih seminarjih in kongresih. Redno vodi vadbe Tnz (trebuh-noge-zadnjica), v fitnes centru Fitcity.

Iris je tudi poročena in je mati trem super fantom, ki jih podpira na vseh področjih. Vsi trije so košarkarji. Dvojčka sta že v gimnaziji in srednji šoli, najmlajši pa še v osnovni.

Je torej zelo aktivna na vseh področjih, tako, da ji minevajo dnevi kar prehitro. Vendar pa jo vse to tudi zelo osrečuje, saj dela ravno to, kar si je že od majhnega želela – biti učiteljica športa. Vse dodatne aktivnosti samo pripomorejo, da je v stalnem pogonu in zato tudi ohranja vitalno energijo in skrbi za redno rekreacijo.

Vedno poskuša biti nasmejana in pozitivno naravnana. V bistvu je njen poklic tudi sprostitev. Predvsem uživa v družbi žensk, ki redno obiskujejo njene vadbe in soplesalk, saj se imajo vedno lepo. Ne samo, ker so skupaj aktivne ali se poigravajo z estetiko giba, pač pa vedno pride prav “ženski pogovor”, saj je doma obkrožena s fanti, ki pa jih sicer ne bi zamenjala za nič na svetu in jih ima najraje na svetu.

Ker stalno šiba sem in tja, je njen stil oblačenja večinoma športen. Edino pri flamenku, kjer pa si obleče elegantno lepo krilo in obuje plesne čevlje s peto. Seveda ne smejo manjkati uhani, ki pa jih tudi redno uporablja in to vsak dan druge. Na splošno ima rada nakit, zato si ga z veseljem da nase malo več, ko je le prilika za to.

Ugotavlja, da je po petdesetem lahko vse še vedno isto in da je super, ker lahko povezuje zabavo in delo, torej prijetno s koristnim. Vseeno pa prizna, da veliko prej občuti bolečine v mišicah in utrujenost, zato telo potrebuje daljšo regeneracijo oz. več počitka. Vendar z dobro voljo in pozitivno energijo, se vse da!