Aronija

Potrebe po količini hrane, ki jo zaužijemo, se v zrelih letih bistveno zmanjšajo. Prav to pa je tudi eden izmed pomembnih razlogov, da smo še bolj pozorni na kakovost hrane, ki jo vnašamo v svoje telo.

Aronija je poznana kot najmočnejše antioksidacijsko sredstvo iz narave. Njeni plodovi vsebujejo ogromno količino zdravilnih in hranljivih snovi, ki krepijo imunski sistem, telo branijo pred virusi in učinkovito preprečujejo bakterijske infekcije.

Jagode aronije, obdelane kot sok, marmelada, sirup ali prah, se lahko štejejo za funkcionalno hrano, kar pomeni, da so izredno koristne za dobro počutje in splošno zdravje ljudi. Vnos hrane z aronijo in prehranskih dopolnil, bogatih z antocianinom, pomaga zaščititi telo pred arteriosklerozo, hipertenzijo, srčnim infarktom in možgansko kapjo, nevrodegenerativnimi boleznimi in upočasni proces staranja. Aronija naše telo tudi očiščuje toksinov, zato je priporočljivo, da jo uživamo vsakodnevno.

Aronija v Sloveniji

Aronijo, imenovano tudi čudež narave oziroma čudežna jagoda, smo v Sloveniji začeli spoznavati pred nekaj leti, saj avtohtono prihaja s področja Severne Amerike. V Evropi je najbolj razširjena na področju držav bivše Sovjetske zveze, največji evropski pridelovalki in izvoznici aronije pa sta Poljska in Bolgarija. Odlični pogoji za njeno sajenje so tudi pri nas, in da je sedaj v Sloveniji posajenih že kar nekaj hektarov površin, je v veliki meri zaslužen Robert Strniša, direktor podjetja APACHE d.o.o., ki je tudi lastnik zdaj že dobro prepoznavne blagovne znamke ARONIJA SLOVENIJA. Robert je hkrati tudi velik strokovnjak za sajenje in gojenje aronije, saj s pomočjo kolegov, ki že več kot štirideset let proučujejo to rastlino, iz matičnega nasada razvija najbolj kvalitetne BIO sadike.

Aronija – razstrupljanje z aronijo kot del dnevne higiene

Aronija ima prvovrstno lastnost, da ne le krepi imunski sistem, ampak lahko celotno telo očisti in razstrupi vseh toksinov (težkih kovin in nekaterih radioaktivnih elementov), ki so se dolgoletno nalagali v naših tkivih, živčevju in možganih.

Da očistimo črevo, kožo in urin je razmeroma hitro, vendar v telesu še vedno ostajajo kemikalije in težke kovine, ki smo jih zaužili s hrano, zdravili, cepivi, kremami, dišavami, čistili, nahajajo se celo v pitni vodi. Ravno zato moramo poskrbeti, da razstrupljanje postane dnevna higiena, ki bo telo razbremenilo in mu dalo večjo sposobnost koriščenja zdravilnih učinkovin, ki jih vnašamo vase. To je tudi razlog, zakaj se uživanje aronije zelo priporoča pri očiščenju telesa pred zanositvijo, ob čistilnih kurah, postenjih in dietah.

Aronija vsebuje snovi, ki blokirajo vezavo težkih kovin, tako kot to počnejo živila in superživila z visoko vsebnostjo klorofila. Ker pospešuje obnavljanje poškodovanih celic v tkivih, se zato v celoti pospeši tudi regeneracija celotnega telesa. To je pomembno, ko si želimo hitrega okrevanja po operacijah ali težjih diagnozah, prav tako, če smo slabokrvni, saj je vsebnost železa v aroniji izjemno visoka.

V spletni trgovini Aronija Slovenija lahko izbiramo med različnimi izdelki – od sokov in napitkov, suhe, sveže, zamrznjene in kandirane aronije do džemov, likerjev, čaja, aronije z medom… Krema z aronijo in kolagen z aronijo sta gotovo izdelka, ki ju velja poizkusiti.

Meni najljubši je Bio džem brez sladkorja premium,  ki je narejen iz celih jagod BIO aronije in je brez dodanega sladkorja. Čudovit je seveda na domačem kruhu, ki ga spečem iz polnozrnate moke z dodatkom različnih semen.

Danes sem pa pripravila iz njega tudi nekaj sladic. V sladiach sem uporabila zgolj med in nisem dodajala sladkorja (po želji lahko dodamo kakšen vanilin sladkor).

Palačinke z aronijo

Potrebujemo: za palačinke sol, moko, mleko, vodo in jajce.

Za nadev pa med, mlete orehe in Bio džem aronije brez sladkorja.

Sladoled z aronijo

Za pripravo sladoleda potrebujemo: 1 skodelico kisle smetane, 1 skodelico sladke smetane, 1 skodelico Bio džema aronije brez sladkorja in medu, 1 vanilin sladkor

Sladko smetano in vanilin sladkor stepemo do trdega, počasi umešamo kislo smetano ter med in aronijo. Ko so vse sestavnine enakomerno premešane, postavimo za eno uro v zamrzovalnik.

Cheesecake z aronijo

Za spodnjo plast potrebujemo: polnozrnate piškote in sok pomaranče. Piškote zdrobimo oziroma zmeljemo. V večini receptov piškote navlažijo z maslom, meni to ni všeč, zato jih navlažim s sokom pomaranče.

Srednja plast: grški jogurt, mascarpone, med po okusu, lahko dodamo tudi en vanilin sladkor. Delam brez želatine, je pa pred uporabo dobro, da kakšno uro ali dve počiva v hladilniku.

Vrhnja plast: spasiram Bio džem aronije brez sladkorja in mu dodam med

Dekoracijo iz temne čokolade izdelamo tako, da čokolado stopimo na vodni kopeli in jo polijemo na peki papir. Ko je še topla, jo lahko oblikujemo po želji. Ko je ohlajena in strjena, je pripravljena za dekoracijo. Cheesecake pripravljam v kozarčkih, tako jih lahko tudi komu podarim. V hladilniku pa lahko počakajo tudi par dni (običajno sicer ne, ker je ta sladica zares dobra).

Smoothie z aronijo

Navadni jogurt, med, Bio džem aronije brez sladkorja in banano zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Na koncu dodam chia semena in premešam z žličko, ter pustim stati 10 do 20 minut. Chia semena so poleg drugih zelo koristnih sestavin tudi izjemno bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. Že dve majhni žlički namočenih semen pa nam da občutek sitosti.