Mojca Cimerman

Mojca Cimerman je po poklicu profesorica razrednega pouka in je zaposlena kot učiteljica v osnovni šoli. Uživa v tem, da je učiteljica, mama in babica. Pred nekaj leti se je preko svoje agencije za digitalni marketing prvič spoznala z bloganjem in digitalnim načinom življenja. Ker je Mojca sodobna ženska z močno vizijo, je vedno usmerjena k novostim in to jo je povsem navdušilo in osvojilo. Ko je v božičnem času izvedela, da bo postala babica, se je odločila, da svoje znanje in izkušnje prenese v virtualni kotiček in jih deli z nami. Danes sta njena spletna in fb stran Moderna babi že dobro uveljavljeni in obiskani.

Ob vstopu v svoje poslanstvo – postati babi, jo je v danem trenutku prešinilo;

»Babice pletejo. Tudi jaz sem nekoč, ko sem bila še mlada. Ampak, ali še sploh znam?«

»Babice imajo tudi ogromno časa, ker so v ‘penziji’. Jaz bom v službo hodila še vsaj 13 let, hkrati pa imam tudi svoj s. p., ki je moje popoldansko veselje.«

»Babice pečejo božične kekse, velikonočne potice in rojstnodnevne torte… Jaz po navadi, samo ob posebnih priložnostih ali pečem le kruh v zimskem času.«

»Babice se oblačijo bolj staromodno in ne uporabljajo ličil, jaz pa še zmeraj rada nanesem maskaro in obujem visoke pete. Zmeraj sem rada urejena, ne glede na čas, kraj ali trenutek.«

Spraševala se je, ali bo sploh prava babica? 

Babice so tudi najbolj ljubeznive ženske na tem planetu, so tiste, ki razvajajo in tiste, ki rečejo ja, tudi kadar starši rečejo ne.

Torej Moderna babi Mojca je takrat ugotovila, da bo tudi sama postala najboljša babi na svetu.

Njena sreča je danes povezana z več dejavniki. Ne glede na leta lahko pove, da se je njena sreča začela dodatno poglabljati šele tedaj, ko je dopolnila petdeseta leta in ko je prvič postala babi. Kot mlada mamica je bila namreč dovzetna za stvari, ki so bile bolj povezane z delom, kot pa s svojim notranjim svetom.

Danes veliko bolj uživa v majhnih stvareh, drobnih pozornostih in veliko globlje doživlja vse preživete trenutke. Manj hiti in se bolj posveča stvarem, ki jo veselijo in navdihujejo. Manj, kot jo skrbijo stvari, ki jih ne zmore, bolj uživa v stvareh, ki ji gredo dobro od rok. Največ časa in ljubezni posveča svojemu vnuku Liamu in komaj rojeni vnukinji Flori. Ves čas ko je z njima, raste njeno notranje bogastvo, ljubezen in čut do lepega. To so trenutki, ki ostanejo za večno. Prav zaradi energije, ki je potrebna za najboljši odnos babice z vnuki, je kljub petdesetim letom, ne samo fizično aktivna, temveč tudi duševno. Veliko časa nameni sebi – ne samo, da stoji pred ogledalom, si oblači modna oblačila in obutev, temveč veliko časa nameni fizični kondiciji – kolesari, plava, smuča, hodi v hribe in na sprehode, opazuje naravo, uživa v vsem lepem in to zna tudi ceniti. Ceni vsak trenutek življenja in je hvaležna, da to zmore. Pravi, da se običajno vsega tega zavemo šele takrat, ko zbolimo in ne znamo pokazati hvaležnosti do svojega telesa in uma v času, ko obje deluje brezhibno.

Babi Mojca pravi, da ni pomembna samo lepota, bogastvo in dober avtomobil pred domačo hišo, temveč pošten partnerski odnos, ki ga imamo. Tu ne gre zgolj za noro zaljubljenost, ki je običajno najmočnejši opoj na začetku skupne poti, ampak za poglobljen partnerski odnos, ki ga je treba varovati in spoštovati do konca skupnega življenja, kar pa lahko dosežemo le z odkritim, poštenim in spodbudnim ravnanjem. Pravi, da je vesela, da je ob njej človek, ki jo v vsaki situaciji podpira, pomaga ter spoštuje vse njene dobre odločitve. Z njegovo trdno podporo in vero je prepričana, da lahko poseže po tem, kar si sicer morda sama ne bi upala. Isti odnos goji tudi s svojimi starši, hčerko, sestrami, prijatelji in z vsemi isto mislečimi.

Zaupala nam je, da je velika privrženka živali, ki jo dan za dnem bogatijo s svojo iskreno zvestobo. Zmeraj pravi, da psi govorijo s tistimi, ki znajo poslušati. Ona sliši vse. Prav zaradi vse te njene ljubezni, ki jo goji do vseh živali tega planeta, se je hkrati zaradi etičnih razlogov in seveda tudi zaradi zdravstvenega stanja odločila, da se začne prehranjevati bolj zdravo in iz prehrane pogosto izloči meso, prav tako pa se iz enakih razlogov še danes večkrat izogiba tudi ostalim živalskim maščobam. Še zmeraj pa ob praznovanjih poje najboljšo sadno torto, ki jo speče samo njena mami.

Mojca se poskuša zdravo prehranjevati in v svoje telo vnašati dovolj raznoliko in zdravo hrano. Posebej v poletnih mesecih dnevno stiska sveže sadje z zelenjavo ter ostanke pulpe porabi za različne juhe in priloge.

Kaj pa Mojci predstavlja sreča, zadovoljstvo in notranji mir?

Kot sama pravi, je ob svoji babici doživljala čudovite trenutke, ki ji bodo za vselej ostali v lepem spominu. Naučila jo je spoštovati, izkazovati ljubezen do vseh živih bitij, vlivala voljo in predvsem bila dobra učiteljica. Vse njene vrednote, katere jo spremljajo skozi življenje, želi predati svojima vnukoma Liamu in Flori. Kljub temu, da ju čaka še veliko neprehojene poti, želi in se trudi, da bo naredila vse kar je v njeni moči, znanju in ljubezni, da se razvijeta v poštena, odgovorna in zrela človeka.

Prav to jo navdihuje, da ima priložnost deliti svoje znanje, izkušnje in ljubezen, z največjim zadovoljstvom, srečo in notranjim mirom.