Darja Črnologar

Darjo Črnologar občudujem, ker ima toliko različnih zanimanj in znanj in prav vse ji uspeva. Zdi se, da jo vse, kar počne, naredi še bolj sijočo in zadovoljno. Rada imam njene domače kozmetične izdelke za nego kože, občudujem njene slike in vem, da rada tudi plete in kvačka, vrtnari, hodi v gledališče, kuha, se vozi z motorjem, strelja z lokom … Je žena, mama in nona, je pa tudi zgled urejenosti, dobrega počutje in pozitivne naravnanosti. Darja ni samo po petdesetem, ampak je po šestdesetem in njena zrela urejenost se ji odlično poda. Prav v tem mesecu je dobila četrtega vnučka in iskreno se veselim z njo in vso njeno družino.

Za vse nas pa je razmišljala o lepoti in starosti.

Darja Črnologar:

»Petintrideset let je zelo privlačna starost. Londonska družba je polna žensk zelo visokega rodu, ki so po svoji lastni izbiri ostale stare petintrideset let.« (Oscar Wilde)

Ta aforizem je bil povod o mojem razmišljanju o lepoti in staranju. Kaj je lepota? Kako doživljam svojo starost? Kako me pri tem vidijo drugi?

Mediji in popularna kultura v nas vzbudijo predsodke, da so gube neprimerne, da je celulit nezaslišan, da morajo biti obrvi urejene v točno določeni liniji, sicer nismo »in«, da smo ženske po 40. letu neprivlačne. Vsiljujejo nam misel, da je naša zunanja podoba pogoj za vzpostavitev pozitivne, samozavestne samopodobe.  Rade podležemo obljubi, da nam bo po 10 dneh uporabe določene kreme celulit izginil, da bomo pridobile popolno postavo po 30-dnevnem uživanju čudežnih tablet in »ker se cenimo«, je krema proti gubam nepogrešljiva! Nekatere gredo še dlje in se za ceno večne mladosti odločijo še za kakšen kirurški poseg … Ob vsej ponudbi na trgu je seveda na nas, da se odločimo, kako bomo poskrbele za svojo urejenost. Kje je meja med urejenostjo in popolno zunanjo lepoto, pa je stvar posameznice. Moje mnenje je, da je poleg zunanje lepote pomemben predvsem način življenja in kako skrbimo, da smo zadovoljne same s sabo. Lepota ni samo fizična lepota in moda, kar nam vsiljujejo mediji, manekenke in svet slavnih. Instant poti do lepote ni. Gre za dolgoročno vlaganje nase in vase ter za grajenje pozitivnih medsebojnih odnosov. In kaj sploh je lepota?

Sem poročena, mati dveh otrok in nona štirim vnučkom, zaposlena. Sedaj, ko so ptički že sfrčali iz najinega gnezda, imava veliko več časa zase, kar pa ne pomeni, da si ga tudi prej nisva vzela. Imava skupne hobije. Vrtnarjenje je že en tak. Kateri slovenski par pa nima vsaj 1 m2 vrtička? 😊

Kuhanje. V najinem domu se kuha. V glavnem kuha soprog. Same dobrote. To je njegov hobi. No, da ne bo pomote. Tudi jaz kuham, ampak jaz kuham, ker moram, on pa pri tem uživa. Drživa se pravil, da obrokov ne spuščava, da je prehrana uravnotežena ter da ne vneseva več, kot potrebuje telo.

Veliko hodiva. Hitro, malo navkreber, da se pulz poveča. Dnevno. No, skoraj vsak dan. Vsaj eno uro. Po navadi skupaj, včasih pa tudi sama. Hoja je čudovita aktivnost, ko zbereš misli, prevetriš glavo, poskrbiš za kondicijo, predvsem pa za svoje zdravje. Sama tudi redno telovadim zaradi težav s hrbtenico. Nehote se pri vseh teh aktivnostih oblikuje tudi telo, mišice postanejo čvrstejše, celulita skorajda ni.

Telesna aktivnost in prehrana sta ključnega pomena, da se fizično dobro počutimo, kar dobro vpliva na zdravje in nenazadnje na samopodobo in samozavest.

Zelo rada ustvarjam. Pletem, šivam, rišem … Rada si kupim kaj lepega, še rajši pa ustvarim sama, najsi bo to lastnoročno poslikana obleka, ruta ali pa kvačkana torbica. S tem se na nek način najbolj celostno predstavim navzven kot JAZ. »Danes ni več mode, ampak jih je mnogo. Ni pravil, so samo izbire. Vsakdo lahko postane kdor koli« (Featherstone, 1991)

Veliko se izobražujem. Prebiram strokovno literaturo, obiskujem tečaje …, predvsem  s področja naravne kozmetike in nege telesa. Uživam ob odkrivanju novega. Vse, kar rabim za nego telesa, naredim sama – kreme, mazila, rožne vodice, pilinge, maske … Sivi lasje? Ogromno jih je. Moj mesečni ritual zajema 4-urno oblogo s kano. Packarija, a tiste štiri ure se posvetim samo sebi! Občudujem ženske, ki so se odločile za sive lase. Moj pogum še ni dosegel tako visokega praga. Skratka, rada sem urejena, ne želim pa skrivati svojih let. To je pač naravni proces in v svoji koži se počutim fantastično!

Bodimo srečne v svoji koži. Skrbimo zase. Nenazadnje smo ambasadorke svojim hčeram in vnukinjam, da bodo razumele pojem »lepota«. In ja, uredimo se »od glave do pet«. In to mislim dobesedno, ker ni bolj groznega kot pogled na žensko, ki ima čudovit make up in neurejene pete na nogah …

… in še zadnja misel:

 “Lepota ni na obrazu; lepota je svetloba v srcu.” (Kahlil Gibran)

Darja Črnologar: slika na svili