Velikonočna jabolčna potica

Danes sem vesela do neba, kajti – imam dve novi potičnici!

Seveda sem močno navezana tudi na mojo staro, ki jo uporabljam vsa leta. Je še od moje mame.

Vendar imata tudi novi potičnici srce in dušo naših prednikov, saj sta unikatni in ročno izdelani – z veliko znanja, truda in potrpežljivosti ter seveda z dobrimi energijami. In to loči rokodelske izdelke od industrijskih. Z unikatno ročno izdelano potičnico, ne kupimo zgolj materiala, pač pa tudi umetnikovo znanje, čas, trud, spretnost, ljubezen in predanost. In vse našteto je združeno v izdelkih unikatne keramike Brigite Herjavec. Brigita združuje umetnost z uporabnostjo.

Zato bi si težko predstavljala kaj bolj popolnega, kot je peka tradicionalne slovenske potice v prečudoviti ročno izdelani keramični potičnici.

Potičnice Brigite Herjavec so izdelane iz bele gline, ki je po sestavi podobna porcelanu. Vse glazure so primerne za stik z živili, potičnice pa so oblikovane na lončarskem vretenu popolnoma ročno in poslikane v različnih ročnih tehnikah.  Žgane so na 1050 °C. Pozlata se nanaša na keramiko v tretjem žganju in se dodaja kot nadglazura. Brigita Herjavec za unikatne potičnice porabi 10 do 14 dni časa. Izdelane so po klasičnih lončarskih postopkih in žgane daljši čas na visoki temperaturi.

Odločila sem se, da bom za velikonočne praznike spekla slano in sladko potico, slano z luštrekom in sladko z jabolki. Napisala sem recepte, da bomo pripravljene na praznike. Prelepe potičnice pa seveda dobite pri Brigiti Herjavec: https://www.unikatnakeramikabh.si/

Jabolčna potica

Potrebujemo – testo:

450 g bele moke, 4 rumenjake, 60 g sladkorja, 230 ml toplega mleka, 80 g stopljenega masla, 2 vrečki vanilin sladkorja, 2 žlici ruma, 0,5 žličke soli, lupinica in sok ene limone, 1 kocka kvasa

Potrebujemo – nadev:

600 g jabolk, 60 g  masla, 100 g sladkorja ali medu, 2 x vanilijev sladkor, žličko cimeta, pest rozin, če je nadev preveč tekoč, dodamo nekaj piškotnih drobtin ali orehov

Postopek:

V večjo posodo stresemo moko in jo premešamo s soljo, na sredini naredimo jamico, v katero dodamo sladkor, kvas in par žlic toplega mleka. Jamico in vse sestavine pokrijemo z moko in počakamo, da vzhaja. Medtem 4 rumenjake penasto vmešamo in jim dodamo vse ostale sestavine: sladkor, toplo mleko, limonina lupinica in sok limone, vaniline sladkorje in rum. Ko je kvas vzhajan, vse to vmešamo v moko. Z električnim mešalnikom mešamo 10 minut, da dobimo gladko testo, ki se lepo loči od posode.

Damo vzhajati in pripravimo nadev. Jabolka olupimo in naribamo ter jih na maslu pražimo par minut, dodamo vse ostale sestavine. Nadev ohladimo. Razvaljamo testo, namažemo z nadevom in damo v potičnico. Pečico najprej segrejemo na 50 stopinj in postavimo vanjo potičnico, počakamo, da potica vzhaja in ko je primerno vzhajana, zvišamo temperaturo na 180 stopinj. Pečemo 50 minut.

Luštrekova potica

450 g bele moke, sol, malo sladkorja, 230-250 ml toplega mleka, 1 kocka kvasa, 70 g sončničnega olja

Potrebujemo nadev: olivno olje za praženje čebule, 2 ali 3 čebule, sol, poper, par listov luštreka.

Postopek:

V večjo posodo stresemo moko in jo premešamo s soljo, na sredini naredimo jamico, v katero dodamo sladkor, kvas in par žlic toplega mleka. Jamico in vse sestavine pokrijemo z moko in počakamo, da vzhaja. Zamesimo vse sestavine v testo in damo vzhajati ter pripravimo nadev. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ji sol, poper in sesekljane liste luštreka. Nadev ohladimo. Razvaljamo testo, namažemo z nadevom in damo v potičnico. Pečico najprej segrejemo na 50 stopinj in postavimo vanjo potičnico, počakamo, da potica vzhaja in ko je primerno vzhajana, zvišamo temperaturo na 180 stopinj. Pečemo 50 minut.