Brigita Herjavec

Na profilih Urejene po petdesetem še naprej predstavljamo čudovite dame, ki žarijo tudi v zrelih ženskih letih.

In danes nam bo Brigita Herjavec zaupala nekaj njenih receptov za dobre energije in prijetno počutje. Verjetno nas je precej, ki smo njene dovršene izdelke iz keramike že opazili ali pa kupili, uporabili ali podarili. Za Brigito je bilo oblikovanje keramike sprva zgolj hobi, ki pa je s časom prerasel v njen poklic. To je seveda pomenilo, da se je lahko oblikovanju unikatne karamike popolnoma posvetila in predala. Svoje znanje je pridobivala z delom in vztrajnostjo, rada pa tudi raziskuje in eksperimentira z materiali in oblikami. Oblikovanje karamike je torej njen poklic in njena strast.

Brigita Herjavec:

»Sem mati treh otrok, po poklicu ekonomski tehnik, vendar je moj poklic že 20 let oblikovanje in poslikava unikatne keramike. To je nenehno raziskovanje materialov, tehnik in ustvarjanja z glino. 

Živim ustvarjalno življenje na vseh področjih, sem namreč strastno radovedna oseba. Nimam posebnih prepričanj ali načel, razen tega, da drugemu ne stori ničesar, kar ne želiš, da bi kdo storil tebi. Domišljija je moja prijateljica. Že Albert Einstein je rekel, da je domišljija pomembnejša od znanja, ker znanje je omejeno. Domišljija ni omejena in zajema ves svet.

Zase skrbim tako, da sem v stalnem stiku z naravo, za kar skrbi tudi moj kuža, belgijski ovčar po imenu Kobi, ki se nikoli ne utrudi ;).    Redno zjutraj telovadim, včasih meditiram in se zdravo prehranjujem z lokalno pridelano hrano.

Vse našteto me sprošča, da lahko ustvarjam in svoje ideje udejanim. Osrečujejo me uspehi mojih otrok, v zadnjem času tudi čudoviti in iskreni ljudje, ki prihajajo v moje življenje. In vprašali ste kaj me naredi lepo, hmmm….mislim, da je to takrat ko se notranje počutim najbolj izpolnjeno, ko sama naredim komu kaj dobrega in lepega.

Moj stil oblačenja je športno eleganten. Ne kompliciram.

Delo, ki me najbolj veseli je seveda že od nekdaj ustvarjanje, umetniško izražanje na vse mogoče načine, najbolj v glini. Rada prenašam znanje vsem, ki si tega želijo.«

Zelo posebna in prepoznavna je njena keramična čipka, iz katere izdeluje sklede, podstavke, pladnje, luči,… Vsi izdelki pa so izdelani iz bele gline, ki je po sestavi podobna porcelanu. Vsi izdelki so oblikovani na lončarskem vretenu popolnoma ročno in so izdelani po klasičnih lončarskih postopkih.

Posebno nežen in ženstven je tudi nakit:

Brigita pri ustvarjanju združuje umetnost z uporabnostjo.