Kolagen

V zadnjem času lahko o kolagenu pogosto beremo in poslušamo in dejstvo je, da to ni zgolj modna muha, pač pa ima dokazano pozitivne učinke na naše lase, kožo in nohte, pa seveda na počutje in prebavni sistem. Staranju se sicer ne moremo izogniti, lahko pa ta proces upočasnimo in zmanjšamo znake staranja.

To je področje, na katerem lahko zelo veliko naredimo sami, če upoštevamo nekaj osnovnih navodil: opustimo kajenje, izogibajmo se stresu, ohranjajmo mišice, zaščitimo se pred soncem in vetrom in seveda poskrbimo za zdravo ter uravnoteženo prehrano. Poskrbimo tudi za redno razgibavanje obraznih mišic in pa za zadostno količino tekočine ter dovolj počitka. Za lep videz kože potrebujemo tudi dobre lepotilne navade, kar pomeni, da kožo pred spanjem očistimo in navlažimo z negovalno kremo, čez dan pa jo zaščitimo pred negativnimi vplivi okolja. Če smo za kožo lepo poskrbele že v mladosti, imamo v zrelih letih dobre temelje za lep in negovan videz.

Je res, da se ženske staramo hitreje, kot moški? Žal je res. Ženski obraz se do menopavze stara enako hitro, kot moški. Menopavza pa je čas, ko se ženskam zgodi drastični upad kolagena. Pri ženskah torej gube nastajajo po petdesetem letu hitreje, kot prej. Seveda se nekaterim ženskam to zgodi nekoliko prej, drugim nekoliko kasneje. Je pa to vsekakor čas, da sprejmemo odločitev o tem, kakšna zrela leta si želimo. In če se želimo v svoji koži počutiti zadovoljno in dobro, je zdaj vsekakor pravi čas, da si s pomočjo kolagena povrnemo ali obdržimo mladosten in svež videz.

Kolagen bomo seveda uporabile kot dodatek in nadgradnjo vsem opisanim ukrepom. V spodnjem zapisu si lahko preberete o tem, kako Biostile kolagen poskrbi, da bo koža zdrava in sijoča tudi v zrelih ženskih letih.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in sodi med strukturne proteine, ki telesu zagotavljajo oporo in obliko. Predstavlja kar 30% vseh beljakovin v našem telesu. S starostjo in nezdravim življenjskim slogom se tvorba kolagena zmanjšuje in leto za letom upada, po 20. letu pa ga telo vsako leto proizvede 1% manj.

Poznanih je veliko tipov kolagena, v človeškem telesu pa so najpomembnejši vlaknasti tip I, ki gradi predvsem kožo, kite, vezi, kosti in zobe; tip II se nahaja v hrustancu in steklovinitip III najdemo v koži, mišicah ter krvnih žilah in mrežasti tip IV, ki je ključen gradnik očesne leče in kapilar. Kolagen namreč gradi veliko različnih tkiv v našem telesu, njegov upad pa se najhitreje opazi na koži, kjer se z upadanjem kolagena začnejo kazati vidni znaki staranja in gube.

Zatorej ni presenetljivo, da so prehranski dodatki s kolagenom tako priljubljeni tako med ženskami, kot tudi moškimi. Vendar pa je pri nakupu kolagena potrebno biti pozoren na nekaj ključnih lastnosti izdelka, če seveda želimo, da je delovanje kar se da učinkovito in absorpcija najboljša.  

Pri nakupu prehranskega dopolnila s kolagenom bodimo pozorni na naslednje lastnosti:

  • da je kolagen hidroliziran

Z encimsko hidrolizo oz. razgradnjo na manjše dele se netopen kolagen razgradi na aminokisline in peptide. S tem ko kolagen hidroliziramo, dobimo manjše delce, ki jih telo lažje absorbira. Hidroliziran kolagen ima kar 90% absorpcijo, medtem ko je stopnja absorpcije kolagena iz hrane le okoli 27%.

  • kakšna je velikost delcev

Za dobro absorpcijo je ključno, da je velikost kolagenskih peptidov in polipeptidov čim manjša in da so ti delci bioaktivni.

  • koliko različnih virov kolagena se nahaja v izdelku

Tukaj velja preprosto pravilo – več je bolje. Več kot je različnih virov kolagena, lažje bo izdelek deloval na različna tkiva, ki jih kolagen gradi (koža, kosti, sklepi, lasje, nohti, dlesni, hrustanec …) in boljši učinek bo imel.

  • vsebnost kolagena

Na deklaraciji obvezno preverite, koliko kolagena izdelek vsebuje v dnevnem odmerku. Na trgu obstajajo izdelki z zelo različno vsebnostjo kolagena, najprimernejši odmerki so med 5g in 10g, najdete pa tudi take, ki vsebujejo le slabih 20 miligramov.

  • katere so ostale sestavine

Bodite pozorni, ali izdelek poleg kolagena vsebuje tudi sestavine, ki hkrati spodbujajo lastno tvorbo kolagena. Ključno vlogo pri nastajanju kolagena ima na primer vitamin C. Za tvorbo kolagena pa so pomembni tudi določeni minerali.

  • kakšen je okus in oblika

Vsekakor je izdelek prijetnejši za uživanje, v kolikor ima dodano kakšno naravno aromo, na primer sadja. Tudi oblika pakiranja ni zanemarljiva lastnost – posamezne vrečke so priročnejše in hkrati tudi bolj varne, saj je prah v vrečki zaščiten pred svetlobo in vlago.

Biostile kolagen je proizveden v Sloveniji v skladu z najvišjimi standardi in je plod aktivnega sodelovanja mednarodne ekipe strokovnjakov, kar nam zagotavlja kakovost in učinkovitost. Blagovna znamka Biostile izmed palete številnih ponudnikov prehranskih dopolnil zelo izstopa po visoki kvaliteti sestavin, zahtevnejši sestavi in celovitim pristopom pri zasnovi kvalitetnih prehranskih dodatkov v moderni družbi. Poudarek je na mešanici učinkovin z dokazano sinergističnimi učinki, ne zgolj na eni sami sestavini. V Biostile recepturah je moderno znanje pridobljeno z znanstveno-raziskovalnim pristopom kombinirano z izkušnjami pridobljenimi s tradicionalnimi pristopi in dobrimi praksami iz celega sveta, uporabljeno v holističnem pristopu k reševanju aktualnih življenjskih izzivov. Povsod, kjer je možno in smiselno, so namesto sintetičnih analogov uporabljene organske sestavine, pridobljene iz narave

Z redno uporabo Biostile kolagena bodo gube, povešena lica, uvel obraz in utrujen videz nekaj, česar ne bomo poznale.