Velikonočna dekoracija in pomlad

Velikonočna dekoracija bo v naš dom vnesla veselje, pomlad in nove energije. Kakšna velikonočna dekoracija bo letos naš dom napolnila s pomladjo? Bi uporabili cvetoče lončnice ali rezano cvetje? Vam je morda ljubša preprosta okrasitev s cvetjem iz narave? Nekaj idej in namigov je zbranih v spodnjem zapisu.

Pomlad je iz pradavnine ponavljajoči se letni čas, velika noč pa je praznik, ki ga ljudje praznujejo tako rekoč povsod po svetu. Med obema pojavoma obstaja tesna povezava: velika noč, največji in najstarejši krščanski praznik, je hkrati tudi pomladni praznik.

Z njim so bili tesno povezani ljudsko verovanje, stare navade, predstave, šege in pojmovanja, ki so v veliki meri preživele in se ohranile do današnjih dni. Letos bo velika noč 4. aprila in verjetno že razmišljate, kako bi pomlad in veselje vnesli tudi v svoj dom. Pokazala vam bom, kakšna bo moja velikonočna dekoracija. Odločila sem se za naravno in izjemno preprosto okrasitev, kajti prav ta nota doda krščanskim praznikom sporočilo, ki je povezano z namenom praznovanja.

Velikonočna dekoracija s prvimi cvetlicami iz narave

Trobentica nedvomno spada med prve znanilke pomladi. Skupaj s telohi prikuka na plan že zelo zgodaj, če je vreme ugodno tudi že v prvih februarskih dneh. Mali zvonček je trajna čebulnica, ki je pri nas zaščitena, kar pomeni, da nabiranje ni priporočljivo, prepovedano pa je množično trganje. Te bele in nežne rožice bomo torej občudovali samo v naravi. Stara pripoved pravi, da naj bi sneg dobil belo barvo od zvončka, ki mu je bil edini pripravljen odstopiti belino, v zameno pa je zvonček lahko med prvimi pomladnimi cvetlicami.

Narcise pričnejo cveteti marca in naredijo pomlad zares pisano in barvito. S svojo rumeno igrivostjo in snežno belimi odtenki nas razveseljuje vse do konec maja. Bele narcise so nekoliko manj pogoste in so uvrščene na rdeči seznam ogroženih vrst, so pa tudi zavarovane. Zato belih narcis ne bomo trgali, pač pa jih bomo občudovali v njenem naravnem rastišču.

Pomladanski žafran običajno raste v velikih skupinah in po travnikih, sadovnjakih in na obrobjih gozdov ga lahko najdemo v različnih barvnih odtenkih. Pljučnik nam spomladi najprej odpre rožnate cvetove, ki pa pozneje postanejo vijolične barve. Pljučnik ima poleg svoje lepote tudi zdravilno moč.

Velikonočna dekoracija prostorov z lončnicami

Najlepši del pomladi pa so prav prve pomladne cvetlice, ki v nas vzbudijo posebno vznemirjenje in radost. Pomenijo nam nedvoumno znamenje, da prihaja pomlad in daljši dnevi, več svetlobe in sonca, življenje se zdi lepše in bolj prijetno. Cvetje spomladi je med najbolj sladko dišečimi v vsem letu.

Ker velik del življenja preživimo v zaprtih prostorih, je prava radost, če si okenske police spomladi poživimo s cvetočimi lončnicami. Cvetoče okrasne sobne rastline v prostore prinašajo barvo in izboljšajo razpoloženje, zmorejo pa celo več: dvigujejo zračno vlago in iz zraka odstranjujejo fin prah ter zmanjšujejo obremenjenost s škodljivimi snovmi.

Seveda je čudovita izbira tudi rezano cvetje, ki je na voljo v cvetličarnah. Izbiramo lahko med že pripravljenimi velikonočnimi dekoracijami, ali pa iz posameznih rož sami oblikujemo šopke po svojem okusu. Enako lahko nastane zelo lepa velikonočna dekoracija tudi iz vrtnic.

Najbolj pomladna je prav gotovo primula ali sobni jeglič, ki jo cvetličarne ponujajo v zares veliki izbiri barvnih odtenkov in vrst. Zelo lepa dekoracija mize so vijolice, ki jih križajo na vse mogoče načine, tako da lahko izbiramo med  veliko sortami z dvojnimi, valovitimi, nabrano zgubanimi in dvobarvnimi cvetovi v vseh barvnih odtenkih.

Enakolistna zvončica spomladi cveti tako bujno, da cvetovi popolnoma prekrijejo liste. Ko nam narcise v cvetličnem lončku odcvetijo, lahko posadimo čebulice na vrtne grede. Kalanhoje običajno cvetijo tudi dva meseca, poznamo pa preko 200 različnih vrst.

Moja velikonočna dekoracija

bo tokrat preprosta in prikupna dekoracija v jajčnih lupinah, napolnjenih s cvetjem. Prazne jajčne lupine uporabimo kot posodice za cvetje. Jaz sem jih napolnila na najbolj preprost način s cvetlicami iz narave.

  • Jajca razbijemo na dva dela, tako da je en del globlji in ga tako lahko uporabimo kot majhno vazo. Jajčne lupine postavimo v škatlo za jajca.
  • V jajčne lupine vstavimo majhne koščke gobe za rože in jih napolnimo z vodo. Lahko naredimo tudi brez gobe, torej samo napolnimo z vodo.
  • V vsako vazico aranžiramo cvetje in zelenje tako, kot nam veleva razpoloženje. Prav naravni videz te dekoracije je nekaj posebnega.
  • Jaz sem uporabila najprej belo resje, telohe in trobentice ter v drugem primeru pljučnik in temno resje
  • Jajčne lupinice, napolnjene s cvetjem potem postavimo v skodelice za jajca in po želji   še dekoriramo s pomladnimi motivi.

Prepustite se domišljiji in čudovitim spomladanskim barvam.

Misel, da smo povezani z naravo, nas navdaja z zadovoljstvom. Prav za vsak slog in okus lahko poiščemo primerno cvetje, vsem cvetlicam pa je skupno to, da poživijo naš dom, dvignejo razpoloženje, pomagajo zmanjšati stres in izboljšajo zrak v prostoru.