Domači čaji

Ste tudi vi med tistimi, ki se neizmerno razveselimo prvih pomladnih cvetlic? Te drobne rastline so z nami že tisočletja in njihova energija je usklajena z našo na prav poseben način. Že v februarju lahko naberemo prve cvetove in zelišča, iz katerih si pripravimo domače čaje.

Domači čaji so vir vitaminov in zdravilnih učinkovin, so prijetnega vonja ter okusa in blagodejno vplivajo na naš organizem. Najbolje je, če čaje pijemo brez dodatkov. Lahko jih pripravimo iz ene rastline ali pa naredimo čajne mešanice.

Trobentica in pljučnik sta med prvimi znanilci pomladi in zdaj je čas, da ju natrgamo. Nabiramo jih v obdobju suhega vremena in v popoldanskem času, ko ni več rose na rastlinah. Pozornost velja nameniti temu, da ju nabiramo v čistem okolju, stran od prometnih cest. Oba, trobentica in pljučnik se sicer uporabljata tudi za pripravo domačega tradicionalnega zeliščnega likerja jagermaistra. Cvetove posušimo in tako uporabljamo za čaje skozi vse leto.

TROBENTICA

Čaj je nežnega okusa in pomaga pri razstrupljanju telesa, čisti kri, okrepi imunski sistem in vsebuje veliko vitamina C. Trobentica pa je znana tudi po svojem pomirjevalnem učinku. Ti drobni rumeni cvetovi torej niso samo lepi, pač pa tudi zdravilni. Trobentico lahko uporabljamo svežo ali jo posušimo.

PLJUČNIK

Pljučnik lajša težave z dihali in blaži vnetja. Pljučnik svetujejo pri težavah s kašljem, pa tudi pri težavah z želodcem in ledvicami. Uporabljajo se listi in cvetovi rastline, ki pa jih posušimo. Pljučnik najpogosteje uporabljamo za čajne mešanice.

Cvetove in zelišča za čaje lahko nabiramo od zgodnje spomladi do pozne jeseni in pričnemo lahko že v februarju.