Vila Castanea

Dolenjske Benetke ležijo tam, kjer se nižinski Krakovski pragozd počasi vzpenja v zelene gričevnate Gorjance, na najmanjšem otočku sredi reke Krke. Kostanjevica na Krki je najmanjše in eno najstarejših slovenskih mest. Mesto je bilo prvič omenjeno leta 1220, danes pa je kraj razglašen za kulturni spomenik prve kategorije in je v celoti zaščiten. Osrednji del mesta je na meandru reke Krke, mostovi in čolni pa nas dejansko spomnijo na Benetke, hiše so lepo obnovljene, mestna struktura z dvema ulicama se je ohranila vse do danes. Kostanjevica na Krki je živo mesto na otoku in vabi s svojo bogato zgodovino, arhitekturo in lepoto. Je najmanjše mesto za butična doživetja.

Vila Castanea je meščanska hiša iz konca 21. stoletja in kraljuje v starem mestnem jedru, je spomenik lokalnega pomena z razgibano preteklostjo.

Ponaša se z bogato okrašeno čelno fasado, obokanim pritličjem, tlakovci iz okoliškega kamna in notranjim dvoriščem v senci mogočnega kostanja. Z njenih oken se odpira čudovit razgled na mehke dolenjske griče, lenobno Krko in očarljivo mestece. Sobe odražajo značaj stare meščanske vile, hkrati pa nudijo vse udobje sodobnega bivanja. Obnovljene in opremljene so z naravnimi materiali in s posluhom za detajle. Vila Castanea je hiša, kjer nas z vsem šarmom očarata tradicija in mir.

Gostitelja Nina in Andrej imata prefinjen okus in občutek za udobje svojih gostov. Njun trud se opazi že pri zajtrku, kjer v prijetnem in mirnem ambientu lahko uživamo v lokalnih dobrotah, svežem sezonskem sadju in zelenjavi, pridelani na okoliških kmetijah, pa v domačih marmeladah, medu, mesninah in mlečnih izdelkih. Svež kruh, pecivo, domači sokovi in odlična kava pa zajtrk v Vili Castanea naredijo popoln in kadar se jutro prične tako mirno, spokojno in sijajno, bo tudi naš dan še naprej zagotovo lep in nepozaben.

Jeseni v Vili Castanea zadiši po kostanju in ob večerih nam gospodar ponudi vina iz vinorodnega gričevja Gorjancev in druga izbrana vina, katerim posveča veliko pozornosti in skrbi. Andrej nam s svojim poznavanjem enologije pomaga, da okušamo vino, ki je primerno trenutku, postrežbi, ambientu, hrani in družbi. Ponudi nam torej čudovito izkušnjo elegantnega okušanja in raziskovanja vin.

Ker so pogledi iz vode na kopno povsem drugačni, kot obratno, je seveda skoraj nujno, da si v Mestni čolnarni izposodimo kostanjeviški čoln in se z njim podamo po Krki okrog otoka. Vožnja po Krki nam ponuja čudovite razglede na staro mestno jedro, okoliške griče, posejane z vinogradi in na zelene Gorjance. Mestna čolnarna Kostanjevica na Krki se nahaja ob severnem lesenem mostu, ki vodi na otok.

Nasproti Gorjancev leži največji nižinski poplavni gozd v Sloveniji – Krakovski gozd. V osrednjem delu Krakovskega gozda raste predvsem hrast dob, uspevata pa tudi črna jelša in beli gaber. Večji del gozda je zaradi poplav težko dostopen, je pa zato kvaliteten življenjski prostor za številne rastline in živali. Ob gozdu pa poteka 8 kilometrov dolga Resslova pot. 

V zavetju mogočnih Gorjancev se nahaja biser srednjeveške arhitekture, nekdanji cistercijanski samostan, v katerem od leta 1974 deluje Galerija Božidar Jakac. Že od leta 1961 okoli zgradbe nastaja Park skulptur Forma viva, Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva pa velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu.

Sama sem te kraje in ljudi z lahkoto vzljubila in ob prvi priložnost jih ponovno obiščem in ponovim prelepo zgodbo v Vili Castanea v Kostanjevici na Krki.