Dubaj

Če nam itinerar za potovanje pripravijo v turistični agenciji Slovenia Vacation to pomeni, da vse teče brez najmanjših zapletov, da je cenovno sprejemljivo in da se resnično lahko posvetimo lepim trenutkom ob raziskovanju novih krajev. Z možem rada potujeva sama in tokrat so nama pripravili zares izjemno lepe počitnice.

Čarovnija se prične že na letališču, ki je zares ogromno in bleščeče. Prijazen sprejem in sim kartica za darilo, šofer z najinim imenom in super hitra in udobna pot v hotel. Vse deluje nekako futuristično in arabski šarm nas seveda ne pusti ravnodušne.

Ker smo že prej načrtovali veliko ogledov in aktivnosti, smo izbrali hotel v bližini Downtown Dubaja, da kasneje ni bilo preveč voženj.

Barve, ki prevladujejo v tej deželi so definitivno bela, peščena in črna in v teh odtenkih sem izbrala tudi svoja oblačila. Zgolj za morsko vožnjo okrog Palm Jumeirah sem se odločila za zeleno modre odtenke.

Moški so tradicionalno oblečeni v dolge bele halje, arabsko se imenujejo kandure, obuti so v usnjene sandale. Halje so vedno bleščeče bele in nikoli zmečkane. Ženske halje so v črni barvi. Turistom seveda ni potrebno strogo slediti njihovim pravilom, vendar sem si odkrita ramena in prosojno ogrinjalo privoščila zgolj za kopanje v Omanu in za obisk puščave. Za ogled mošeje sem si kupila haljo s kapuco, ki je prekrivala vse dele telesa in lase, to pa je obvezno. Tudi rute za turiste seveda niso nujne, mi je pa šal prišel prav kot zaščita pred soncem, v notranjih prostorih pa kot ogrinjalo, saj so temperaturne razlike med zunanjimi in notranjimi prostori kar precej velike.

Celo večina avtomobilov je v ledeno beli barvi, znak prestiža pa je registrska tablica s čim manj številkami. V Dubaju je domačinov od 10 do 20 odstotkov in med njimi so nekateri bogati, drugi pa nepredstavljivo bogati. Enako nepredstavljivo je tudi dejstvo, da se je vse, kar vidimo danes, pričelo šele po letu 1966, ko so v Dubaju odkrili nafto. Združeni arabski emirati, katerih del je tudi Dubaj so nastali  leta 1971, državljanstva emiratov pa ni mogoče pridobiti. Tujec tukaj vedno ostane tujec. Domačini živijo v posebnih predelih in uživajo velike ugodnosti.

Seveda ne gre brez džip safarija in vznemirljive vožnje po sipinah arabske puščave. Trenutki ob sončnem zahodu v neskončnem rdečem pesku so zares čarobni.

Tradicionalna žival Emiratov je sokol, ki pomeni prestiž. V preteklosti so bili sokoli v arabskih državah namenjeni predvsem pomoči pri lovu, danes pa so znak bogastva in domačini jih imajo za domačo žival. Cene sokolov pa sežejo do neba.

V Mall of the Emirates se nahaja pokrito smučišče. Zunaj je bila temperatura + 40, notri pa -6 stopinj. Pet prog, sedežnice in vlečnice, proga za deskanje in predstava pingvinov – vse to je tako posebno, da je skoraj nujno poizkusiti. V ceni karte je tudi vroča čokolada, ki se je po smučanju zares prilegla.

Burj Khalifa je s svojimi 828 metri višine osupljiva zgradba. Čudovita in izjemna arhitektura v steklu in kovini je verjetno ena najboljših investicij na svetu, saj si je lastnik denar povrnil v šestih letih. Super hitro in neslišno dvigalo nas zgolj v nekaj sekundah pripelje v 126 nadstropje, ki nam ponuja osupljive poglede.

Z možem sva se odločila za večerni ogled, ko sva lahko v polnosti uživala tudi v plesu osvetljenih fontan. V zimskih mesecih se tukaj rada pojavi megla, zdaj pa so pogledi izjemni in občutki zares nadrealistični.

Spodaj je eden izmed največjih nakupovalnih mallov na svetu – Dubai Mall, ki ima preko 1.200 trgovin.

Velika mošeja šejka Zayeda  je glavna znamenitost Abu Dhabija je ena najlepših mošej. Neštete kupole, hodniki, minareti, zlato, marmor, intarzije,… bogastvo in neskončen blišč.

Čudovita mošeja je največja na svetu in jo krasi kar 83 kupol, mogočna belina, nešteto poldragih kamnov in več kot 1000 stebrov,  v notranjosti pa je največja perzijska preproga. Lepota, ki osupne.

Abu Dhabi je glavno mesto Združenih Arabskih Emiratov in predstavlja največjega od sedmih emiratov. V modernem mestu si je skorajda nemogoče predstavljati, da je tukaj še pred 50 leti stala trdnjava, obdana z vasmi in datljevimi palmami.

Heritage village na otoku Marina Mall blizu centra Abu Dabija prikazuje način življenja pred tem časom, muzej House of artisans pa pripoveduje o ročnih spretnostih, ki jih danes vnašajo v sodobne izdelke.

Do tradicionalne arabske tržnice v Deiri sva se pripeljala z abro, vodnim taksijem, ki pelje čez Dubajski zaliv. Pogled na raznolike začimbe je izjemen, vonjave pa prečudovite. Se je pa tukaj za cene potrebno pogajati, vsi ponujajo in skušajo prodati svoje izdelke.

Nekaj metrov stran je tržnica zlata z največjim prstanom na svetu, ki tehta 64 kilogramov. Tradicija v arabskem svetu je obdarovanje z zlatom in tukaj so kupci predvsem domačini.

Sultanat Oman je ena izmed najbolj slikovitih dežel na Arabskem polotoku, zato sva en dan izkoristila za kopanje v izjemno čistem in toplem morju.

Oman je vabljiva in komaj odkrita dežela in popolno nasprotje Dubaja.

Zadnji dan je bil rezerviran za ogled Dubaja z morske strani z vodnim gliserjem, seveda okrog plaže Palm Jumeirah, ki velja za elitni predel hotelskih nastanitev.

Glavni je seveda Burj Al Arab, ki ima  obliko jadra tradicionalne ladje dhow, visok je 321 metrov in stoji na zasebnem otoku. V njem ni navadnih sob, temveč so vse suite dvonadstropne, na vrhu se nahajata teniško igrišče in pristajališče za helikopterje.

Je pa seveda tudi pogled na vse nebotičnike iz morske strani dih jemajoč.