Barvanje las – da, ne?

Če razmišljate o tem, da bi z barvanjem las za vedno opravile in vzljubile svoje sive lase, je vsekakor o tem dobro temeljito razmisliti. Tudi frizure s sivimi lasmi zahtevajo nego in redno striženje, da bo naš videz urejen in naše počutje prijetno. Skupaj s strokovnjaki v Frizerskih salonih Simple sem za vas poiskala nekaj odgovorov, ki so vam lahko ob razmišljanju v pomoč in oporo. In seveda smo lahko tudi s sivimi lasmi zelo zanimive – v zadnjih letih to celo postaja eden izmed lepotnih trendov. 

Kaj povzroča sivenje las? 

Sivenje las povzroča postopno zmanjševanje proizvodnje melanina (melanociti) v lasnem mešičku, zato pride do izgube jakosti barve lasnega vlakna. Ti melanociti so genetsko programirani, da proizvajajo pigment za določeno število let, po določenem času pa nekateri prenehajo z delovanjem. Telo neha proizvajati pigmente za barvo las različno – nekateri ljudje začnejo siveti že pred 30. letom. 

Čas in hitrost sivenja sta precej odvisna torej od genetike, ne moremo se mu izogniti in z ničemer ga ne moremo zaustaviti, odložiti ali preprečiti. Običajno pa ljudje s svetlimi lasmi osivijo kasneje, saj imajo svetli lasje že sami manj pigmenta. Sivi lasje se najprej pojavijo pri sencih in nad ušesi. Včasih lahko sivenje las povzroči tudi določena bolezen. Tudi odtenki sivih las se razlikujejo od človeka do človeka.

Kaj storiti, ko se pojavijo prvi sivi lasje ? 

Ogromno žensk prve sive lase kar izpuli, potem pa povedo, da tam kjer izpuliš enega, zrasteta dva nova siva 🙂 

Ob pojavu prvih sivih las, katerih je pribl. 20 % do 30 %, lahko uporabljamo barvni preliv, ki ne vsebuje amonijaka in posledično ne spreminja melanina v naravnih laseh, zato lahko sive lase maskiramo v naravnem tonu las.

Pri svetlejših laseh so sivi veliko bolj neopazni in je včasih že dovolj, če si omislimo pramene. Lahko tudi v več različnih odtenkih in ne samo v eni blond barvi.

Seveda pa lahko lase v celoti pobarvamo s permanentno barvo, ki popolnoma prekriva sive lase.

Kdaj je primeren čas, da se odločimo za popolnoma sivo barvo? 

Odvisno od posameznice, kdaj se za to odloči. Nekatere osebno nasprotujejo barvanju las, nekaterim je odveč pogosto barvanje na tri tedne.   

Če lasje še niso popolnoma sivi, jih najprej razbarvamo, nato pa toniramo s hladnimi tonerji, da lasje med procesom svetlenja zaradi spremembe melanina ne porumenijo.

Če so lasje pobarvani s temno barvo, se jih lahko posvetli tudi s prameni. Če so svetlejši, se lahko postopoma pušča, da las izraste. Če se stranka odloči za striženje in kratko frizuro, pa se dostikrat večino barve odstrani že s striženjem.

Kako pravilno negujemo sive lase?

Sivi lasje običajno potrebujejo nego že zaradi zunanjih vplivov, na primer zaradi vplivov sonca, kajenja. Lasje radi porumenijo, zato jih negujemo s prelivi ali šamponi, ki vsebujejo modre pigmente za nevtralizacijo barve. Priporočamo Silver šampon, ki poskrbi za hladen ton in preprečuje neželene rumene tone na sivih laseh.

Sivi lasje so tudi bolj trdi, zato je uporaba balzamov zelo priporočljiva, še posebno, če je las naravno skodran. 

Kakšne frizure so primerne za sive lase?

Vsekakor krajše frizure, ki segajo najdlje do ramen, razni paži in pixie frizure. Tudi v času, ko se odločimo za prehod na sive lase, bo s kratko frizuro ta sprememba bistveno lažja.

Kako dosežemo urejen videz? 

V naši družbi zelo različno doživljamo sive lase na ženski ali na moškem. Dejstvo je, da je ženska z napol osivelimi lasmi videti neurejena, zato je poseg v to stanje nujen in potreben.  Moški pa lahko tudi s sivimi lasmi delujejo modro in šarmantno. 

Veliko žensk se v prehodnem obdobju odloči za pramene v dveh svetlih odtenkih in pa v naravni barvi, da prehod čim bolj omilimo. Je pa za vzdrževanje oblike frizure zelo pomembno redno striženje. Priporočljiva je tudi pravilna izbira produktov za lase. Seveda pa so lepo negovani sivi lasje lahko enako elegantni kot drugi barvni odtenki.

Če želimo imeti manj sivih las, moramo biti pozorne tudi na prehrano, saj lahko pospešeno sivenje las izzove tudi neprimerna hrana, še posebej, če ji primanjkuje vitaminov skupine B. Zato uživajte čim več beljakovin, še zlasti sira, jogurta in jajc, pa lupinastih plodov in rib, pomagajo lahko tudi banane. 

Sivi lasje naš obraz naredijo precej bolj brezizrazen, zato je ob tej izbiri nujno, da smo vedno  skrbno naličene – lepo delujejo rožnati in naravni toni ličil.

Se lahko na sivo barvamo tudi same – glede na nedavno izkušnjo z dlje časa zaprtimi frizerskimi saloni?

Lahko, a je treba je biti previden pri izbiri prave barve, da res prekrije sive lase. Seveda pa je najbolj optimalno, da se obišče frizerja, ki določi pravo mešanico barve glede na strukturo las.

Stranke se pri barvanju doma velikokrat odločijo za kano. Gre za bolj dolgotrajen proces z živahnimi rdeče oranžnimi rezultati. Potem je na trgu veliko »naravnih bio eko« barv, ki pa po izkušnjah dajejo zelo zelenkast videz in jih je precej težko odstraniti. Stranka si lahko doma pomaga tudi s kakšnimi korektorji ob prečkah in obrazu, ki se ob pranju las izperejo.  

Ljudska modrost govori o tem, da lahko sive lase naravno prekrijete tudi z mešanico rožmarina in žajblja. Sestavini zmešajte v vodi in ju pustite vreti približno pol ure, nato pa naj mešanica stoji še nekaj ur. Ko jo nanesete na lase, pustite, da se popolnoma posuši, potem pa lase umijte z običajnim šamponom. Če želite temnejšo nianso, naredite novo mešanico in postopek ponovite. 

Za konec še nekaj modrih misli: 

Lepota sivih las je prav obrnjen čas.

“Sivi lasje so Božji grafiti.” Bill Cosby

Sivi lasje so častna krona, najti jo je na poti pravičnosti.

Upam, da smo vam tokrat skupaj s Frizerskimi saloni Simple ponudili odgovore na nekaj vprašanj, seveda z namenom, da nam ne bodo največ sivih las povzročali prav sivi lasje.