Ni se vam treba spreminjati

Prihajajo dnevi, ko bomo delali obračune, bilance, preseke stanja in pa seveda tudi načrte. Prihaja čas, ko si zastavljamo vprašanje o svojem zadovoljstvu – nam je lepo ali si želimo, da bi nam bilo bolje? Smo zadovoljni ali potrebujemo spremembe?

Nekaj odgovorov nam gotovo lahko ponudi ANTHONY DE MELLO v knjigi Ni se vam treba spreminjati.

Poglejte okrog sebe in poskusite poiskati enega samega zares radostnega človeka, nekoga, ki je neustrašen in osvobojen negotovosti, tesnobe, napetosti in skrbi.

Srečo bi imeli, če bi našli enega takega med sto tisoč ljudmi. Ironično je, da smo bili rojeni radostni, vendar smo to izgubili. Ob rojstvu smo bili obdani z božanskostjo spokojnosti, radosti in ljubezni; a smo jo izgubili. Tako je, kot bi bili hipnotizirani, da vidimo, česar ni, in ne vidimo, kar je. Toda obstaja način, kako se zbuditi.

Zelo zanimiv je odlomek tveganju:

»Pomislim na trenutke, ko oživim in na trenutke, ko sem mrtev. Razmišljam o lastnostih, ki jih prevzamem v trenutkih živosti, in o tistih, ki jih imam v trenutkih mrtvosti.

Življenje prezira varnost, kajti živeti pomeni tvegati, izpostavljati se nevarnosti, celo smrti. Jezus je rekel, da bodo tisti, ki želijo biti varni, izgubili svoje življenje, tisti, ki so življenje pripravljeni izgubiti, pa ga bodo ohranili.

Pomislim na čase, ko sem se izogibal tveganju, ko mi je bilo udobno in sem bil na varnem. To so bili časi, ko sem stal na mestu.

Nato pomislim na čase, ko sem si drznil tvegati, delati napake, izgubiti in se osmešiti, biti kritiziran; ko sem si drznil tvegati, da bom prizadet ali da bom drugim povzročil bolečino. Bil sem živ!«

ANTHONY DE MELLO je bil jezuitski duhovnik, ki se je rodil v Bombaju leta 1931. Znan je kot eden največjih duhovnih učiteljev dvajsetega stoletja, cenjen zaradi svojega prelomnega dela, v katerem združuje zahodno in vzhodno duhovnost.

Poleg tega je ustanovil Inštitut Sadhana v Indiji. Napisal je knjižni uspešnici Zavedanje in Pot do ljubezni ter enajst drugih knjig, ki so bile prevedene v enaindvajset jezikov in so se po svetu prodale v večmilijonskih nakladah. Njegovo delo tudi po njegovi smrti leta 1987 močno vpliva na življenja ljudi.

Knjigo Ni se vam treba spreminjati lahko naročite v Založbi Primus.