Delavnice Zdravo jem

Danes kar pogosto slišimo negodovanje nad javnim zdravstvom. Jaz bom tokrat opisala svojo izkušnjo, ki kaže na dejstvo, da imamo na voljo tudi izjemno dragocene stvari, ki jih lahko koristimo.

Centri za krepitev zdravja nam nudijo znanja in veščine o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja. Na voljo so vsem, ki si tega želimo. Potrebujemo pa zgolj napotnico osebnega zdravnika. Verjetno se vse strinjamo, da je bolje kot zdraviti, skrbeti zase, ko smo še zdravi. Sama sem se udeležila šestih srečanj v sklopu delavnice o holesterolu in delavnice Zdravo jem. V sklopu tega je tudi individualna obravnava, kjer nam s posebno napravo izmerijo telesno sestavo: odstotek maščobe v telesu, težo maščobe v telesu, težo mišic in kosti, skupno maso vode v telesu, porabo energije v mirovanju, stopnjo trebušne maščobe ter indeks telesne mase. Na podlagi teh podatkov pa se določi tudi naša metabolna starost.

Pojem »zdrava prehrana« si danes predstavljamo vsak po svoje. Na srečanjih nas na zelo prijeten način spodbujajo k postopnim spremembam ter k učenju veščin za zdrave prehranske izbire, opominjajo nas na zmernost pri prehranjevanju in nas poučijo o prednostih in koristih zdravega prehranjevanja. Ob prvem obisku dobimo tudi Dnevnik prehranjevanja, v katerega vpisujemo vse naše obroke in prigrizke. Dnevnik prehranjevanja na individualni obravnavi dietetičarke pregledajo in nam predlagajo izboljšave. Tabelica priporočenih vrednosti maščob, sladkorja in soli v živilih nam bo v pomoč pri nakupovanju živil in pri načrtovanju naših obrokov. Prva sprememba se tako zgodi prav v trgovini, kjer nakupujemo živila. Na ta način bo naša izbira varovalna prehrana, ki je polnovredna in je priporočen model prehranjevanja in zajema poleg živil samih tudi priporočene načine mehanskega ravnanja z živili oziroma toplotne obdelave.

Prepričana sem, da je prav povsod prostor za kakšno preprosto izboljšavo, ki jo lahko naredimo z ozaveščanjem in z informacijami, ki so nam tukaj na voljo povsem brezplačno.